Jak powinna wyglądać prawidłowo zbilansowana dieta wegetariańska?

Fot: alicjane / gettyimages.com

Dieta wegetariańska uchodzi za bardzo zdrową, ale pod warunkiem, że jest prawidłowo opracowana. Jak powinna wyglądać dobrze zbilansowana dieta wegetariańska? Poniżej znajdziecie przykładowy jadłospis opracowany przez dietetyka!

Dieta wegetariańska cieszy się coraz większą popularnością. Zdaniem specjalistów ten trend ma korzystny wpływ nie tylko na nasze zdrowie, ale i na środowisko. Trzeba sobie jednak zdawać sprawę, że dieta wegetariańska będzie bezpieczna i zdrowa pod warunkiem, że jest prawidłowo zbilansowana. Jak powinna wyglądać prawidłowo zbilansowana dieta? Poniżej znajdziecie przykładowy jadłospis! 

Bezpieczna dieta wegetariańska, czyli jaka?  

Zbilansowana dieta wegetariańska czy wegańska, to taka, która mimo wszystko dalej zawiera 5 posiłków dziennie, z czego 1 powinien być posiłkiem spożywanym na ciepło. Dieta musi zawierać odpowiednią ilość białka np. osoba ważąca 60kg będzie potrzebowała 60 gramów białka. Pamiętajmy, że Z 5 spożywanych posiłków w 3 powinien znaleźć się dodatek białkowy w postaci np. jajka, tofu czy po prostu jogurtu. 40 proc. energii powinno pochodzić z węglowodanów, więc nie zapominamy o chlebie, makaronie czy kaszach. Istotnie w diecie wegetariańskiej jest żelazo, więc codziennie sięgnijmy po garść suszonych moreli, pestki dyni, czy po prostu po płatki owsiane. Pijmy 1,5 litra wody dziennie.

Dieta Vege 1800 kcal

Poniedziałek:

Śniadanie:

Kanapki na pieczywie razowym z pastą serową z pomidorem i cebulą

II śniadanie

Koktajl malinowy

Obiad

Warzywne placki z sosem tatarskim i mieszanką młodych sałat

Podwieczorek

Sałatka z ciecierzycy z oliwą ziołową

Kolacja

Naleśnik z farszem szpinakowym i sosem paprykowym

Wtorek

Śniadanie

Twarożek przekładany jagodowym dżemem z bułką graham

II śniadanie

Pasta z gotowanych warzyw korzennych z pomidorkami cherry

Obiad

Kotlety z boczniaka z kaszą kus kus z warzywami sos jogurtowo- czosnkowym

Podwieczorek

Gruszki gotowana w czerwonym winie

Kolacja

Humus z grillowaną pitą

Środa

Śniadanie

Jajecznica z pieczarkami, dymką na pieczywie orkiszowym

II śniadanie

Koktajl jagodowy z płatkami migdałowymi

Obiad

Potrawka warzywna z makaronem razowym i surówką z białej kapusty

Podwieczorek

Brzoskwinia w sosie z gorzkiej czekolady

Kolacja

Sałatka ze świeżych warzyw z miodowo - musztardowym dressingiem i pieczywem korzennym

Czwartek

Śniadanie

Muesli egzotyczne z jogurtem naturalnym i orzechami laskowymi

II śniadanie

Kromka pieczywa pełnoziarnistego serem brie i konfiturą z czerwonej porzeczki

Obiad

Kotlet z cieciorki z surówką z marchwi i selera oraz opiekanymi ziemniaczkami

Podwieczorek

Budyń waniliowy z sosem owocowym

Kolacja

Sałatka z arbuza i sera feta z kiełkami słonecznika i prażonymi pestkami dyni

Piątek

Śniadanie

Sałatka ze świeżych warzyw z żółtym serem light sos miodowo-cytrynowy

II śniadanie

Deser truskawkowy na bazie serka waniliowego

Obiad

Spring rolsy z sosem słodko kwaśnym

Podwieczorek

Ananas z sosem żurawinowym

Kolacja

Sałatka nicejska z tuńczykiem

Sobota

Śniadanie

Pasztetem sojowym i cząstkami świeżego ogórka i pomidora

II śniadanie

Serek wiejski z prażonym jabłkiem i cynamonem

Obiad

Ratatuii z brązowym ryżem i sosem pomidorowym z bazylią

Podwieczorek

Sałatka owocowa z dodatkiem orzechów makadamia

Kolacja

Pasta z tuńczyka i jajka z toście razowym

Niedziela

Śniadanie

Sałatka z warzyw sezonowych z wędzonym łososiem na pieczywie graham

II śniadanie

Twarożek z białą rzodkwią i szczypiorkiem

Obiad

Wielowarzywna Lazania z sosem serowo beszamelowym

Podwieczorek

Jabłka pieczone z konfiturą z aronii

Kolacja

Sushi warzywna.

Data aktualizacji: 21.09.2019,
Opublikowano: 01.09.2019 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej