Jagody acai – najlepsze owoce dla zdrowia, sylwetki i cery

Fot: TinaFields / gettyimages.com

Jagody acai pochodzą z dziewiczych terenów Puszczy Amazońskiej. Niepoddane żadnym modyfikacjom, przystosowane do wzrastania w trudnych warunkach tropikalnego klimatu, stanowią wyjątkowo bogate źródło cennych dla człowieka substancji odżywczych. Słyną głównie z wysokiego potencjału antyoksydacyjnego.

Jagody acai (właściwie – açaí, wym. assai) to owoce palmy zwanej euterpą warzywną, która wywodzi się z tropikalnych terenów dorzecza Amazonki. Obecnie spotykana jest w całej strefie międzyzwrotnikowej. Głównym producentem owoców i ich przetworów pozostaje Brazylia.

Owoce acai rosną w dużych gronach, składających się z setek drobnych (o średnicy 1–1,5 cm) jagód, wyglądem przypominających borówkę amerykańską. Mają ciemnoniebieską barwę i miąższ o czekoladowo-jagodowym smaku, cienką warstwą otaczający pojedyncze, duże pestki.

Jagody acai to od wieków główne pożywienie w Amazonii. Szacuje się, że nawet współcześnie stanowią około 40% diety miejscowej ludności. Ze względu na fakt, że cieszy się ona bardzo dobrą kondycją, owoce acai stały się przedmiotem licznych badań naukowych, które potwierdziły szereg prozdrowotnych właściwości brazylijskich jagód.

Zobacz film: Leczenie przez jedzenie - produkty, których należy unikać. Źródło: W dobrym stylu

Jagody acai – właściwości

Owoce acai to wartościowe źródło witamin (E, C, B1, B2, B3) i minerałów (wapnia, magnezu, potasu, fosforu, żelaza). Zawierają także wszystkie aminokwasy egzogenne (co zdarza się rzadko w świecie roślin), nienasycone kwasy tłuszczowe (głównie omega-6 i omega-9) oraz bardzo dużo błonnika (około 17 g w 100 g). Przede wszystkim jednak jagody euterpy warzywnej zasobne są w substancje o działaniu przeciwutleniającym – flawonoidy, antocyjany, fitosterole, kwasy organiczne. W skali ORAC (ang. oxygen radical absorbance capacity) potencjał antyoksydacyjny owoców acai i ich przetworów oceniany jest na 161 400 μmol, co oznacza, że znajdują się one niemal na szczycie tej listy.

Zobacz film: Jakie wartości odżywcze mają owoce? Źródło: Wiem co jem.

Działanie jagód acai

Właściwości lecznicze jagód acai wynikają przede wszystkim z ich wyjątkowej zdolności zwalczania szkodliwych wolnych rodników. Zarówno świeże owoce, jak i sok czy ekstrakt z acai zawierają substancje, które:

  • wspierają odporność i procesy detoksykacji organizmu,
  • wykazują działanie przeciwnowotworowe,
  • wzmacniają wzrok i zapobiegają częstym chorobom oczu,
  • ograniczają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych,
  • wzmacniają naczynia krwionośne,
  • wpływają korzystnie na stan skóry,
  • spowalniają procesy starzenia się,
  • zapobiegają rozwojowi chorób degeneracyjnych,
  • poprawiają kondycję umysłową.

Opisane powyżej działanie jagód acai czyni je produktem, który zdecydowanie warto włączyć do codziennej diety.

Jagody acai – suszone, mrożone, sok, ekstrakt

Okrzyknięte mianem „superfood” jagody acai ostatnimi laty stały się jednym z najbardziej pożądanych produktów spożywczych na świecie. Problem z ich dostępnością polega na tym, że euterpa warzywna rośnie wyłącznie w klimacie tropikalnym, a transport owoców, których większość masy stanowi pestka, jest nie tylko nieopłacalny, ale wręcz niemożliwy. Jagody acai bardzo szybko się psują i tracą swoje cenne wartości. Najczęściej zaraz po zerwaniu owoców z palm miesza się je w specjalnych wirówkach, uzyskując pastę, która powstaje na skutek ocierania się o siebie owoców. W takiej formie jagody acai są mrożone i transportowane do innych regionów świata. Owoce mogą być również eksportowane w formie pełnowartościowego soku. W polskich sklepach najłatwiej jest kupić sproszkowany ekstrakt z suszonych jagód acai. Wyciąg z owoców stał się także częstym składnikiem suplementów diety.

Zobacz film: Efekt jo-jo, czyli przestroga przed dietami cud. Źródło: Wiem co jem na diecie

Jagody acai na odchudzanie

W Polsce jagody acai znajdują zastosowanie głównie jako środek na odchudzanie. Owoce rzeczywiście mają wiele właściwości, dzięki którym spełniają ważną rolę w walce ze zbędnymi kilogramami. Dzięki dużej ilości błonnika ułatwiają i przyspieszają proces trawienia, a także zapewniają długotrwałe uczucie sytości, co pozwala ograniczać wielkość spożywanych posiłków. Również pozostałe składniki cennych jagód wpływają na regulację metabolizmu i gospodarki lipidowej organizmu. Niski indeks glikemiczny acai stabilizuje stężenie glukozy we krwi, co także jest nie bez znaczenia dla procesu odchudzania.

Dodatkowo bioaktywne związki owoców ułatwiają oczyszczanie organizmu ze zbędnych produktów przemiany materii. Warto jednak wiedzieć, że podobne właściwości wykazuje wiele dostępnych w Polsce w świeżej postaci owoców i warzyw. Włączenie ich do codziennego jadłospisu jest rozsądniejszym wyborem niż spożywanie suplementów diety.

Sok z jagód acai czy acai mrożone także nie stanowią leku na otyłość. Przeciwnie, spożywane w dużych ilościach mogą przyczynić się do wzrostu wagi, ponieważ – jak na owoce – są dość kaloryczne. Ze względu na wysoką zawartość tłuszczu 100 g owocowej masy dostarcza aż 80 kcal, podczas gdy ta sama ilość jabłek czy malin to tylko 50 kcal. Co więcej, jedzone w nadmiarze owoce acai mogą wywoływać skutki uboczne w postaci dolegliwości żołądkowo-jelitowych (biegunek, nadmiernej produkcji gazów). Należy także pamiętać, że żaden produkt spożywczy ani tym bardziej suplement diety nie spowoduje spadku wagi. Może jedynie wspomagać odchudzanie przy zachowaniu rozsądnej, dobrze zbilansowanej diety i regularnej aktywności fizycznej.

Olej z jagód acai

Interesującym i dostępnym w Polsce produktem jest olej z tłoczonych na zimno jagód acai. Jego kompozycję stanowią zawarte w owocach niezbędne kwasy tłuszczowe, a także fitosterole, antocyjany. Olej z acai jest bardzo drogi, toteż nie opłaca się wykorzystywać go do celów kulinarnych. Stanowi jednak doskonały preparat kosmetyczny, który można stosować bezpośrednio na skórę. Działa przeciwutleniająco (przeciwstarzeniowo), przeciwzapalnie, nawilża, wygładza, wzmacnia naczynia krwionośne, wyrównuje koloryt. Nadaje się także do pielęgnacji włosów suchych, łamliwych lub zniszczonych zabiegami fryzjerskimi.

Zobacz film: Odchudzanie - fakty i mity. Źródło: Stylowy Magazyn





Data aktualizacji: 23.06.2018,
Opublikowano: 10.04.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej