Jad pszczeli – właściwości i działanie. Apitoksynoterapia – na czym polega? Wskazania

Fot. sirichai_asawalapsakul / Getty Images

Jad pszczeli to coraz częstszy składnik rozmaitych kosmetyków. Znaleźć go można zwłaszcza w składzie kremów do twarzy i pod oczy, maseczek czy serum. Na jego podstawie przeprowadza się apitoksynoterapię będącą rodzajem apiterapii, tj. leczenia produktami pszczelimi.

Ludzie unikają narażenia na użądlenie pszczół, które bywa bolesne, a w przypadku nadwrażliwość powoduje uczulenie. Badacze jednak donoszą, że jad pszczeli wykazuje w wielu przypadkach korzystny wpływ na ludzkie zdrowie. Apitoksynoterapia zyskuje coraz więcej zwolenników. Stosowana bywa w leczeniu nadciśnienia tętniczego, reumatyzmu i artretyzmu.

Czym jest apitoksyna?

Jad pszczeli to inaczej apitoksyna, czyli wydzielina gruczołów jadowych matki pszczelej lub pszczół robotnic. W jego składzie znajdują się m.in. peptydy, wolne aminokwasy, enzymy, kwasy nukleinowe, aminy (histamina i dopamina). Jednak za najważniejszy składnik uważa się substancję białkową o nazwie melityna. Podczas użądlenia wprowadzane jest do organizmu „ofiary” 50–140 μg jadu.

Na czym polega pozyskiwanie jadu pszczelego?

Pozyskiwanie jadu pszczelego jest procesem bezpiecznym dla pszczół. Owady poddane działaniom mikrowstrząsów elektrycznych pobudzone zostają do produkcji jadu. Substancja spływa po szklanej płycie, po czym jest zbierana, oczyszczana i przechowywana w formie proszku. W trakcie produkcji jadu pszczoły nie tracą żądeł.

Apitoksynoterapia – co to takiego?

Apitoksynoterapia to inaczej terapia jadem pszczelim, która może mieć postać bezpośrednią (ukąszenia pszczół w zewnętrzną powierzchnię biodra lub ramienia) bądź pośrednią (zastosowanie preparatów z jadem pszczelim, np. zastrzyków, maści, emulsji, olejków). Schemat terapii bezpośredniej przedstawia się następująco:

  • etap pierwszy trwa 10 dni – pierwszego dnia ma miejsce 1 użądlenie, a każdego następnego liczba użądleń wzrasta o jedno, by 10 dnia wynosić 10;
  • przerwa czterodniowa;
  • etap drugi trwa około 6 tygodni – każdego dnia chory żądlony jest 3 razy.

Podczas leczenia jadem pszczelim wskazane jest zwiększenie suplementacji witamin C i B1. Konieczne jest również zastąpienie węglowodanów miodem, rezygnacja z alkoholu i ostrych przypraw. Przed rozpoczęciem terapii wykonywana jest próba w postaci tzw. zastrzyku jadowego.

Czy warto jeść miód? Zobaczcie na filmie:

Zobacz film: Dlaczego warto jeść miód? Źródło: Wiem, co jem, wiem, co kupuję

Działanie jadu pszczelego

Jad pszczeli wykazuje rozmaite działanie na ludzki organizm. Rozszerza naczynia krwionośne, zapobiega zlepianiu się czerwonych krwinek (agregacja erytrocytów) i intensyfikuje przepływ krwi przez tkanki. Pobudza przemianę materii, obniża poziom ciśnienia tętniczego krwi, zmniejsza stężenie cholesterolu we krwi. Wpływa pobudzająco na mięsień sercowy, działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo. Zawarty w nim enzym fosfolipaza A to antagonista toksyn wydzielanych przez gronkowce. Z kolei inny enzym – hialuronidaza, zwiększa przepuszczalność naczyń krwionośnych. Jad pszczeli wykazuje właściwości absorbujące wolne pierwiastki powstałe na skutek promieniowania radioaktywnego. Wzmacnia ogólną odporność organizmu, stymulując układ immunologiczny.

Przeciwwskazania i wskazania do leczenia jadem pszczelim

Leczenie jadem pszczelim może być wykorzystywane w zwalczaniu astmy, reumatyzmu, nadciśnienia tętniczego krwi, nerwic i artretyzmu. Jad pszczeli używany jest w leczeniu gośćca, chorób oczu (zwłaszcza zapalenia tęczówki lub rogówki), neuralgii (głównie zapalenie nerwu kulszowego), chorób skórnych (np. czyraków i trudno gojących się ran), schorzeń kręgosłupa, zapalenia błony śluzowej języka, paradontozy. Terapia prowadzona jest wyłącznie na zalecenie i pod stałą kontrolą lekarską.

Przeciwwskazaniami do jej stosowania są:

  • gruźlica,
  • choroby wątroby, trzustki, nerek,
  • cukrzyca,
  • miażdżyca,
  • schorzenia psychiczne,
  • uczulenie na jad pszczeli.

Zdrowy organizm znieść może nawet kilkanaście pszczelich użądleń, jednak w przypadku uczulenia, groźne może być nawet jedno. Leczenie jadem pszczelim nie powinno być prowadzone u dzieci poniżej 5. roku życia, osób powyżej 70. roku życia, kobiet ciężarnych i podczas menstruacji.

Jad pszczeli – zastosowanie w kosmetyce

Jad pszczeli znalazł szerokie zastosowanie w kosmetyce. Serum z jadem pszczelim dość często spotyka się w połączeniu z miodem manuka i złotem. Opakowanie 30 ml to koszt około 200 zł. Jad pszczeli wykazuje działanie przeciwstarzeniowe, wygładza skórę, spłyca zmarszczki mimiczne, łagodzi podrażnienia i zaczerwienienia skóry. Dodatkowo poprawia napięcie skóry, zwiększa jej jędrność i elastyczność. Kolejną propozycją jest krem do twarzy z jadem pszczelim, który zapobiega powstawaniu zmarszczek, pobudza produkcję kolagenu i elastyny, zmniejsza widoczność blizn. W sprzedaży znajduje się także krem pod oczy, maseczka i balsam z jadem pszczelim.

Maść z jadem pszczelim

Z jadu pszczelego korzysta również farmacja. Produkowana jest maść z jadem pszczelim, którą stosuje się do łagodzenia dolegliwości pojawiających się w przebiegu zapalenia mięśni i stawów, nerwobóli, zapalenia korzonków, rwy kulszowej, lumbago, urazów sportowych, zmian zwyrodnieniowych i zapalnych stawów. Za opakowanie 80 ml zapłacimy około 16 zł.

Bibliografia:

1. M. Krasowska, Alergia na jad błonkoskrzydłych, Przegląd Alergologiczny, 2005, 2(4), s. 14–18.

2. J. Szmigielski, Apitoksynoterapia refleksoryczna, Pasieka, 2008, 1, s. 38–39.

3. K. Çelik, H.F. Asgun, Apiterapia – zdrowie i leczenie, które zawdzięczamy pszczołom, Kraków, 2014.

Data aktualizacji: 25.02.2019,
Opublikowano: 25.02.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej