Jak pić, żeby nie mieć kaca? Jak sobie pomóc, kiedy jednak się pojawi?

Fot: franckreporter / gettyimages.com

Większość z nas lubi świętować. Sylwester jest doskonałą okazją do spotkań z bliskimi czy nawiązania nowych znajomości. W takich sytuacjach na stole bardzo często pojawia się alkohol. W różnych kolorach i z różną mocą. Choć pomaga się rozluźnić i wielu osobom ułatwia przełamać lody to łatwo z nim przesadzić. Zatem jak pić, żeby się nie upić i jak sobie radzić, gdy jednak kac się pojawi?

Najlepszym sposobem na uniknięcie tzw. syndromu dnia wczorajszego jest abstynencja lub zatrzymanie się na symbolicznej lampce szampana. Niestety, niewielu się to udaje.

Co zrobić, aby uniknąć kaca?

Aby kac się nie pojawił lub był mniej dokuczliwy należy pamiętać o jedzeniu. Przed imprezą trzeba zadbać o wysoki poziom glukozy, która neutralizuje działanie alkoholu. Przed zabawą dobrze jest zjeść posiłek bogaty w witaminę C oraz witaminy z grupy B. O jedzeniu trzeba pamiętać także na samej imprezie. Dzięki „wkładce” alkohol wolniej się wchłania, tym samym nie wywoła przykrych dolegliwości.

Jeśli już chcemy się napić dobrze jest trzymać się jednego alkoholu. Pomieszanie kilku trunków sprawi, że procenty szybciej uderzą do głowy i kaca nie uda się nam uniknąć. Ostrożnie trzeba podchodzić także do drinków. Te kolorowe i słodkie znacznie szybciej uderzą do głowy. Prawdopodobieństwo wystąpienia kaca będzie mniejsze jeśli poza alkoholem na imprezie będziemy pić dużo wody niegazowej czy soków owocowych. Pozwoli to uniknąć odwodnienia, a częstsze wizyty w toalecie – pozwolą szybciej usunąć alkohol z organizmu. Kiedy procenty uderzą już do głowy lepiej nie ratować się kawą. Zawarta w niej kofeina wcale nie otrzeźwia, za to w połączeniu z procentami może doprowadzić do problemów z układem krążenia. Skutki wypicia z byt dużej ilości alkoholu będą mniejsze jeśli na sylwestrową zabawę pójdziemy wyspani i wypoczęci.

Zobacz film i dowiedz się jak alkohol wpływa na organizm:

Zobacz film: Prawdy i mity dotyczące alkoholu. Źródło: 36,6.

Jak alkohol zachowuje się na naszym ciele?

Bez względu na to czy decydujemy się na wypicie jednego piwa czy też zamierzamy bawić na całego, trzeba pamiętać, że alkohol działa jak trucizna i może być bardzo niebezpieczny. Tylko niewielka jego część jest wydalana przez skórę czy wraz z moczem. Lwią część musi zneutralizować wątroba. Pierwszym produktem rozkładu alkoholu jest aldehyd octowy, który jest znacznie bardziej szkodliwy dla organizmu niż sam etanol i w dużych ilościach może bardzo mocno uszkodzić wątrobę. Przede wszystkim jednak nadmiar alkoholu wywołuje kaca. Do jego najbardziej charakterystycznych objawów należą:

  • złe samopoczucie, zmęczenie i problemy z koncentracją;
  • wrażliwość na światło i dźwięk;
  • utrata apetytu;
  • drżenie;
  • mdłości; czasem kończące się wymiotami,

Warto zaznaczyć, że alkohol hamuje wydzielanie wazopresyny, tym samym wizyty w toalecie stają się częstsze. Może to doprowadzić do utraty cennych elektrolitów, a także odwodnienia, które objawia się wrażeniem suchości w ustach. Czasem podrażnienie żołądka sporą ilością alkoholu prowadzi do wymiotów.

Jak alkohol wpływa na wątrobę? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Co się dzieje z wątrobą, kiedy pijemy alkohol? Źródło: Co nas truje?

Sposoby na kaca – jak sobie pomóc?

Z kacem najlepiej zacząć walczyć od razu, za nim ten na dobre się pojawi. Po spożyciu alkoholu najlepiej jest wypić dwie szklanki wody – pozwolą one uniknąć odwodnienia.

Co zrobić po przebudzeniu, kiedy czujemy się mocno „wczorajsi”? Im szybciej zjemy śniadanie tym lepiej. Dobrym rozwiązaniem będą jajka. To czy będą gotowane, czy też smażone nie ma znaczenia. Dlaczego akurat one? Jajka zawierają cysteinę, która wspomaga syntezę glutationu – związku chemicznego unieszkodliwiającego wolne rodniki, wydzielające się w wyniku rozkładu alkoholu. Jego szkodliwy wpływ na organizm zniweluje także miód.

Warto pamiętać także o sokach owocowych. Zawarta w nich fruktoza pomaga oczyścić organizm z toksyn. Oprócz tego dostarczają one witamin i składników odżywczych wypłukanych z organizmu podczas wzmożonego oddawania moczu.

Wiele osób po suto zakrapianym przyjęciu ratują się kubkiem czarnej kawy. Faktycznie pomaga ona złagodzić ból głowy i poprawić koncentrację. Trzeba jednak pamiętać, że działa też moczopędnie i sprzyja wypłukiwaniu elektrolitów, które „dzień po” są szczególnie potrzebne. To samo tyczy się napojów energetyzujących.

Jeśli decydujemy się na picie alkoholu czy to w sylwestra czy przy innej okazji musimy sobie zdawać sprawę, że każdy z nas inaczej reaguje na alkohol i nie każdy może wypić tyle samo. Trzeba o tym pamiętać i znać swoje możliwości. Zatrucie alkoholem może być bowiem bardzo niebezpieczne.

Data aktualizacji: 23.12.2019,
Opublikowano: 30.12.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej