Herbata ziołowa to tani, prosty w przygotowaniu i skuteczny sposób na poprawę kondycji zdrowotnej. W sprzedaży znajduje się bogata oferta sypkich surowców zielarskich, które dostępne są też w formie wygodnych w użyciu saszetek. Najzdrowsze herbaty ziołowe to jednak takie, które sporządza się na bazie samodzielnie opracowanego surowca zielarskiego. Wiele roślin jest ogólnodostępnych i z łatwością można je zebrać i poddać suszeniu.
Czym jest herbata ziołowa?
Herbata ziołowa to inaczej napar, czyli sporządzony w postaci roztworu lek ziołowy, który uzyskuje się poprzez zalanie gorącą wodą surowca zielarskiego. Oprócz powszechnie wykorzystywanego użycia wewnętrznego ziołowe herbaty mogą być też stosowane zewnętrznie m.in. do sporządzania kompresów czy przemywania zmienionej chorobowo powierzchni skóry. Surowcem do przygotowania ziołowej jest przeważnie ziele, ale i liście czy kwiaty rośliny. Bogactwo materiałów, z których przyrządzić można napar, jest ogromne. Dużą popularnością cieszą się czystek, melisa, pokrzywa, szałwia, skrzyp, lipa.
Czy herbata z cytryną może być szkodliwa dla zdrowia? Odpowiedź na filmie:
Jak sporządza się herbatę ziołową?
Ziołowe herbatki są bardzo proste w przygotowaniu. W pierwszej kolejności należy odmierzyć określoną ilość rozdrobnionego surowca lekarskiego, wsypać go do naczynia i zalać odpowiednią ilością wrzącej wody. Następnie napar odstawia się pod przykryciem do naciągnięcia przez określony czas. Na koniec herbatę przecedza się przy użyciu sitka, gazy czy lnianej ściereczki, dzięki czemu uzyska się klarowny roztwór, który pozostawia się do przestygnięcia. Przeważnie stosowaną proporcją jest 1 łyżka (5–8 g) stołowa ziołowego suszu na 1 szklankę (200–250 ml) wody, zaparzane przez średnio 15 minut. W sprzedaży dostępnych jest wiele ziołowych herbat w formie gotowych do zaparzenia saszetek. Taka wersja naparu jest jeszcze prostsza do przygotowania, gdyż wystarczy tylko wrzucić 1 saszetkę herbaty do szklanki z wodą i zaparzać. Należy podkreślić, że ziołowa herbata przez swoją nietrwałość powinna być przygotowywana bezpośrednio przed planowanym użyciem.
Rumianek – herbata ziołowa
Jedną z najbardziej znanych ziołowych herbat jest ta z rumianku pospolitego (z łac. Matricaria chamomilla L.). Surowcem zielarskim jest kwiat rumianku (z łac. Matricariae flos), a dokładnie wysuszone koszyczki. Herbatka rumiankowa znana jest z właściwości przeciwbólowych, rozkurczowych, przeciwbakteryjnych, przeciwzapalnych, przeciwalergicznych. Dodatkowo pobudza proces trawienia, ułatwia wydzielanie gazów, działa moczopędnie, wspomaga leczenie dolegliwości ze strony wątroby. Zaleca się picie tego naparu w czasie przeziębienia i grypy. Herbata ziołowa rumiankowa stosowana jest zewnętrznie na owrzodzenia skóry, rumień, hemoroidy, łagodne oparzenia słoneczne i termiczne. Wykorzystywana jest jako płukanka w przypadku stanów zapalnych jamy ustnej.
Czystek – herbata ziołowa
Kolejna znana ziołowa herbata to ta z czystka (z łac. Cistus L.), która wykazuje liczne prozdrowotne działanie, co zawdzięcza dużej zawartości polifenoli, czyli silnych antyoksydantów. Związki te neutralizują szkodliwe dla zdrowia wolne rodniki, zapobiegają powstaniu i hamują rozwój stanów zapalnych, działają antyalergicznie, bo hamują uwalnianie histaminy oraz ochronnie na naczynia krwionośne, gdyż obniżają poziom tzw. złego cholesterolu LDL i zapobiegają tym samym powstawaniu blaszek miażdżycowych. Spożywanie herbaty z czystka wspomaga proces odchudzania, ponieważ przyśpiesza przemianę materii i leczenie przenoszonej przez kleszcze boreliozy. Dodatkowo dodaje energii i podnosi ogólną odporność organizmu. Stosowana zewnętrznie wykazuje działanie antyseptyczne, przeciwzmarszczkowe, ściągające, napinające skórę i ułatwia usuwanie świeżych blizn.
Melisa – herbata ziołowa
Inną znana ziołową herbatą jest ta z melisy lekarskiej (z łac. Melissa officinalis L.). Surowiec zielarski stanowi liść melisy (z łac. Melissae folium). Herbata wykazuje przede wszystkim działanie uspokajające, odpręża i regeneruje system nerwowy. Polecana jest na poprawę pamięci i koncentracji oraz ciążowe mdłości. Stosowana jest w zespole przewlekłego zmęczenia, w bólach głowy i menstruacyjnych, nerwicy serca, stanach depresyjnych i melancholii. Łagodzi wzdęcia, gazy, bóle żołądkowe, działa przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie. Stosowana zewnętrznie w formie kompresów, likwiduje bolesne obrzęki i użądlenia owadów. Używa się jej do płukania włosów, bo ogranicza ich wypadanie, łupież i nadmierne przetłuszczanie się. Za opakowanie 20 saszetek zapłaci się około 4 zł, a 100 g suszonych liści melisy średnio 14 zł.
Zobaczcie, jakie produkty ziołowe były wykorzystywane w medycynie staropolskiej:
Bibliografia:
1. Janicki K., Domowy poradnik medyczny, Warszawa, PZWL, 1992.
2. Matuszkiewicz W., Przewodnik do oznaczania zbiorowisk roślinnych Polski, Warszawa, PWN, 2006.
3. Włodarczyk Z., Rośliny biblijne. Leksykon, Kraków, Instytut Botaniki im. W. Szafera PAN, 2011.