Jak jeść tanio i zdrowo? Oto kilka trików!

Getty Images

Zdrowa dieta wielu kojarzy się ze… zdrowo wypchanym portfelem. Czy rzeczywiście musi być tak, że aby jeść dobre i odpowiednio zbilansowane posiłki, musimy wydawać fortunę? Niekoniecznie. A przekonasz się o tym, korzystając z naszych sposobów.

Jak więc brzmią reguły zdrowego i taniego odżywiania? Poniżej przedstawiamy ci kilka metod, które ułatwią ci realizację takiego planu żywienia. Od czego więc warto zacząć?

1. Gotuj w domu

Jadłaś do tej pory na mieście lub też kupowałaś gotowe dania? Błąd. Przygotowując posiłki samodzielnie, wiesz, co dokładnie się wchodzi w ich skład, a poza tym rachunek za składniki potrzebne na obiad z pewnością wyniesie mniej, niż te w korporacyjnej stołówce lub u pana z cateringu.

2. Planuj zakupy

Wiesz, jak najczęściej tracimy pieniądze? Idąc na zakupy i kupując rzeczy „a może się przyda”. Tylko często bywa później tak, że termin ważności mija i produkt nadaje się wyłącznie do kosza. Poza tym w taki sposób kupujemy również rzeczy, na które w danym momencie najdzie nas ochota… i tak właśnie zaczyna się podjadanie. Na swojej shopping-liście warto też uwzględniać produkty sezonowe – są superzdrowe i niedrogie.

3. Nie wyrzucaj resztek

Zostało ci trochę warzyw? A może straciły one swoja jędrność? Zamiast wyrzucać je do kosza na śmieci, wrzuć je do… garnka i ugotuj na przykład zupę. To nie tylko zdrowe i pożywne danie, pozwoli Ci zaoszczędzić i dostarczyć organizmowi odpowiednich witamin i minerałów.

4. Stawiaj na dania z kapusty, roślin strączkowych i jajek.

Dlaczego? A chociażby, że te produkty są dostępne przez cały rok, a poza tym ich cena jest naprawdę niewielka. Dzięki nim możesz stworzyć naprawdę zdrowe i sycące dania.

5. Ogranicz spożywanie mięsa

I choć naukowcy do dziś debatują nad jego szkodliwością dla naszego organizmu, prawdą jest, że jeśli zredukujesz jego przyjmowanie, Twoje ciało (i portfel) z pewnością na tym zyska. Po mięso sięgaj okazjonalnie i wybieraj jego delikatne wersje.

Źródło: x-news

Data aktualizacji: 06.03.2020,
Opublikowano: 06.03.2020 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej