Guma ksantanowa - spożywcza, w kosmetykach. Zastosowanie i wpływ na zdrowie 

Fot. chameleonseye / Getty Images

Guma ksantanowa jest popularnym dodatkiem do żywności zapewniającym odpowiednią strukturę i konsystencję produktów żywnościowych. Może stanowić zamiennik tłuszczu w beztłuszczowych dressingach do sałatek. Ksantan jest szeroko wykorzystywany w produkcji pieczywa bezglutenowego, któremu nadaje pożądaną lepkość.  

Guma ksantanowa należy do jednych z najpopularniejszych dodatków do żywności. Pełni rolę emulgatora, stabilizatora i zagęstnika, dzięki czemu pojawia się w składzie takich produktów, jak sosy, dressingi, dżemy, marmolady. Dodawana jest również do preparatów kosmetycznych.

Guma ksantanowa - co to jest?

Guma ksantanowa, określana inaczej jako ksantan, jest polisacharydem (inaczej cukrem złożonym, wielocukrem) zbudowanym z glukozy, mannozy oraz kwasów: glukuronowego, octowego, pirogronowego. Jest otrzymywana w wyniku enzymatycznej syntezy węglowodanów pod wpływem bakterii Xanthomonas campestris. Guma ksantanowa znajduje szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym i kosmetycznym. Stanowi jeden z najpopularniejszych dodatków do żywności stosowanych w Unii Europejskiej i USA. 

Ma postać białego proszku powstającego w wyniku wysuszenia, a następnie zmielenia substancji wytworzonej przez bakterie. Guma ksantanowa cechuje się wysoką lepkością, która w niewielkim stopniu jest zależna od pH środowiska i jego temperatury. Dodatek gumy ksantanowej do roztworów nie powoduje utraty ich właściwości w wyniku mieszania, zamrażania i rozmrażania. Guma ksantanowa samodzielnie nie tworzy żelu, jednak w połączeniu z mączką chleba świętojańskiego uzyskuje się elastyczną i sprężystą masę o dużej odporności na zrywanie.

Guma ksantanowa spożywcza - zastosowanie

Guma ksantanowa znajduje szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym. Należy do popularnych dodatków do żywności, gdyż posiada właściwości emulgujące, zagęszczające i stabilizujące. Jej działanie polega na stworzeniu i utrzymaniu jednorodnej emulsji, czyli mieszaniny dwóch lub więcej składników. Ponadto guma ksantanowa zapewnia utrzymanie właściwej struktury produktu oraz odpowiednią kleistość, lepkość i konsystencję. Ksantan w przemyśle spożywczym oznaczany jest symbolem E415. Występuje w produktach przemysłowo przetworzonych, m.in. w sterylizowanych konserwach, mrożonkach oraz przekąskach. 

Zobaczcie, co jeszcze producenci dodają do żywności. Lista szkodliwych E jest bardzo długa:

Zobacz film: Chemia w żywności. Lista szkodliwych E. Źródło: Co nas truje

Guma ksantanowa dodawana jest do galaretek, produktów mlecznych, dżemów, marmolad, kisieli owocowych, sosów pomidorowych, musztard, słodyczy, polew do ciast i deserów, płatków zbożowych, a także do żywności bezglutenowej oraz przeznaczonej dla dzieci i niemowląt. Guma ksantanowa jest dobrym emulgatorem, dzięki czemu przyczynia się do spajania wody z tłuszczami zapobiegając ich rozwarstwianiu. Z tego powodu ksantan nierzadko stanowi dodatek służący stabilizowaniu sosów, kremów i dressingów. Guma ksantanowa wykorzystywana jest również jako zamiennik tłuszczu w dressingach do sałatek. Wykazuje korzystne działanie na wyroby cukiernicze, gdyż ograniczania wyciekanie wody i rozmiękanie ciasta. 

Guma ksantanowa cechuje się stabilnością i odpornością na warunki środowiska oraz procesy fizyczne, dlatego stosowana jest do zagęszczania silnie kwaśnych i zasadowych roztworów, a także jako składnik produktów zamrożonych oraz przeznaczonych do obróbki termicznej. Dodatek ksantanu do lodów przyczynia się do nadania im kremowej gładkości, gdyż przeciwdziała tworzeniu się kryształków lodu, które są wyczuwalne w trakcie spożywania produktu. Guma ksantanowa jest również powszechnie stosowana w produkcji pieczywa bezglutenowego ze względu na nadawanie ciastu pożądanej lepkiej konsystencji, za którą w zwykłych produktach odpowiada gluten.

Guma ksantanowa w kosmetyce

Guma ksantanowa jest wykorzystywana w przemyśle kosmetycznym, gdyż ma korzystny wpływ na konsystencję preparatu. Przyczynia się do jego zagęszczenia oraz zwiększenia lepkości i plastyczności. Guma ksantanowa stanowi dodatek do takich kosmetyków, jak: szampony, pasty do zębów, płyny do mycia, kremy do twarzy oraz emulsje do ciała. Ksantan stosowany jest również jako składnik tuszów do rzęs, dzięki czemu maskara jest trwalsza i nie rozpływa się.

Guma ksantanowa - szkodliwość i wpływ na zdrowie

Guma ksantanowa jest bezpiecznym dodatkiem do żywności, chociaż nie została ustalona jej dzienna maksymalna dawka do spożycia. O nieszkodliwości gumy ksantanowej świadczy fakt, że jest dodawana do żywności przeznaczonej dla dzieci i niemowląt. Ksantan otrzymywany jest z kukurydzy, pszenicy i soi. Z tego powodu produkty żywnościowe zawierające gumę ksantanową nie powinny pojawić się w diecie osób z alergią na te składniki. Ksantan spożywany w nadmiarze (podobnie jak każda inna substancja) może doprowadzić do zatrucia pokarmowego oraz przyczynić się do wystąpienia takich objawów jak: wysypka, biegunki i wzdęcia. Jest to substancja nie trawiona przez przewód pokarmowy, dlatego ryzyko jej przedawkowania jest niewielkie. Guma ksantanowa ma również korzystny wpływ na zdrowie, gdyż utrudnia wchłanianie cholesterolu z jelit do krwi. Ulega pęcznieniu w żołądku, dzięki czemu przynosi szybkie uczucie sytości.

Guma ksantanowa - gdzie kupić?

Guma ksantanowa jest produktem dostępnym w sprzedaży stacjonarnej i internetowej. Ma postać proszku o kremowej barwie, który wykorzystywany jest do poprawy konsystencji produktów. Guma ksantanowa stosowana jest m.in. do zagęszczania sosów oraz w produkcji domowych lodów. Cena ksantanu waha się w granicach od kilku do kilkunastu złotych. 

Czy wiesz, jak zdrowo się odżywiać? Sprawdź swoją wiedzę!

Odpowiedz na 7 pytań
Rozpocznij quiz
Data aktualizacji: 02.11.2018,
Opublikowano: 02.11.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej