"Największą szkodę w słodyczach wywołuje nadmiar niezdrowych tłuszczów". Z dietetykiem rozmawiamy, jak oduczyć się jeść łakocie.

Getty Images

Choć batoniki czy cukierki nie wyglądają groźne, jedzone w nadmiarze mogą wyrządzić wiele szkód w naszym organizmie. Niestety jednak cukier uzależnia tak jak alkohol czy narkotyki, w związku z tym – w wielu przypadkach – na jednej kostce czekolady się nie kończy. Jak rzucić ten słodki nałóg? Zapytaliśmy dietetyka, Martę Jachym.

Dlaczego uzależniamy się od słodyczy?

Czy wiesz, że jednym z pierwszych smaków, jaki poznajemy to właśnie słodycz? Dzieje się tak dlatego, że mleko matki zawiera dużo cukru. Można zatem stwierdzić, że mamy wrodzoną predyspozycję do wybierania tego typu produktów. Nasza ekspertka dodaje także, że pociąg do słodkiego co-nieco wiąże się także z tym, że już w dzieciństwie większość z nas uczona była traktować łakocie jako symbol nagrody. Schematy te pozostają w głowie, zakorzeniają się i niestety wpływają na całe życie.

Przeczytaj też: Negatywne skutki jedzenia słodyczy

Czym grozi jedzenie słodyczy w bardzo dużych ilościach?

Spożywanie słodyczy w nadmiarze w pierwszej kolejności nasuwa na myśl… dodatkowe kilogramy. Jednak utrata talii osoby to nie jedyna konsekwencja, z jaką należy się liczyć, sięgając regularnie po czekoladę czy batony. Warto bowiem wiedzieć, że słodycze jedzone w dużych ilościach mogą prowadzić do problemów z insulinoodpornością czy rozwojem cukrzycy typu 2. Dodatkowo pogorszy się także stan naszej cery, a włosy zaczną prędzej przetłuszczać. Lecz gdyby tego było mało, cukier zawarty w słodyczach powoduje też wzrost glukozy we krwi i utrzymuje ten wysoki poziom przez długi czas – to w konsekwencji może doprowadzić do pojawienia się różnych stanów zapalnych, które z kolei powodują różne jednostki chorobowe.

Czy słodycze mogą zastąpić jeden posiłek w ciągu dnia?

Podstawowym celem naszej diety powinno być uzupełnienie jej we wszystkie potrzebne nam składniki – białko, tłuszcze, węglowodany, witaminy czy minerały. Jeśli podaż wszystkich mikro i makro składników jest zapewniona i jeszcze zostaje nam gdzieś miejsce w naszym bilansie energetycznym, spokojnie możemy włączyć słodycze. I wtedy nie będziemy ponosić tak dużych konsekwencji, jak gdyby słodycze stanowiły podstawę naszej diety – tłumaczy Marta Jachym.

Dodajmy też, że w dietetyce panuje zasada „80 do 20”. Chodzi o to, że 80% pożywienia powinny stanowić te zdrowe propozycje, które nas odżywiają, a 20% może być przeznaczone na małe grzeszki. Jak mądrze dawkować sobie te ilości? Przede wszystkim nie sięgaj po czekoladę na pusty żołądek.

Przeczytaj też: Zdrowe przekąski dla dzieci. Czym zastąpić słodycze?

Czy istnieją lepsze i gorsze słodycze?

My często źle myślimy o słodyczach, uznając je przede wszystkim za źródło cukru. Zdecydowana większość słodyczy, które jemy i które nam najbardziej smakują, to jest zazwyczaj 50 na 50 procent cukier i tłuszcz. I to połączenie jest dla nas najbardziej niebezpieczne, z tego względu, że jest najbardziej kuszące. Największą szkodę w tych słodyczach wywołuje nie sam nadmiar cukru, ale nadmiar tych niezdrowych tłuszczów – najczęściej chodzi o utwardzone tłuszcze roślinne – dodaje dietetyk.

Wybierając słodycze, czytaj więc etykiety i do koszyka wrzuć te produkty, które tego tłuszczu mają mniej i które nie zawierają oleju palmowego.

Jak rzuć słodycze?

Czy istnieje złoty, niezawodny sposób, który pozwoli nam zerwać ze słodkim nałogiem? Cóż, choć brzmi to brutalnie, najlepiej zrobić to raz, a porządnie. Co mamy na myśli? Chodzi o metodę zero-jedynkową, czyli przestanie jedzenia słodyczy z dnia na dzień. Dla tych, którzy są przyzwyczajeni do ciągłego sięgania po batoniki czy czekoladki, najlepiej będzie wprowadzić słodką przerwę przez 14 dni. To tylko dwa tygodnie, a istnieje szansa, że po upływie tego czasu, zmienią się receptory smakowe i dane łakocie okażą się dla nas już zbyt słodkim pożywieniem.

Przeczytaj też: Uzależnienie od słodyczy, cukru i czekolady – objawy i jak je leczyć

Pamiętaj także, że regularne przyjmowanie posiłków także pomoże ci wygrać z tym uzależnieniem. Bardzo często bywa bowiem tak, że po słodycze sięgamy, gdy jesteśmy głodni. Poza tym staraj się także planować sobie dzień – chodzi o to, by nudy nie wypełniać spacerami do sklepu po paczkę ciasteczek. Dobrym sposobem jest też mycie zębów, gdy najdzie nas ochota na słodkie lub picie wody z owocami. W razie kryzysu wybierz świeże owoce lub migdały.

Czy istnieje coś takiego, jak fizyczne uzależnienie od cukru? Co się dzieje, gdy zrezygnujemy nagle z jedzenia słodyczy? Czy można zastąpić czymś słodkie małe co-nieco? Zobacz całą naszą rozmowę!

Źródło: Zdrowie

Data aktualizacji: 20.07.2020,
Opublikowano: 17.07.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej