Jak kupić dobre kabanosy? Co powinny zawierać i jak czytać etykiety?

Fot. freelancer / Getty Images

Kabanosy to przekąska zdrowsza od batonika. Daleko im jednak do ideału, zwłaszcza, gdy nie wiemy, na co zwracać uwagę przy zakupie. Jak wybrać dobre kabanosy? I jak się je produkuje?

Zacznijmy od tego, że kabanosy to długie, cienkie baranie jelita wypełnione mięsem, które bardzo długo się suszy. Powinny być one wypełnione mięsem, a nie np. podrobami, tłuszczem czy soją. Wszystkie kabanosy, które nie są wieprzowe, na wstępnie możemy uznać za gorsze. Dlaczego? Prawdopodobnie będą miały więcej substancji smakowych, które mają zapewnić smak prawdziwego kabanosa, czyli de facto suszonego wieprzowego mięsa. Prawdziwy kabanos powinien trzaskać przy przełamywaniu i strzelać pod zębami.

Kabanosy powinny także odpowiednio wyglądać - być długie, cienkie, równomiernie pomarszczone, zagięte na wpół. Wszystkie, które są zakończone parówkowato lub zawinięte w supeł możemy uznać za kabanosy podrabiane. Dobre kabanosy można rozpoznać po kolorze. Zobaczcie na filmie, na co zwrócić uwagę:

Zobacz film: Jak rozpoznać po kolorze dobre kabanosy? Źródło: Wiem, co jem 

Kabanosy nie są dietetyczną przekąską. Mają sporo kalorii, a więc osoby na diecie powinny na nie uważać. Ile dokładnie mają kalorii? Jak wygląda proces ich produkcji? Zobaczycie to na filmie poniżej! Tymczasem zdradzimy Wam, że w wielu kabanosach znajdziemy azotyn sodu E250, który został uznany za substancję potencjalnie rakotwórczą. Nie powinien być podawany dzieciom poniżej roku życia. Maluchy nie powinny jeść kabanosów także z innych względów - suszone mięso trzeba dokładnie gryźć, tymczasem nie wszystkie dzieci opanowały świetnie tę umiejętność.

Polecamy: Co to są konserwanty? „Lista E” środków konserwujących żywność

Na dobrych kabanosach powinno być napisane, z jakiej ilości mięsa je wytworzona. Im więcej w nich mięsa tym lepiej. Podobnie z białkiem - powinno być go minimum 15 gramów. W kabanosach powinniśmy znaleźć pieprz lub naturalne przyprawy, w żadnym razie konserwanty (np. fosforany) czy sztuczne aromaty.

Zobacz film: Ile kalorii mają kabanosy? Czy są dietetyczne? Źródło: Wiem, co jem 

Kabanosy paczkowane będą miały więcej konserwantów niż te na wagę. Suszone kiełbaski powinno się przechowywać w pudełku plastikowym lub pergaminie czy folii aluminiowej. W foli sklepowej - takiej zwykłej - bardzo szybko pojawiają się rakotwórcze pleśnie. 

Czy warto kupować kabanosy z innego mięsa niż wieprzowe? Co z kabanosami drobiowymi? Tymi ze strusi, dzików czy nawet łososia? Na co zwracać uwagę i jak czytać etykiety produktów? Tego dowiecie się z filmu:

Zobacz film: Kabanosy z łososia, indyka, strusia - czy warto je kupować? Źródło: Wiem, co jem 


Data aktualizacji: 06.07.2019,
Opublikowano: 05.07.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej