Jak jeść jajka, żeby zyskać jak najwięcej?

Zobacz film:W jakiej postaci jeść jajka? Źródło: 36,6.

Jajka można podawać na kilka sposób. Można z nich przygotować jajecznicę, ugotować na twardo lub na miękko. W której postaci są najzdrowsze?

Najzdrowsze są te jajka, które mają ścięte białko, a żółto zachowuje postać płyną. Dobrą opcją jest także jajko sadzone, jeśli przypilnujemy, żeby żółtko nie ścięło się zbyt mocno.

To samo tyczy się jajecznicy, jeśli żółtko będzie mocno ścięte tracimy aż 20 proc. wartości odżywczych. Niezbyt dobrym rozwiązaniem jest picie surowego jajka. Zdaniem niektórych osób, które „pracują głosem”, np. śpiewaków chroni ono gardło i głos. Ale to nie do końca prawda. Płynne białko zawiera w sobie związki, które utrudniają wchłanianie witaminy B7, czyli biotyny. Odpowiada ona m.in. za wygląd skóry, włosów oraz paznokci.

Jajka zawierają także cholesterol, którego nasz organizm potrzebuje. Nie trzeba się go bać, bo ten nie odkłada się w naszych tętnicach i nie wpływa na stężenie tego, który już krąży w organizmie. Blaszki miażdżycowe, czyli złogi cholesterolu, które zatykają naczynia krwionośne powstają z cholesterolu, który już mamy we krwi (za jego wytwarzanie odpowiada przede wszystkim wątroba).

A gdzie przechowywać jajka? Najlepszym dla nich miejscem będzie lodówka. Za nim jednak tam trafią dobrze jest je umyć. Najlepszym najszybszym sposobem będzie włożenie ich do durszlaka i zanurzenie w gorącej wodzie, można też przelać je gotowaną wodą.

Trzeba jednak pamiętać, że takie jajka można przechowywać w lodówce maksymalnie kilkanaście dni. Te nieumyte wytrzymają miesiąc. Trwałość jajek można wydłużyć układając je tępym końcem do góry. Dzięki temu, znajdująca się tam komora powietrza nie powiększa się, a tym samym jajko dłużej zachowuje świeżość.




Data aktualizacji: 26.03.2018,
Opublikowano: 22.03.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej