Herbata z cytryną – czy jest zdrowa? Właściwości, sposób parzenia

Fot: viennetta / gettyimages.com

Herbata z cytryną to wyjątkowo popularny i lubiany w Polsce napój rozgrzewający, uznawany za doskonałe remedium na objawy przeziębienia. Wyniki ostatnich badań wykazują jednak, że połączenie tych dwóch produktów może być szkodliwe dla zdrowia.

Zarówno herbata, jak i cytryna to produkty zalecane w codziennej diecie. Stanowią bogate źródło przeciwutleniaczy i innych związków cennych dla organizmu. Przez długie lata uznawano, że herbata z cytryną jest zdrowa, a w szczególności wskazana w stanach zwiększonego zapotrzebowania na zawarte w niej substancje antybakteryjne, czyli w okresie częstych infekcji.

Zobacz film: Woda z cytryną - jak działa na organizm? Wpływ na odchudzanie, przepis, skutki uboczne

Herbata i jej dobroczynne właściwości

Parzenie herbaty nie bez przyczyny ma wielowiekową tradycję. Jej liście to bardzo bogate źródło cennych dla ludzkiego organizmu substancji. Właściwości szlachetnego trunku doceniają światowe organizacje dietetyczne. Polski Instytut Żywności i Żywienia umieścił go nawet w najnowszej Piramidzie Zdrowego Żywienia.

Herbata jest zdrowa, ponieważ zawiera flawonoidy (głównie katechiny), alkaloidy (teobrominę, kofeinę), garbniki (taninę). Dzięki tym związkom:

  • wspomaga walkę z drobnoustrojami chorobotwórczymi,
  • oczyszcza organizm z toksyn,
  • hamuje procesy starzenia się,
  • zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych,
  • wzmacnia naczynia krwionośne,
  • obniża poziom cholesterolu,
  • stymuluje wydzielanie soków trawiennych,
  • działa pobudzająco (poprawia koncentrację, zdolność zapamiętywania).

Zobacz film: Czy herbata z cytryną jest szkodliwa dla zdrowia – test. Źródło 36,6

Wartości odżywcze cytryny

Cytryna, kojarzona najczęściej z witaminą C, nie należy do jej najbogatszych źródeł. Zawiera jej jednak wystarczająco dużo, by jeden owoc pokrył połowę dziennego zapotrzebowania dorosłego człowieka na kwas askorbinowy. Tym samym spożywanie cytryn wzmacnia odporność organizmu i może łagodzić przebieg infekcji. Witamina C obecna w tych zdrowych owocach jest także silnym antyoksydantem i wraz z innymi substancjami bioaktywnymi oddziałuje korzystnie na układ krążenia oraz spowalnia procesy starzenia się. Uczestnicząc w produkcji kolagenu, kwas askorbinowy poprawia stan skóry, włosów i paznokci.

Cytryna zawiera także witaminy A, B i E, sole mineralne (głównie potasu, miedzi, magnezu i żelaza), błonnik. Jest zasobna w związki polifenolowe (rutynę, kwercetynę, resweratrol i hesperetynę), pektyny, kwasy organiczne. Substancje te mają właściwości antyseptyczne i detoksykacyjne. Intensyfikują procesy trawienne i sprzyjają odchudzaniu.

Herbata z cytryną i miodem na przeziębienie

Ponieważ herbata i cytryna zawierają tak wiele cennych dla ludzkiego organizmu związków, wydaje się, że popularne remedium na objawy przeziębienia, jakie stanowi herbata z cytryną i miodem, powinno być korzystne dla zdrowia. Ta kombinacja składników jest sojusznikiem układu odpornościowego w walce z bakteriami i wirusami, działa rozgrzewająco i do tego wybornie smakuje. Należy jedynie pamiętać, by cytryny i miodu nie dodawać do zbyt gorącego naparu, ponieważ w wysokiej temperaturze tracą swoje lecznicze właściwości.

Dlaczego herbata z cytryną jest szkodliwa?

Herbata wzrasta na glebach bogatych w glin (aluminium). W konsekwencji liście używane do popularnego naparu zawierają ten metal. Aluminium to pierwiastek, który odkłada się w mózgu i może powodować upośledzenie funkcji ośrodkowego układu nerwowego. Sprzyja m.in. rozwojowi chorób otępiennych (w tym choroby Alzheimera). Spożywanie herbaty nie jest jednak niebezpieczne. Obecny w niej glin nie przedostaje się do naparu, ponieważ występuje w postaci nierozpuszczalnej w wodzie. Śladowe ilości metalu, jakich może dostarczyć herbata, zostają wydalone z moczem. Dopiero w kwaśnym środowisku aluminium tworzy związki przyswajalne dla organizmu. Jednym z nich jest cytrynian glinu, który powstaje na skutek dodania do herbaty soku z cytryny.

Zdrowa herbata z cytryną

Herbata z cytryną nie szkodzi zdrowiu, jeśli zostanie zaparzona w odpowiedni sposób. Ponieważ niebezpieczne dla organizmu aluminium nie przenika z liści do naparu, przyswajalne związki glinu powstaną tylko wówczas, gdy cytrynę doda się do naczynia zawierającego herbaciane fusy. Jeśli zostaną one usunięte przed zakwaszeniem herbaty, nie powstanie w niej toksyczny cytrynian glinu. Co więcej, niepożądanej reakcji chemicznej można uniknąć, przestrzegając zasady dodawania cytryny do przestudzonego naparu (nie powinien mieć więcej niż 45°C). Szkodliwe związki aluminium tworzą się bowiem jedynie w wysokiej temperaturze (z tego powodu nie należy także gotować kwaśnych potraw w aluminiowych garnkach).

Niezależnie od alarmujących odkryć naukowców, herbata z cytryną pozostaje niezwykle zdrowym naparem, który warto spożywać nie tylko w czasie przeziębienia. Należy jedynie w odpowiedni sposób go przyrządzać.

Data aktualizacji: 31.03.2019,
Opublikowano: 07.03.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej