Herbata ziołowa – właściwości i zastosowanie wybranych rodzajów

Fot. Hero Images / Getty Images

Herbata ziołowa to w pełni naturalny lek pomocny w łagodzeniu rozmaitych dolegliwości, w tym nierzadko działający kompleksowo. W większości przypadków ziołowe napary mają walory smakowe i zapachowe. Do najpopularniejszych należą napar z rumianku i melisy.

Herbata ziołowa to tani, prosty w przygotowaniu i skuteczny sposób na poprawę kondycji zdrowotnej. W sprzedaży znajduje się bogata oferta sypkich surowców zielarskich, które dostępne są też w formie wygodnych w użyciu saszetek. Najzdrowsze herbaty ziołowe to jednak takie, które sporządza się na bazie samodzielnie opracowanego surowca zielarskiego. Wiele roślin jest ogólnodostępnych i z łatwością można je zebrać i poddać suszeniu.

Czym jest herbata ziołowa?

Herbata ziołowa to inaczej napar, czyli sporządzony w postaci roztworu lek ziołowy, który uzyskuje się poprzez zalanie gorącą wodą surowca zielarskiego. Oprócz powszechnie wykorzystywanego użycia wewnętrznego ziołowe herbaty mogą być też stosowane zewnętrznie m.in. do sporządzania kompresów czy przemywania zmienionej chorobowo powierzchni skóry. Surowcem do przygotowania ziołowej jest przeważnie ziele, ale i liście czy kwiaty rośliny. Bogactwo materiałów, z których przyrządzić można napar, jest ogromne. Dużą popularnością cieszą się czystek, melisa, pokrzywa, szałwia, skrzyp, lipa.

Czy herbata z cytryną może być szkodliwa dla zdrowia? Odpowiedź na filmie:

Zobacz film: Czy herbata z cytryną jest szkodliwa dla zdrowia - test. Źródło: 36,6

Jak sporządza się herbatę ziołową?

Ziołowe herbatki są bardzo proste w przygotowaniu. W pierwszej kolejności należy odmierzyć określoną ilość rozdrobnionego surowca lekarskiego, wsypać go do naczynia i zalać odpowiednią ilością wrzącej wody. Następnie napar odstawia się pod przykryciem do naciągnięcia przez określony czas. Na koniec herbatę przecedza się przy użyciu sitka, gazy czy lnianej ściereczki, dzięki czemu uzyska się klarowny roztwór, który pozostawia się do przestygnięcia. Przeważnie stosowaną proporcją jest 1 łyżka (5–8 g) stołowa ziołowego suszu na 1 szklankę (200–250 ml) wody, zaparzane przez średnio 15 minut. W sprzedaży dostępnych jest wiele ziołowych herbat w formie gotowych do zaparzenia saszetek. Taka wersja naparu jest jeszcze prostsza do przygotowania, gdyż wystarczy tylko wrzucić 1 saszetkę herbaty do szklanki z wodą i zaparzać. Należy podkreślić, że ziołowa herbata przez swoją nietrwałość powinna być przygotowywana bezpośrednio przed planowanym użyciem.

Rumianek – herbata ziołowa

Jedną z najbardziej znanych ziołowych herbat jest ta z rumianku pospolitego (z łac. Matricaria chamomilla L.). Surowcem zielarskim jest kwiat rumianku (z łac. Matricariae flos), a dokładnie wysuszone koszyczki. Herbatka rumiankowa znana jest z właściwości przeciwbólowych, rozkurczowych, przeciwbakteryjnych, przeciwzapalnych, przeciwalergicznych. Dodatkowo pobudza proces trawienia, ułatwia wydzielanie gazów, działa moczopędnie, wspomaga leczenie dolegliwości ze strony wątroby. Zaleca się picie tego naparu w czasie przeziębienia i grypy. Herbata ziołowa rumiankowa stosowana jest zewnętrznie na owrzodzenia skóry, rumień, hemoroidy, łagodne oparzenia słoneczne i termiczne. Wykorzystywana jest jako płukanka w przypadku stanów zapalnych jamy ustnej.

Czystek – herbata ziołowa

Kolejna znana ziołowa herbata to ta z czystka (z łac. Cistus L.), która wykazuje liczne prozdrowotne działanie, co zawdzięcza dużej zawartości polifenoli, czyli silnych antyoksydantów. Związki te neutralizują szkodliwe dla zdrowia wolne rodniki, zapobiegają powstaniu i hamują rozwój stanów zapalnych, działają antyalergicznie, bo hamują uwalnianie histaminy oraz ochronnie na naczynia krwionośne, gdyż obniżają poziom tzw. złego cholesterolu LDL i zapobiegają tym samym powstawaniu blaszek miażdżycowych. Spożywanie herbaty z czystka wspomaga proces odchudzania, ponieważ przyśpiesza przemianę materii i leczenie przenoszonej przez kleszcze boreliozy. Dodatkowo dodaje energii i podnosi ogólną odporność organizmu. Stosowana zewnętrznie wykazuje działanie antyseptyczne, przeciwzmarszczkowe, ściągające, napinające skórę i ułatwia usuwanie świeżych blizn.

Melisa – herbata ziołowa

Inną znana ziołową herbatą jest ta z melisy lekarskiej (z łac. Melissa officinalis L.). Surowiec zielarski stanowi liść melisy (z łac. Melissae folium). Herbata wykazuje przede wszystkim działanie uspokajające, odpręża i regeneruje system nerwowy. Polecana jest na poprawę pamięci i koncentracji oraz ciążowe mdłości. Stosowana jest w zespole przewlekłego zmęczenia, w bólach głowy i menstruacyjnych, nerwicy serca, stanach depresyjnych i melancholii. Łagodzi wzdęcia, gazy, bóle żołądkowe, działa przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie. Stosowana zewnętrznie w formie kompresów, likwiduje bolesne obrzęki i użądlenia owadów. Używa się jej do płukania włosów, bo ogranicza ich wypadanie, łupież i nadmierne przetłuszczanie się. Za opakowanie 20 saszetek zapłaci się około 4 zł, a 100 g suszonych liści melisy średnio 14 zł.

Zobaczcie, jakie produkty ziołowe były wykorzystywane w medycynie staropolskiej:

Zobacz film: Medycyna staropolska - zioła lecznicze. Źródło: W dobrym stylu

Bibliografia:

1. Janicki K., Domowy poradnik medyczny, Warszawa, PZWL, 1992.

2. Matuszkiewicz W., Przewodnik do oznaczania zbiorowisk roślinnych Polski, Warszawa, PWN, 2006.

3. Włodarczyk Z., Rośliny biblijne. Leksykon, Kraków, Instytut Botaniki im. W. Szafera PAN, 2011.

Data aktualizacji: 12.07.2019,
Opublikowano: 04.01.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej