Jak podkręcić metabolizm dietą? Śniadanie, które spala tłuszcz

Fot: olllinka2 / stock.adobe.com

Wiele osób narzeka na zbyt powolny metabolizm. Warto mieć świadomość, że jego tempo zależy w dużej mierze od nawyków żywieniowych i stylu życia. Na początek wystarczy parę drobnych zmian, które umożliwią jego przyspieszenie.

Śniadanie jest bardzo ważnym posiłkiem – musi dostarczyć energii na sporą część dnia. Osoby, które pragną zrzucić dodatkowe kilogramy, nie powinny w żadnym wypadku z niego rezygnować. Zamiast tego warto skupić się na komponowaniu go w taki sposób, aby przyspieszyć swój metabolizm.

Co to jest metabolizm?

Metabolizm to wszystkie reakcje, które zachodzą w organizmie, związane z wykorzystaniem energii, składników odżywczych i utrzymywaniem życia. Jego tempo w dużej mierze zależy od czynników genetycznych, ale również od sposobu życia – odżywiania i aktywności fizycznej. Nie bez znaczenia jest również wiek – często osoby po trzydziestce zauważają gwałtowną zmianę w szybkości przemiany materii, która objawia się tym, że łatwiej przybierają na wadze.

Długofalowe stosowanie się do odpowiednich zaleceń pozwala jednak na podkręcenie metabolizmu, dzięki czemu zachowanie odpowiedniej wagi staje się o wiele prostsze. Wśród naczelnych zasad dbania o jego tempo znajduje się odpowiednie podejście do spożywania śniadań.

Zobacz film: Śniadania, które dają uczucie sytości. Źródło: Stylowy Magazyn

Jak poranne posiłki wpływają na metabolizm?

W dbaniu o odpowiednie tempo metabolizmu bardzo istotne jest zjadanie pierwszego posiłku do godziny po przebudzeniu. Jeżeli często się o tym zapomina, stawia to organizm w sytuacji podobnej do głodówki. Długie odstępy w jedzeniu sprawiają, że po dostarczeniu energii pojawia się większa tendencja do magazynowania jej w postaci komórek tłuszczowych. Dostarczenie odpowiednich składników odżywczych rano sprawia natomiast, że metabolizm nabiera tempa. Ciało przyzwyczajone do regularnego otrzymywania energii nie potrzebuje gromadzić zapasów na okresy głodu.

Woda na dobry początek dnia

Nie wszystkie osoby lubią spożywać śniadanie wkrótce po przebudzeniu. Niektórzy uważają, że potrzebują więcej czasu, aby ich żołądek się „obudził”. Sposobem polecanym każdemu, kto pragnie zadbać o swój metabolizm, jest wypijanie szklanki wody zaraz po przebudzeniu. Dzięki temu procesy przemiany materii mogą znacznie przyspieszyć poprzez pobudzenie organów do pracy, ale dodatkowo zmniejsza się uczucie głodu. Istotnym czynnikiem jest też wypłukiwanie toksyn z organizmu, co zbawiennie wpływa na wątrobę, której niedomaganie jest częstą przyczyną tycia.

Zobacz film: Jakie funkcje pełni tłuszcz w ciele człowieka? Źródło: Bez skazy

Napoje, które przyspieszą metabolizm

Bardzo ważne jest również to, co się wypija do śniadania. Niektóre popularne napoje sprzyjają spalaniu tłuszczu i przyspieszaniu metabolizmu. Należą do nich między innymi:

  • czerwona herbata Pu-Erh – zawiera duże ilości polifenoli, które poprawiają trawienie i sprawiają, że tłuszcze są o wiele łatwiej przyswajalne przez organizm; powinno się ją spożywać po posiłkach, co zapobiega wypłukiwaniu magnezu;
  • zielona herbata – działa podobnie jak Pu-Erh, choć ma niższą zawartość polifenoli; sprawdzi się doskonale u osób, które nie lubią intensywnego smaku mocnej sfermentowanej, czerwonej herbaty;
  • kawa – znacznie przyspiesza metabolizm; ostatnio popularna jest tak zwana „kawa kulodoporna” z dodatkiem masła i oleju kokosowego, która jest zastrzykiem energii na cały dzień;
  • woda z cytryną – pomaga w usuwaniu toksyn i zbędnych produktów przemiany materii;
  • świeżo wyciskane soki warzywne – zawierają dużo witamin i mikroelementów, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania procesów metabolicznych, a także pobudzają trawienie; są jednak dość kaloryczne, dlatego jeżeli pije się je do śniadania, powinno ono być lekkie.

Śniadanie, które podkręci metabolizm

W poszukiwaniu diety cud ludzie często rezygnują ze spożywania tłuszczów lub węglowodanów. Jest to jednak poważny błąd dietetyczny, gdyż substancje te są konieczne do zapewnienia odpowiedniego metabolizmu. Śniadanie, które nie będzie spowalniać przemiany materii, powinno zawierać wszystkie składniki, ale w szczególności dużą ilość złożonych węglowodanów, które będę stopniowo dostarczać energii przez większość dnia. Warto też pamiętać o tym, że powinno ono zawierać dużą ilość błonnika. Zdrowe tłuszcze, takie jak Omega-3, również sprzyjają zachowaniu dobrego metabolizmu, między innymi dzięki temu, że obniżają poziom cukru we krwi.

Nic więc dziwnego, że w dietach odchudzających wciąż dominują proste i sycące przepisy na śniadanie, takie jak:

  •  owsianka – płatki owsiane regulują metabolizm i zawierają dużo błonnika; osoby, które nie tolerują mleka krowiego, mogą sięgnąć po roślinne, a nawet przygotować tę potrawę na wodzie; warto dodać do niej trochę orzechów, które są doskonałym źródłem kwasów Omega–3;
  • kasza jaglana z suszonymi owocami i orzechami – to prawdziwa bomba energetyczna, zawierająca dużo mikroelementów i witamin, ale także złożone węglowodany oraz duże ilości krzemu, który przyspiesza metabolizm;
  • kasza owsiana, gryczana lub quinoa z warzywami, polana olejem lnianym – dostarczy węglowodanów, błonnika i tłuszczów Omega–3.

Zobacz film: Czy po 30 roku życia nasz metabolizm spada? Źródło: Dzień Dobry TVN.

Data aktualizacji: 20.06.2018,
Opublikowano: 27.10.2017 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej