Jak przygotować domową wędlinę?

Zobacz film: Jak przygotować domową wędlinę? Źródło: 36,6

Wielu producentów ostrzykuje mięso solanką, by zwiększyć wagę kupowanego przez nas produktu. Niektórzy dodają także liczne substancje konserwujące, wypełniacze oraz wzmacniacze smaku, co sprawia, że wędliny nie są zdrowe. Jak ustrzec się przed złym wyborem? Przede wszystkim należy czytać etykiety, ale można także przygotować domową wędlinę.

Polecamy: Jak wybrać mięso dobrej jakości? Na co zwrócić uwagę przy zakupie szynki?

Jak przygotować wędlinę w domu?

Przede wszystkim należy wybrać świeże mięso (np. szynkę), które później nacieramy przyprawami. W skład marynaty wchodzą: liście laurowe, sól, pieprz, gorczyca biała oraz ziele angielskie.Przyprawy należy zmiksować, a później natrzeć nimi mięso. Odpowiednio przygotowaną szynkę odstawiamy do lodówki na 12 godzin.

Z innym mięsem można zrobić podobnie, dobierając jedynie inne zioła. 

Po 12 godzinach wyjmujemy mięso z lodówki, zdejmujemy z niego nadmiar przypraw, a następnie smażymy w oleju rzepakowym przy bardzo wysokiej temperaturze. W języku kulinarnym nazywa się to "zamykaniem mięsa". Kolejnym krokiem jest pieczenie szynki w temperaturze 100 stopni przez około 2 godziny.

Warto wiedzieć: Fakty i mity na temat mięsa. Czy mięso jest rakotwórcze?

Zobacz film: Co naprawdę znajduje się w mięsie? Źródło: Stylowy Magazyn.

Data aktualizacji: 21.05.2018,
Opublikowano: 22.03.2018 r.

Polecamy

Komentarze (1)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

Joanna 20.06.2018r.

Szkoda, że nie jest napisane czy piec pod przykryciem

Zobacz wszystkie 1 komentarzy
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej