Jak czytać etykiety na produktach spożywczych?

Obradovic/getty images

Najlepiej, gdy etykieta jest jak najkrótsza. Oznacza to wówczas, że w wybranym przez nas produkt jest mało przetworzony. Etykiety zawierają nie tylko dane o podaży energetycznej, ale dostarczają też wielu innych cennych informacji. A dzięki ich odpowiedniemu weryfikowaniu można właściwie i świadomie komponować dietę i dbać o swój stan zdrowia.

Podaż energetyczna, makroskładniki, a więc białka, tłuszcze, węglowodany. Ważne jest również to, by wiedzieć, jakie substancje konserwujące zostały dodane do produktu, a także czy zawierają alergeny pokarmowe. Dowiedz się, jak rozszyfrować etykietę produktu.

Jak rozszyfrować skład?

Czy wiesz, że kolejność wymienionych w składzie surowców wynika z ich zawartości? Na pierwszym miejscu odczytamy bowiem składnik, który przeważa w produkcie. Jeżeli sięgnąłeś np. po smakowy jogurt, sprawdź, czy na pierwszym miejscu są owoce, a na której pozycji znajduje się cukier. Jeżeli znajduje się on na jednej z trzech pierwszych pozycji, wiedz, że w składzie wybranego produkty jest go bardzo dużo.

Wartość energetyczna

Z tabeli, którą znajdziemy na etykiecie produkty możemy odczytać, jaką wartość energetyczną ma dany produkt, a więc ile dostarczy nam energii (kJ i kcal). Zazwyczaj producenci wartość odżywczą produktu podają w przeliczeniu na 100 g lub 100 ml. Oprócz podaży energetycznej z etykiety produktu dowiemy się także o zawartości tłuszczu, białka czy węglowodanów. Oznaczenie RWS oznacza z kolei referencyjne procentowe zapotrzebowanie na jakąś substancję, którą pokrywa dany produkt.

Polepszacze smaku

Najlepiej, by wybierany przez nas produkt w ogóle nie miał w swoim składzie substancji dodatkowych takich jak: barwniki, konserwanty czy środki zagęszczające. Producenci mają obowiązek wymienić wszystkie dodatki do żywności jakie zostały użyte w czasie jego produkcji oraz poinformować o ewentualnych działaniach niepożądanych.

Alergeny

Producent ma obowiązek wymienić wszystkie składniki, które mogą wywołać niepożądane reakcje alergiczne. Powinny być one wyszczególnione np. przez pogrubienie, podkreślenie lub inny kolor czcionki.

Data ważności i spożycia

Na każdej etykiecie powinna być informacja nie tylko o dacie przydatności, ale również o warunkach przechowywania produktu i sposobie jego spożycia. Zalecenia te są gwarantem świeżości danego produktu.

Zobacz film: Śmietana a śmietanka - etykieta, skład

źródło: wiem, co jem

Data aktualizacji: 23.06.2020,
Opublikowano: 23.06.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej