Imbir – właściwości i zastosowanie. Jakie są jego efekty działania?

Fot: pilipphoto / fotolia.com

Imbir jest rośliną, która posiada ponad 140 gatunków. Najbardziej popularną odmianą w Europie jest imbir lekarski, który jest nie tylko wykorzystywany jako przyprawa do różnego rodzaju potraw, ale ma również właściwości lecznicze i odchudzające.

Herbata z imbirem, woda z imbirem czy imbir z miodem - tego typu napoje własnej produkcji cieszą się sporym zainteresowaniem wśród osób, które cenią domowe metody leczenia i zapobiegania chorobom. Wprawdzie imbir wciąż sporej liczbie osób kojarzy się tylko jako przyprawa dodawana do potraw czy grzanego piwa, ale możliwości jego wykorzystywania jest znacznie więcej.

Imbir: właściwości lecznicze i przeciwwskazania

W skład imbiru wchodzi wiele substancji, takich jak: olejek eteryczny, gingerol czy zinferon, dzięki czemu ma on szereg właściwości leczniczych. Imbir jest pomocy m.in. w przypadku:

  • przeziębień (dzięki właściwościom bakteriobójczym i przeciwzapalnym skutecznie wspomaga leczenie farmakologiczne),
  • schorzeń stawów (imbir w formie olejku może być stosowany podczas masażu, zmniejsza bóle stawowe),
  • mdłości, również tych spowodowanych chorobą lokomocyjną,
  • bóli miesiączkowych (imbir dodawany do jedzenia pomaga zmniejszyć bóle spowodowane okresem),
  • obrzęków (olejek eteryczny zawarty w imbirze działa moczopędnie, co pomaga zmniejszyć obrzęki m.in. nóg),
  • migreny,
  • problemów z koncentracją (regularnie stosowany imbir poprawia ukrwienie mózgu, wspomagając tym samym jego pracę),
  • problemów z trawieniem (wspomaga wydzielanie śliny i soku żołądkowego, jest pomocny w przypadku bóli brzucha oraz wzdęć),
  • nieświeżego oddechu (bakteriobójcze i przeciwgrzybicze działanie imbiru korzystnie wpływa na higienę jamy ustnej),
  • problemów z krążeniem (poprawia krążenie krwi w organizmie).

  1. Regularne stosowanie imbiru może korzystnie wpłynąć na funkcjonowanie organizmu. Należy jednak pamiętać, że ma ono działanie wspomagające leczenie i nie należy leczyć schorzeń tylko poprzez stosowanie tej rośliny. W każdym przypadku chorobowym konieczna jest wizyta u lekarza, który dobierze odpowiedni sposób leczenia. Konsultacja lekarska przed stosowaniem imbiru jest również wskazana u kobiet w ciąży.

Jaki imbir: marynowany, korzeń czy w proszku?

W sklepach najczęściej można znaleźć imbir w trzech postaciach: marynowany, korzeń i mielony, czyli w postaci proszku. Warto wiedzieć, że każda z nich ma swoje zastosowanie. Jeżeli chodzi o imbir marynowany, to doskonale sprawdza się jako dodatek do dań kuchni orientalnej, m.in. sushi. Można stosować go również jako przyprawę do innych potraw, w zależności od upodobań smakowych. Również imbir mielony najlepiej sprawdza się w kuchni. Taka forma przyprawy pasuje do różnego rodzaju sosów, ciast i ciasteczek czy pieczonych owoców. Stosując imbir mielony, należy pamiętać, że jego aromat jest bardzo intensywny i dlatego nie powinno używać się go w dużych ilościach.

Dużą popularnością, szczególnie u osób z przeziębieniami oraz chcących się odchudzić, cieszy się korzeń imbiru. Świeża postać tej rośliny ma najlepsze działanie i dzięki regularnemu korzystaniu z jej dobroczynnych składników można szybko osiągnąć zadowalające efekty. Podobnie jak w przypadku imbiru w postaci mielonej i marynowanej, korzeń może stanowić dodatek do potraw. Częściej jest jednak wykorzystywany jako środek wspomagający leczenie. (Imbir na przeziębienie)

W przypadku przeziębień najlepiej jest dodawać świeży imbir do herbaty. Najwięcej właściwości daje korzeń obrany ze skórki, pokrojony i dodany do gorącej herbaty. Z uwagi na ostry i intensywny smak (świeży imbir jest ostrzejszy aniżeli ten w formie mielonej) należy stosować go z umiarem. Zwłaszcza w przypadku osób, które nie przepadają za jego smakiem. Dzięki właściwościom bakteriobójczym i przeciwzapalnym, świeży imbir dobrze sprawdza się jako środek na ból gardła. Obrany i pokrojony w niewielkie kawałki można stosować jako formę naturalnej tabletki do ssania.

Imbir: przepisy na zdrowe koktajle

Aromat imbiru stanowi świetny dodatek do wielu napojów. Prócz tradycyjnych herbat rozgrzewających na przeziębienie czy zwykłej wody z imbirem na odchudzenie można pokusić się o robienie zdrowych napojów i koktajli. Poleca się je szczególnie osobom będącym na diecie. Świeży imbir stanowi doskonały dodatek do takich owoców i warzyw, jak:

  • ananas,
  • cytryna,
  • szpinak,
  • ogórek,
  • pietruszka,
  • jarmuż,
  • banan,
  • kiwi.

Przygotowanie pożywnego i zdrowego koktajlu z imbirem zazwyczaj jest proste i szybkie. Smakowity koktajl na bazie ananasa przygotowuje się w kilka minut. Pokrojonego w kostki ananasa należy wrzucić do blendera, dolać sok wyciśnięty z 1 cytryny, około 2-3 łyżek miodu, kilka kostek lodu oraz szczyptę mielonego imbiru lub niewielki plasterek świeżego. Wszystko razem należy blendować do uzyskania jednolitej, płynnej konsystencji. 

Data aktualizacji: 16.07.2019,
Opublikowano: 18.09.2017 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej