Jak kupować mądrze i zdrowo? Krótki poradnik

Fot: domoyega / gettyimages.com

Każdego roku Polacy wyrzucają 9 mln ton jedzenia. Kupujemy nie tylko za dużo, ale i bez zastanowienia. Nie zdajemy sobie sprawy, że nasze wybory, których dokonujemy podczas zakupów mają bezpośredni wpływ na nasze zdrowie. Zatem, jak zacząć robić mądre zakupy?

Większość z nas uwielbia robić zakupy. I nie byłoby w tym nic złego, gdybyśmy kupowali mądrze i to, czego akurat potrzebujemy. Do tego nie czytamy etykiet i tak naprawdę nie mamy pojęcia co, trafia do naszego koszyka, a później na stół i że sami sobie szkodzimy.

Jako konsumenci zarzucamy że nas trują, dodają coś czego nie chcemy, ale to nie do końca prawda, nikt nas nie zmusza do zakupu konkretnego produktu. Tylko 11 proc. konsumentów czyta etykiety, to czego szukamy przede wszystkim to data przydatności do spożycia – większość konsumentów nie rozumie tego, co czyta i informacje na etykiecie nie wiele im mówią – mówi Agnieszka Piskała, dietetyk.

Jak czytać etykiety?

Jeszcze do niedawna czcionka, którą wypisany był skład danego produktu była na tyle mała, że odczytanie tekstu było bardzo trudne. Czy to oznaczało, że producenci mają coś do ukrycia? Etykiety i skład produktu są bardzo dokładnie weryfikowane przez różnego rodzaju inspekcje. To jak oszukują nas producenci?

Producenci raczej wykorzystują przede wszystkim naszą niewiedzę. Przeciętny Kowalski nie widzi różnicy między jogurtem brzoskwiniowym a jogurtem o smaku brzoskwiniowym. Ten pierwszy musi mieć w swoim składzie owoce, drugi może zawierać wyłącznie barwniki i sztuczne aromaty brzoskwini. To samo tyczy się chleba wieloziarnistego i pełnoziarnistego. Pełnoziarnisty to ten klasyczny razowiec z mąki z pełnego przemiału, drugi zaś może być przygotowany z farbowanej mąki z dodatkiem paru ziaren słonecznika, dyni lub sezamu. Często te nazwy stosuje się wymiennie, a to nie jest to samo – mówi dietetyczka.

Zatem o czym pamiętać robiąc zakupy? Po pierwsze składniki wypisywane są malejąco. Po drugie należy wybierać te artykuły spożywcze, których lista składników jest możliwie jak najkrótsza. Jeśli jakiś składnik budzi nasze wątpliwości lepiej odłożyć go na półkę i poszukać czegoś innego. Uważać trzeba także na "E". Dlaczego?

Tego rodzaju dodatków do żywności zjadamy bardzo dużo. Mimo że zostały dopuszczone do użytku, nie znaczy to, że są bezpieczne i mogą być spożywane w tak dużych ilościach. Zgodnie z definicją są to dodatki, które na dzisiejszy stan wiedzy nie zagrażają naszemu zdrowiu i życiu, tym samym producenci mogą ich używać, jedyne czego muszą pilnować to to, aby nie przekroczyć dopuszczalnej dawki, bo te często przekraczamy sami. Jeśli na śniadanie zjemy kanapkę z pasztetem i ketchupem, które zawierają glutaminian sodu, na obiad gotowe danie także z glutaminianem, a na kolację sushi – tego glutaminianu robi się już bardzo dużo – tłumaczy specjalistka.

Ten nadmiar to najprostsza droga do problemów z układem pokarmowym, a nawet zatrucia.

Zobacz także: Lista szkodliwych dodatków do żywności. Co oznaczają skróty E?

Ile to może stać?

Dużym problem, obok nie czytania etykiet i wybierania produktów, które nie mają w sobie żadnej wartości, jest to, jak przechowujemy artykuły spożywcze. Schody zaczynają się już na samym początku, tj. przy dacie ważności.

Na produktach pojawia się data minimalnej trwałości lub data przydatności. Pierwsza z nich widnieje na produktach z krótkim terminem, np. nabiale. Data ta zawiera: dzień, miesiąc i rok. Zjedzenie takiego produktu po tej dacie może być szkodliwe, ponieważ mogą się tam rozwinąć mikroorganizmy, które mogą być dla nas niebezpieczne. Produkty z datą przydatności do spożycia mają wybite na opakowaniu tylko miesiąc i rok. Po tym terminie zmienia się ich wartość sensoryczna, np. makaron rozpada się po ugotowaniu, do tej grupy należą także kasze czy mąki. Data przydatności do spożycia obowiązuje dopóki opakowanie jest zamknięte, po otwarciu konieczność wykorzystania produktu wynosi od kilku do kilkunastu dni – mówi dietetyczka.

Jak powinny wyglądać etykiety na opakowaniach? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Etykiety na opakowaniach - jak powinny wyglądać? Źródło: Wiem, co jem, wiem, co kupuję

Zdaniem Agnieszki Piskały, dietetyczki, niewłaściwie obchodzimy się także z warzywami i owocami. Większość z nas trzyma je w lodówce, po wcześniejszym umyciu, a to błąd. Takie praktyki sprawiają, że pozbywamy je warstwy ochronnej, która zabezpiecza jej przed psuciem. Trzeba także pamiętać, że te warzywa i owoce, które już zaczynają pleśnieć nie nadają się do jedzenia i odcięcie zepsutego kawałka nie załatwia sprawy. W takich sytuacjach trzeba wyrzucić wszystko.

Wbrew pozorom pleśń, którą widzimy stanowi najmniejsze zagrożenie. Bardziej niebezpieczne są te zarodniki, które przeniknęły już do owocu czy warzywa, a których nie możemy zobaczyć. To właśnie one mogą nam zafundować problemy ze zdrowiem – mówi dietetyczka.

Jak kupować mądrze i zdrowo?

Wbrew pozorom rozsądne i zdrowe zakupy nie muszą być skomplikowane ani zawierać więcej czasu. Kluczem do sukcesu jest trzymanie się kilku zasad. Po pierwsze róbmy listę zakupów. To najlepszy sposób na to, aby kupić to czego naprawdę potrzebujemy i nie wyjść ze sklepu z produktami, które nie są potrzebne i finalnie wylądują w koszu. Przyda się też odrobina samozaparcia, bo jak wiadomo kupujemy oczami, dlatego na zakupach trzeba postawić na zdrowy rozsądek. Po drugie ostrożnie podchodźmy do promocji. Zazwyczaj zachęceni niższą ceną kupujemy duże opakowanie jakiegoś produktu. Bardzo często dzieje się tak, że nie jesteśmy w stanie zjeść wszystkiego i w końcu jedzenie ląduje w koszu. Ten trik sprawia także, że podświadomie zjadamy więcej, a to niejednokrotnie prowadzi do otyłości.

Po trzecie starajmy się kupować w sklepach branżowych, tj. chleb w piekarni, a mięso w sklepie mięsnym. Niestety te najzdrowsze i najlepszej jakości produkty często są droższe, ale to najlepszy sposób, aby mieć pewność, że produkty są dobrej jakości i nie ma w nich żadnych sztucznych dodatków.

Po czwarte korzystajmy z aplikacji. Nie każdy z nas jest chemikiem czy biologiem i nie musi znać wszystkich substancji, które wymienione zostały na opakowaniu. Rozwiązaniem problemu może być korzystanie z aplikacji. Po zeskanowaniu kodu kreskowego czy QR kodu w kilka sekund dostaniemy informację, czy dany produkt jest bezpieczny dla zdrowia.

Czy potrafisz czytać etykiety na produktach?

Odpowiedz aby zobaczyć wyniki
Zagłosuj

Znowu za dużo!

Zdarza się, że mimo szczerych chęci i tak zostaje nam jedzenie. Co zrobić, aby nie trafiło ono do kosza? Cześć można zamrozić, a część oddać. Praktycznie w każdym mieście działają tzw. jadłodzielnie. To specjalne punkty, w których można zostawić nadmiar jedzenia. Następnie jest ono oddawane tym, którzy potrzebują go bardziej, dzięki temu nic się nie zmarnuje.

Data aktualizacji: 02.09.2019,
Opublikowano: 05.06.2019 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej