Inulina – co to jest? Właściwości zdrowotne i wykorzystanie w kuchni

Fot. nadisja / Getty Images

Inulina może być wykorzystywana do produkcji ciast, czekolady czy innych słodyczy, jak również jako suplement diety, działający prozdrowotnie i wspomagający odchudzanie. Dostępna jest w formie tabletek czy w postaci proszku jako suplement diety.

Inulina to produkt, który może zastąpić tłuszcz. Można ją kupić w sklepach ze zdrową żywnością w formie sproszkowanej lub jako składnik suplementów. Inulina składa się z cząsteczek fruktozy, jednak jej właściwości są nieco odmienne. Przypisuje się jej zdolność do wzmocnienia odporności i zmniejszenia nasilenia dolegliwości skórnych. Ma mniej obciążające działanie na narządy wewnętrzne w porównaniu ze zwykłą sacharozą (cukrem). Zadaniem inuliny jest hamowanie apetytu, uzupełnianie niedoborów błonnika pokarmowego, a także wspieranie prawidłowego rozwoju flory bakteryjnej jelit.

Co to jest inulina?

Inulina to polisacharyd, czyli struktura składająca się z wielu cukrowych podjednostek. Zbudowana jest z kilkudziesięciu cząsteczek fruktozy, połączonych wiązaniem glikozydowym. Wykorzystywana w przemyśle inulina ma najczęściej jedynie 10 cząsteczek. W organizmie człowieka inulina ulega rozłożeniu do pojedynczych cząsteczek fruktozy. Inulina występuje w wielu różnych roślinach, stanowiąc w nich materiał zapasowy. W bardzo dużych ilości można ją spotkać w cykorii, słoneczniku bulwiastym, mniszku lekarskim czy korzeniu omanu. Jej źródłem mogą być w mniejszym stopniu cebula, czosnek, szparagi, ziemniaki czy zboża.

Najczęściej inulinę pozyskuje się z cykorii. Do tabletek stosowanych jako suplement diety można ją pozyskać ze słonecznika bulwiastego.

Inulina a odchudzanie

Inulina jest uznana za środek wspomagający odchudzanie. Produkty z nią są mniej kaloryczne w porównaniu z analogicznymi, zawierającymi tłuszcz. Inulina w dawce 1 g ma jedynie 1,5 kcal. Ta dawka odpowiada 4 g tłuszczu, czyli 36 kcal. Poza zapewnieniem niższej kaloryczności potrawom inulina hamuje łaknienie. Może być traktowana jako błonnik pokarmowy, czyli nie jest wchłaniania przez organizm. Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego i składu mikroflory jelitowej.

Inulina sprawdza się doskonale w diecie chorych na cukrzycę czy osób z otyłością. Traktowana jest jako zamiennik tłuszczu w produkcji słodyczy.

Zobaczcie, jakie błędy popełnia się najczęściej podczas odchudzania:

Zobacz film: Odchudzanie - jakie błędy popełniamy najczęściej? Źródło: 36,6

Inulina – właściwości zdrowotne

Inulina ma wiele właściwości prozdrowotnych. Zaliczają się do nich:

  • stymulacja układu odpornościowego,
  • zmniejszenie oporności tkanek na insulinę,
  • poprawa tolerancji glukozy,
  • spadek poziomu cholesterolu całkowitego,
  • normalizacja poziomu glukozy we krwi,
  • poprawa perystaltyki jelit,
  • 10-krotny wzrost korzystnych bakterii Bifidobacterium mikroflory jelitowej,
  • ograniczenie wzrostu szkodliwych dla zdrowia bakterii w przewodzie pokarmowym, a także grzybów,
  • korzystne działanie na wątrobę i skórę,
  • zapobieganie chorobom zapalnym,
  • profilaktyka chorób nowotworowych.

Wobec korzystnego wpływu na mikroflorę jelitową inulina doskonale sprawdza się w inwazyjnych zakażeniach wywołanych przez salmonellę czy bakterię Escherichia coli. Redukuje dolegliwości w przebiegu zespołu jelita drażliwego i uchyłkowatości jelit. Hamuje uporczywe wzdęcia czy objawy chorób wątroby. Inulina stanowi bardzo ważny składnik probiotyków, czyli suplementów wspomagających naturalną florę bakteryjną przewodu pokarmowego, stosowanych przede wszystkim podczas antybiotykoterapii.

Jak stosować inulinę w kuchni?

Inulina ma szerokie zastosowanie w kuchni. Nadaje potrawom słodki smak, ma właściwości zagęszczające i żelujące. Może więc zastąpić w kuchni wysokokaloryczny tłuszcz w produkcji słodyczy. Dodaje się ją do pieczywa, ciast czy naleśników. Dzięki jej zastosowaniu można zrezygnować ze skrobi czy żelatyny, a także zmniejszyć kaloryczność przekąsek.

Data aktualizacji: 31.10.2018,
Opublikowano: 31.10.2018 r.

Komentarze (1)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

Shanti 09.03.2019r.

Czy można stosować inulinę w ciąży?

Zobacz wszystkie 1 komentarzy
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej