Czym są faworki?
Faworki to chrupkie ciasteczka o słodkim smaku, kształtem przypominające kokardkę. Są smażone na głębokim tłuszczu, a następnie posypane cukrem pudrem. Faworki mogą kojarzyć się z tradycyjnym polskim przysmakiem, jednak pochodzą z Litwy i Niemiec. Nazwa faworki pochodzi z języka francuskiego – faveur, co oznacza wąską wstążkę, bądź jedwabną tasiemkę. Te słodkie ciastka można również spotkać pod nazwą chrust i chruścik. Te nazwy są pochodzenia słowiańskiego, kruche ciasto faworków mogło kojarzyć się z suchym opałem zbieranym w lesie.
Faworki początkowo były przygotowywane z ciasta na pączki, jednak to sprawiało, że były ciężkie i tłuste. Następnie były przyrządzane z ciasta lanego i biszkoptowego. Ten przepis również uległ zmianie i dzisiaj chrust przyrządza się z ciasta zbijanego. Zmiana receptury sprawiła, że faworki są lekkie, cienkie i przyjemnie chrupiące.
Faworki zazwyczaj przyrządza się w czasie karnawału. Jest to okres zimowych balów, maskarad i zabaw. Rozpoczyna się w dniu Trzech Króli, a kończy we wtorek przed środą popielcową, która oznacza początek wielkiego postu i oczekiwanie na Wielkanoc. Ostatki natomiast są ostatnimi dniami karnawału i rozpoczynają się w tłusty czwartek. Ten dzień jest doskonale wszystkim znany. To ile pączków i faworków zostanie zjedzonych, nie ma żadnego znaczenia. To w końcu tłusty czwartek i można sobie pozwolić na odrobinę rozpusty!
Ile kalorii mają faworki?
Niestety te pyszne, chrupkie ciasteczka nie należą do niskokalorycznych słodyczy. Faworki są przygotowywane na głębokim tłuszczu (smalec lub olej), co stanowczo podnosi ich kaloryczność. Duży faworek, ważący około 17 g ma, aż 87 kalorii. Na zjedzeniu jednego faworka ciężko poprzestać, dlatego te ciasteczka w większych ilościach są prawdziwą bombą kaloryczną.
100 g | 17 g (1 sztuka) | |
---|---|---|
Energia | 511 kcal | 87 kcal |
Białko | 8,8 g | 1,5 g |
Tłuszcz | 31,6 g | 5,4 g |
Węglowodany | 49,5 g | 8,4 g |
Błonnik | 1,2 g | 0,2 g |
Przepis na tradycyjne faworki
- 400 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 5 żółtek
- 1 łyżka cukru pudru
- 6 łyżek gęstej śmietany
- 1 łyżka octu lub spirytusu
- 2 litry oleju roślinnego
1. Mąkę przesiać przez sitko do miski, dodać sól, proszek do pieczenia i wymieszać. W drugiej misce ubić jajko, żółtka z łyżką cukru pudru na puszystą i gęstą pianę (około 8 minut).
2. Ubitą pianę dodać do mąki, wymieszać i dodać śmietanę. Zmiksować lub wymieszać łyżką. Po połączeniu się składników, masę należy ugniatać na gładkie ciasto. Następnie uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na około 30 – 45 minut w pokojowej temperaturze. Po odstaniu ciasto będzie się łatwiej wałkowało.
3. Po odstaniu ciasto należy ugniatać przez około 7 minut, a następnie rozwałkować na placek, złożyć na pół i ponownie rozwałkować. Tę czynność należy powtórzyć 2-3 razy.
4. Ciasto podzielić na 4 części i kolejno rozwałkować na cienkie placki. Im ciasto będzie cieńsze, tym lepiej.
5. Nożem wyciąć paski (równoległoboki), mniejsze niż średnica garnka. Na środku paska zrobić nacięcie, przez które należy przewlec jeden koniec ciasta. Gotowe ciasto odłożyć na pod przykryciem na czas przygotowywania następnych faworków.
6. Rozgrzać olej i włożyć kilka faworków. Ciastka szybko urosną i pokryją się pęcherzykami powietrza. Smażyć do uzyskania złocistego koloru (około 30 – 60 sekund z każdej strony).
7. Gotowe faworki ułożyć na ręczniku papierowym. Po odsączeniu tłuszczy, przełożyć na talerz i posypać cukrem pudrem.
Ile czasu potrzeba aby spalić dodatkowe kalorie po faworkach?
Spalanie kalorii zależy od kilku czynników, m.in. od masy ciała, wzrostu, wieku, płci czy kondycji. Osoba, która wazy więcej niż 70 kg będzie szybciej spalała kalorie. 5 sztuk faworków, o wadze 17g ma około 500 kalorii.
Dlaczego lepiej nie przesadzać z jedzeniem słodyczy? Dowiesz się tego z filmu:
Aby spalić 500 kalorii po faworkach trzeba:
- wbiegać po schodach przez 32 minuty;
- jeździć na rowerku stacjonarnym przez 40 minut;
- pływać przez 54 minuty;
- wykonać trening obwodowy przez 60 minut;
- grać w tenisa przez 60 minut;
- ćwiczyć na orbitreku przez 70 minut;
- jeździć na rolkach przez 70 minut;
- nordic walking przez 100 min.
Jak zrobić chudszą wersję faworków?
Aby nie przesadzać z nadmiarem kalorii w diecie, faworki można przygotować w „odchudzonej” wersji. Ciasteczka można upiec, zamiast smażyć na głębokim tłuszczu. Mąkę pszenną można wymieszać z pełnoziarnistą czy orkiszową lub całkowicie ją zastąpić zdrowszą wersją mąki. Cukier puder można zastąpić stewia, ksylitolem czy miodem, a zamiast śmietany dodać jogurt naturalny. Faworek w zdrowszej wersji ma około 32 kalorie, czyli prawie 3 razy mniej niż tradycyjny chrust. Co oznacza, że można sobie pozwolić na jeszcze więcej przyjemności.