Jak przygotować zdrowszą wersję faworków?

Fot: jacus / gettyimages.com

Faworki są bardzo smaczną, słodką przekąską, którą najczęściej je się w czasie karnawału, w tłusty czwartek, bądź na ostatki. Faworki smażone są na głębokim tłuszczu, dlatego nie należą do najzdrowszych smakołyków. Ile kalorii zawierają faworki i czy są sposoby, aby je lekko „odchudzić”?

Czym są faworki?

Faworki to chrupkie ciasteczka o słodkim smaku, kształtem przypominające kokardkę. Są smażone na głębokim tłuszczu, a następnie posypane cukrem pudrem. Faworki mogą kojarzyć się z tradycyjnym polskim przysmakiem, jednak pochodzą z Litwy i Niemiec. Nazwa faworki pochodzi z języka francuskiego – faveur, co oznacza wąską wstążkę, bądź jedwabną tasiemkę. Te słodkie ciastka można również spotkać pod nazwą chrust i chruścik. Te nazwy są pochodzenia słowiańskiego, kruche ciasto faworków mogło kojarzyć się z suchym opałem zbieranym w lesie.

Co wolisz?

Odpowiedz aby zobaczyć wyniki
Zagłosuj

Faworki początkowo były przygotowywane z ciasta na pączki, jednak to sprawiało, że były ciężkie i tłuste. Następnie były przyrządzane z ciasta lanego i biszkoptowego. Ten przepis również uległ zmianie i dzisiaj chrust przyrządza się z ciasta zbijanego. Zmiana receptury sprawiła, że faworki są lekkie, cienkie i przyjemnie chrupiące.

Faworki zazwyczaj przyrządza się w czasie karnawału. Jest to okres zimowych balów, maskarad i zabaw. Rozpoczyna się w dniu Trzech Króli, a kończy we wtorek przed środą popielcową, która oznacza początek wielkiego postu i oczekiwanie na Wielkanoc. Ostatki natomiast są ostatnimi dniami karnawału i rozpoczynają się w tłusty czwartek. Ten dzień jest doskonale wszystkim znany. To ile pączków i faworków zostanie zjedzonych, nie ma żadnego znaczenia. To w końcu tłusty czwartek i można sobie pozwolić na odrobinę rozpusty!

Ile kalorii mają faworki?

Niestety te pyszne, chrupkie ciasteczka nie należą do niskokalorycznych słodyczy. Faworki są przygotowywane na głębokim tłuszczu (smalec lub olej), co stanowczo podnosi ich kaloryczność. Duży faworek, ważący około 17 g ma, aż 87 kalorii. Na zjedzeniu jednego faworka ciężko poprzestać, dlatego te ciasteczka w większych ilościach są prawdziwą bombą kaloryczną.

100 g 17 g (1 sztuka)
Energia 511 kcal 87 kcal
Białko 8,8 g 1,5 g
Tłuszcz 31,6 g 5,4 g
Węglowodany 49,5 g 8,4 g
Błonnik 1,2 g 0,2 g

Przepis na tradycyjne faworki

  • 400 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 żółtek
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 6 łyżek gęstej śmietany
  • 1 łyżka octu lub spirytusu

1. Mąkę przesiać przez sitko do miski, dodać sól, proszek do pieczenia i wymieszać. W drugiej misce ubić jajko, żółtka z łyżką cukru pudru na puszystą i gęstą pianę (około 8 minut).

2. Ubitą pianę dodać do mąki, wymieszać i dodać śmietanę. Zmiksować lub wymieszać łyżką. Po połączeniu się składników, masę należy ugniatać na gładkie ciasto. Następnie uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na około 30 – 45 minut w pokojowej temperaturze. Po odstaniu ciasto będzie się łatwiej wałkowało.

3. Po odstaniu ciasto należy ugniatać przez około 7 minut, a następnie rozwałkować na placek, złożyć na pół i ponownie rozwałkować. Tę czynność należy powtórzyć 2-3 razy.

4. Ciasto podzielić na 4 części i kolejno rozwałkować na cienkie placki. Im ciasto będzie cieńsze, tym lepiej.

5. Nożem wyciąć paski (równoległoboki), mniejsze niż średnica garnka. Na środku paska zrobić nacięcie, przez które należy przewlec jeden koniec ciasta. Gotowe ciasto odłożyć na pod przykryciem na czas przygotowywania następnych faworków.

6. Rozgrzać olej i włożyć kilka faworków. Ciastka szybko urosną i pokryją się pęcherzykami powietrza. Smażyć do uzyskania złocistego koloru (około 30 – 60 sekund z każdej strony).

7. Gotowe faworki ułożyć na ręczniku papierowym. Po odsączeniu tłuszczy, przełożyć na talerz i posypać cukrem pudrem.

Ile czasu potrzeba aby spalić dodatkowe kalorie po faworkach?

Spalanie kalorii zależy od kilku czynników, m.in. od masy ciała, wzrostu, wieku, płci czy kondycji. Osoba, która wazy więcej niż 70 kg będzie szybciej spalała kalorie. 5 sztuk faworków, o wadze 17g ma około 500 kalorii.

Dlaczego lepiej nie przesadzać z jedzeniem słodyczy? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Dlaczego słodycze nam szkodzą? Źródło: 36,6.

Aby spalić 500 kalorii po faworkach trzeba:

  • wbiegać po schodach przez 32 minuty;
  • jeździć na rowerku stacjonarnym przez 40 minut;
  • pływać przez 54 minuty;
  • wykonać trening obwodowy przez 60 minut;
  • grać w tenisa przez 60 minut;
  • ćwiczyć na orbitreku przez 70 minut;
  • jeździć na rolkach przez 70 minut;

Jak zrobić chudszą wersję faworków?

Aby nie przesadzać z nadmiarem kalorii w diecie, faworki można przygotować w „odchudzonej” wersji. Ciasteczka można upiec, zamiast smażyć na głębokim tłuszczu. Mąkę pszenną można wymieszać z pełnoziarnistą czy orkiszową lub całkowicie ją zastąpić zdrowszą wersją mąki. Cukier puder można zastąpić stewia, ksylitolem czy miodem, a zamiast śmietany dodać jogurt naturalny. Faworek w zdrowszej wersji ma około 32 kalorie, czyli prawie 3 razy mniej niż tradycyjny chrust. Co oznacza, że można sobie pozwolić na jeszcze więcej przyjemności.


Data aktualizacji: 28.02.2019,
Opublikowano: 27.02.2019 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej