Jak szybko schudnąć, pijąc kefir, czyli dieta kefirowa

Fot: lenakorzch / fotolia.com

Dieta kefirowa na tle licznych diet jednoskładnikowych coraz bardziej zyskuje na popularności. Opiera się, jak można zgadnąć, na spożywaniu dużych ilości kefiru. Mimo że pozwala sporo schudnąć, dieta kefirowa ma pewne wady i nie każdy może ją stosować

Istnieją 2 sposoby przeprowadzania diety kefirowej. Oba pozwalają schudnąć i oczyścić organizm z toksyn – mają porównywalną skuteczność, ponieważ opierają się na spożyciu obniżonej ilości kalorii oraz stosunkowo dużej podaży białka.

Czy kefir wpływa na odchudzanie?

Dieta kefirowa nie tylko pozbawia zbędnych kilogramów, ale także oczyszcza organizm z toksyn. Oczyszczanie organizmu kefirem może zachodzić ze względu na zdrowotne właściwości tego produktu – są one dużo większe niż w przypadku innych przetworów mlecznych.

Zazwyczaj kefir ma około 50 kcal w 100 gramach produktu. Tak zwany kefir 0% charakteryzuje natomiast zawartość około 35 kcal w 100 gramach. Ze względu na składniki, które lepiej przyswajają się dzięki zawartości tłuszczu, lepiej jest jednak wybierać tradycyjne kefiry. Zawierają one podobną ilość białka jak te mniej kaloryczne, ale mają mniej cukru.

Co wiesz o odchudzaniu i zdrowej diecie?

Odpowiedz na 10 pytań
Rozpocznij quiz

Kefir wspomaga perystaltykę jelit – pozwalając tym samym na lepsze i bardziej regularne wypróżnianie, oraz hamuje rozwój niepożądanej flory bakteryjnej w obrębie jelit. Poprawia również metabolizm poprzez pobudzanie organizmu do wydzielania żółci oraz soków trawiennych. Ponadto, co może zaskoczyć niektórych entuzjastów pożywienia bez laktozy – osoby z nietolerancją laktozy również mogą pić kefir.

Dietę kefirową charakteryzuje wyjątkowo szybki spadek wagi osoby odchudzającej się, następujący w krótkim czasie. Mogą to być nawet 3 kilogramy w ciągu 5 dni!

Zobacz film: Chcesz schudnąć? Zacznij od badania krwi. Źródło: Wiem, co jem na diecie

Dieta kefirowa – zasady i jadłospis

Na diecie kefirowej wybór spożywanych produktów jest dosyć ograniczony, ponieważ kluczowym składnikiem pożywienia musi być kefir. Zatem spożywamy go przez większą ilość czasu, zarówno na śniadanie, jak i obiad, a także na kolację. Można jednak wybrać wariant odpowiadający naszym indywidualnym upodobaniom i potrzebom żywieniowym.

Zobacz także: Dieta oczyszczająca organizm - zasady, jadłospis, efekty

W pierwszym wariancie diety kefir ma docelowo zastąpić wszystkie posiłki. Pierwszy dzień obejmuje spożycie sera twarogowego zamiast standardowych posiłków. Dni drugi oraz trzeci powinny upłynąć pod znakiem kefiru. Należy pić go w takiej ilości, by zaspokoić uczucie głodu. Czwartego dnia trzeba włączyć warzywa – nie mogą to jednak być warzywa strączkowe czy skrobiowe. Najlepsze będą warzywa lekkostrawne. Świetnie sprawdzą się gotowane, takie jak marchewka czy brokuły, bądź surowe – papryka, pomidory. Ostatni dzień tej diety to moment, kiedy do jadłospisu można włączyć gotowane chude mięso. Kefir zaś idzie już tego dnia w odstawkę i należy zastąpić go wodą mineralną. Tę dietę kefirową nazywa się również trzydniową, ponieważ kefir spożywany jest właściwie łącznie przez 3 dni.

Inna wersja diety, w której kefir towarzyszy nam przez 5 lub 7 dni (zgodnie z upodobaniami i poziomem silnej woli), nakazuje ograniczenie kaloryczności spożywanych posiłków oraz włączenie kefiru do codziennego jadłospisu. Niskokaloryczność i lekkostrawność bazowych posiłków w połączeniu z kefirem mają gwarantować oczyszczanie organizmu oraz stratę kilku nadliczbowych kalorii.

Przykładowy jadłospis w tej wersji diety kefirowej pozostawia spore pole manewru. Można komponować różne pokarmy z wielu różnych składników, pamiętając jednocześnie, że to nadal jest dieta. Wszelkie słodkie koktajle muszą niestety zostać odłożone na inny moment.

Zobacz film: Odchudzanie - jakie błędy popełniamy najczęściej? Źródło: 36,6.

Zobacz także: Dieta jogurtowa (odchudzająca) - menu, jadłospis i efekty

Możliwe kombinacje pokarmów to:

  • ziemniaki z kefirem i koperkiem,
  • chłodnik z botwinki na bazie kefiru,
  • chłodnik z ogórków, koperku, ziemniaków,
  • kefir z truskawkami .

W ten sposób można żywić się przez pierwszy dzień diety. Dwa następne dni powinny obejmować spożycie kefiru oraz chudego mięsa – drobiu i wołowiny. Kolejny dzień to czas na kefir i rybę gotowaną na parze w ziołach. Piątego dnia oprócz kefiru należy spożywać owoce i warzywa z wyłączeniem tych o wysokiej zawartości skrobi. Przez 2 ostatnie dni należy spożywać, odpowiednio, wyłącznie kefir oraz wodę mineralną.

Kto nie powinien stosować diety kefirowej?

Dieta kefirowa kusi szybkim spadkiem wagi w relatywnie krótkim czasie. Jeżeli jednak po zakończeniu diety wrócimy do starych nawyków żywieniowych, nadbagaż w postaci zbędnych kilogramów wróci bardzo szybko. Dlatego kefir warto na stałe włączyć w swój jadłospis nawet po wyjściu z diety.

Dietę, której głównym składnikiem jest kefir, można stosować przez około 5 dni, a maksymalnie do 7 dni. Dłuższy czas stosowania takiego jadłospisu może wywołać bóle głowy, torsje i rozwolnienia, a także doprowadzić do poważniejszych konsekwencji, jakimi są niedobory witamin i mikroelementów pochodzących z innych składników pokarmowych. Dieta kefirowa nie może również być wykorzystywana częściej niż raz na 2–3 miesiące. Osoby, które borykają się z problemami z układem moczowym, powinny zrezygnować z tej diety. Wysoka podaż białka może niekorzystnie wpłynąć na nerki, przyczyniając się do powstania zastojów lub kamieni. 

Zobacz film: Detoks? Zobacz, zanim zaczniesz! Źródło: 36,6

Data aktualizacji: 27.09.2018,
Opublikowano: 07.09.2017 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej