Indygotyna, czyli barwnik E132. Czym charakteryzuje się ta niebieska substancja?

Fot. holgs / Getty Images

Indygotyna (inaczej: indygokarmin) to nazwa barwnika E132. Stosuje się go głównie w przemyśle spożywczym, a także wykorzystuje jako odczynnik chemiczny. Jakie są właściwości indygotyny i czy substancja może mieć szkodliwy wpływ na zdrowie?

Indygotyna ma wzór sumaryczny C16H8N2Na2O8S2. Jest to organiczny związek chemiczny, będący disulfonową pochodną indyga, zwanego błękitem indygowym. Jako substancja barwiąca stosowana w przemyśle spożywczym indygokarmin dopuszczony jest do użytku m.in. na terenie Stanów Zjednoczonych i Unii Europejskiej. Oznacza to, że w Polsce można kupić produkty, w których składzie znajduje się barwnik E132. Warto zwrócić na to uwagę, ponieważ nadmierne spożycie substancji może powodować skutki uboczne.

Chemiczne barwniki mogą być szkodliwe dla zdrowia:

Zobacz film: Syntetyczne barwniki w żywności są szkodliwe dla zdrowia. Źródło: Co nas truje

Indygokarmin jako barwnik spożywczy i odczynnik chemiczny

Indygokarmin, czyli indygotyna, znajduje się na liście chemicznych substancji, stanowiących dodatek do żywności, które oznaczane są numerem E. Wśród nich wyróżnia się:

  • barwniki (kod: E100–E199),
  • konserwanty (kod: E200–E299),
  • przeciwutleniacze i regulatory kwasowości (kod: E300–E399),
  • emulgatory oraz środki o działaniu spulchniającym i żelującym (kod: E400–E499),
  • środki o charakterze pomocniczym (kod: E500–E599),
  • substancje, których zadaniem jest wzmacnianie smaku (kod: E600–E699),
  • środki słodzące i nabłyszczające (kod: E900–E999),
  • substancje odgrywające rolę stabilizatorów, konserwantów oraz zagęstników (kod: E1000–E1999).

Indygotyna zakwalifikowana została jako barwnik E132, a więc substancja, której celem jest barwienie produktów. Zgodnie z Europejskim Urzędem ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz dyrektywą Unii Europejskiej indygokarmin uznawany jest za środek, który nie stanowi zagrożenia dla zdrowia konsumentów. Mimo to substancja budzi pod tym względem wiele kontrowersji.

Warto wiedzieć, że indygokarmin wykorzystywany jest jako odczynnik chemiczny. Znajduje zastosowanie głównie jako wskaźnik pH. W roztworach silnie zasadowych (w zakresie 11,7–14 pH) zabarwia się na żółto, natomiast w pozostałych przypadkach (pH poniżej 11,7) ma kolor niebieski. Oprócz tego indygotyna używana jest jako wskaźnik redoks (mianem redoks określa się wszelkie reakcje chemiczne, w których dochodzi jednocześnie do redukcji i utleniania).

Polecamy: Lista szkodliwych dodatków do żywności. Co oznaczają skróty E?

Skąd wzięła się indygotyna?

Barwnik indygotyna to pochodna naturalnej substancji, czyli tzw. błękitu indygo. Jest to jedna z najstarszych na świecie substancji, które wykorzystywane były do nadawania koloru tkaninom. Współcześnie pełni taką samą funkcję i służy do barwienia m.in. jeansów i wełny.

Indygo, które dało później początek indygokarminowi, otrzymywane było z roślin z rodzaju Indigofera, należących do rodziny bobowatych. W zależności od kontynentu lub kraju używano Indigofera tinctoria, Indigofera indigotica, a także Isatis tinctoria.

W XIX wieku opisana została pierwsza synteza błękitu indygo. Sprawiło to, że wkrótce substancja zaczęła być produkowana w sztuczny sposób. Na jej bazie powstał też indygokarmin, który stanowi jej disulfonową pochodną. Barwnik E132 również pozyskiwany jest syntetycznie.

Dlaczego producenci dodają do żywności sztuczne barwniki? Zobaczcie na filmie:

Zobacz film: /Dlaczego producenci dodają do żywności sztuczne barwniki. Źródło: Co nas truje

Właściwości indygotyny. Czy barwnik E132 jest bezpieczny dla zdrowia?

Barwnik indygotyna używany jest jako substancja nadająca niebieski kolor produktom spożywczym. Według zaleceń dozwolona dobowa dawka substancji w jedzeniu to 5 mg na 1 kg masy ciała. Choć substancja została dopuszczona do użytku jako niegroźna dla zdrowia, jej stosowanie może powodować skutki uboczne. Barwnik E132 ma zdolność do wiązania się z białkami występującymi w organizmie człowieka, co prowadzi czasem do wystąpienia reakcji alergicznych. Ponadto w niektórych przypadkach indygokarmin może wywoływać problemy z sercem oraz nadpobudliwość.

Mimo że stosowanie barwnika E132 stosunkowo rzadko powoduje skutki uboczne, warto uważać na produkty, w których się znajduje. Co ważne, nie zaleca się podawania indokarminu dzieciom. Należy również pamiętać, że indygotyna jest potencjalnie kancerogenna, a więc może istnieć zależność między spożywaniem substancji a rozwojem chorób nowotworowych.

W jakich produktach znajduje się indygokarmin?

Przed zakupem przetworzonych artykułów spożywczych zawsze warto zapoznać się z ich składem, dostępnym na etykiecie opakowania. Jeżeli pojawi się tam barwnik E132, lepiej wybrać inny produkt. W czym znajduje się indygotyna? Mogą ją zawierać takie artykuły, jak:

  • dekoracje i jadalne ozdoby do ciast (np. różnego typu perełki czy posypki),
  • pieczywo cukiernicze,
  • lody (zwłaszcza te o nienaturalnych kolorach),
  • wyroby ciastkarskie (np. herbatniki, wafle, ciastka),
  • słodycze (np. drażetki, cukierki, żelki),
  • bezalkoholowe napoje w butelkach.

Jak łatwo zauważyć, barwnik indygotyna znajduje się w wielu produktach, które są chętnie kupowane przez dzieci. W tym przypadku rolą rodziców jest kontrola tego, co jedzą ich pociechy. Dlatego też warto czytać etykiety i wybierać tylko te artykuły, które są w pełni bezpieczne dla zdrowia.

Barwnik E132 znajduje się także w produktach, które nie są przeznaczone do jedzenia. Znaleźć go można np. w kosmetykach (głównie w płukankach do włosów).

Data aktualizacji: 26.03.2019,
Opublikowano: 26.03.2019 r.

Polecamy

Komentarze (2)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

Ww 07.05.2023r.

I do galaretki też dają

HAS 15.02.2022r.

Jest jeszcze stosowana jako barwnik suplementów diety i leków.

Zobacz wszystkie 2 komentarzy
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej