Grzyby w zalewie octowej – jak je przygotować?

Fot: Elena Moskalenko / gettyimages.com

Koniec lata i początek jesieni to najlepszy czas na robienie przetworów. Warto pamiętać, że można je przygotować nie tylko z owoców i warzyw, ale także z grzybów, których tym okresie jest już całkiem sporo. Choć sposobów na przetwory z grzybami w roli głównej jest bardzo wiele, to największą popularnością cieszą się grzyby w occie. Jak je przygotować?

Grzyby stanowią doskonałe urozmaicenie naszej codziennej diety. Można z nich przygotowywać sosy, marynować, a suszone dodawać do zup czy farszów. Warto jednak pamiętać, że na walorach smakowych zalety grzybów się nie kończą.

Grzyby – wartości odżywcze

Zawarty w grzybach beta-glukan poprawia trawienie, obniża poziom glukozy i chroni przed rozwojem cukrzycy typu 2. Najwięcej mają go grzyby shiitake oraz boczniaki. W bardziej popularnych gatunkach, czyli tych które przynosimy z lasu znajdziemy przede polifenole oraz śladowe ilości karotenoidów (związek ten występuje przede wszystkim w grzybach o zabarwieniu żółto-pomarańczowym, czyli np. w kurkach). Związki te wykazują działanie przeciwzapalne oraz przeciwnowotworowe (zwalczają wolne rodniki, które przyczyniają się powstawania w organizmie zmian nowotworowych). Wspomagają także działanie układa krążenia oraz regulują ciśnienie tętnicze. Karotenoidy dodatkowo mają korzystny wpływ na skórę oraz chronią przez rozwojem AMD, czyli zwyrodnienia plamki żółtej.

Grzyby dostarczają sporo białka oraz witamin z grupy B (przede wszystkim B1 i B2). Te ostanie mają korzystny wpływ na wygląd skóry, włosów oraz paznokci. Dodatkowo oddziałują na układ nerwowy i pomagają zredukować stres.

Grzyby – które są najlepsze do marynowania?

Wbrew pozorom nie każdy grzyb nadaje się do zamarynowania. Najlepiej nadają się do tego młode i twarde grzyby, np. kurki, koźlaki czy maślaki. W przypadku suszenia kluczowe znaczenie ma zawartość wody. Najlepiej nadają się do tego te, które mają jej najmniej. Będą to borowiki, kurki oraz podgrzybki.

Zobacz film i dowiedz się wszystkiego, co warto wiedzieć o grzybach!

Zobacz film: Fakty i mity na temat grzybów. Źródło: Stylowy Magazyn

Grzyby – kiedy mogą szkodzić

Mimo że grzyby doskonale smakują, poprawiają smak potraw i dostarczają cennych substancji odżywczych, to nie można przesadzać z ich ilością. Grzyby zawierają sporo chityny. To właśnie za jej sprawą – po zjedzeniu grzybów – część z nas czuje się ciężko. Związek ten sprawia, że organizm ma spory problem ze strawieniem grzybów. Szczególną ostrożność powinny zachować te osoby, które mają problemy z układem pokarmowym. Dokucza im zgaga lub mają zaburzenia trawienia. Ze względu na chitynę grzybów nie można podawać dzieciom. Ich układ pokarmowy nie jest jeszcze dość sprawny i grzyby mogą wywołać w nim spore spustoszenie. Z wprowadzaniem grzybów do diety dziecka najlepiej poczekać aż skończy ono dziesięć lat.

Grzyby w zalewie octowej – przepis

Sposobów na podanie grzybów jest wiele. Jednym z popularniejszych są grzyby w zalewie. Poniżej znajdziecie prosty przepis na grzyby w zalewie octowej.

  • 1 kg grzybów
  • ok. 2 i 1/2 szklanki wody.

Składniki na zalewę octową:

  • 2 szklanki wody;
  • 1/2 szklanki octu;
  • 2 średnie cebule;
  • 1 łyżka soli;
  • 1 łyżeczka cukru;
  • 2-3 liście laurowe;
  • 2-4 4 kuleczki ziela angielskiego;
  • ziarenka gorczycy (płaska łyżeczka).

Grzyby oczyszczamy i dokładnie myjemy. Następnie wkładamy je do wysokiego garnka zalewamy małą ilością wody (kapelusze powinny znajdować się pod wodą), solimy i gotujemy przez 10 minut. W drugim garnku przygotowujemy zalewę. Wlewamy wodę, ocet, dodajemy pokrojoną cebulę oraz przyprawy i zagotowujemy. Obgotowane grzyby odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Tak przygotowane grzyby wkładamy do wygotowanych wcześniej słoiczków i zalewamy gorącą marynatą octową i dobrze zamykamy. Słoiki obracamy do góry nogami lub pasteryzujemy w dużym garze przez około 15 minut.

Przepis pochodzi ze strony mojegotowanie.pl

Data aktualizacji: 30.09.2019,
Opublikowano: 26.09.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej
Potrawy wielkanocne - przepisy i lista dań. Co powinno znaleźć się na świątecznym stole?

To już ostatni moment, by zaplanować wielkanocne menu. W ramach inspiracji przygotowaliśmy dla was listę najpopularniejszych wielkanocnych potraw, które powinny znaleźć się na świątecznym stole. Choć święta w tym roku będą wyglądały nieco inaczej, nie oznacza to, że trzeba rezygnować z wielkanocnych przysmaków.

Czytaj więcej
Flądra, dorsz, łosoś a może halibut? Które ryby są najzdrowsze?

W tym roku, ze względu na panującą pandemię koronawirusa, większość z nas spędza urlop w Polsce. Nadmorskie kurorty przeżywają prawdziwe oblężenie. Nieodłącznym elementem wakacji nad Bałtykiem jest obiad w lokalnej smażalni ryb. Jaką rybę wybrać? Która jest najzdrowsza?

Czytaj więcej
Ciasto marchewkowe fit – jak je przygotować? Wartość odżywcza i właściwości lecznicze marchewki

Ciasto marchewkowe fit jest dietetycznym wypiekiem na bazie mąki pełnoziarnistej oraz bogatej w witaminy i minerały marchewce. Warzywo to jest bogatym źródłem substancji o działaniu przeciwutleniającym. Wykazują one właściwości antynowotworowe i hamujące procesy starzenia się organizmu. 

Czytaj więcej
7 korzyści z picia soku wiśniowego. Dobre wieści dla cukrzyków!

Lipiec to sezon na wiśnie. Słodko-kwaśne owoce z cierpką nutą są kwintesencją lata i mają mnóstwo wartości odżywczych. Spiesz się i zrób zapasy, z których przygotujesz przepyszny sok, który nie tylko wzmocni twoją odporność, ale też zadba o dobry i spokojny sen. Sprawdź, jakie jeszcze płyną korzyści z picia soku wiśniowego.

Czytaj więcej
Kalarepa - czy jest zdrowa? Zastosowanie kulinarne, wartości odżywcze i właściwości zdrowotne kalarepy 

Kalarepa jest warzywem o słodkawym miąższu, które można jeść na surowo lub w postaci duszonej, gotowanej, zapiekanej. Dostarcza organizmowi cennych związków odpowiedzialnych m.in. za regulowanie pracy jelit, prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku oraz układu krwiotwórczego. 

Czytaj więcej
Bakłażan – wartości odżywcze i zdrowotne. Przykładowe przepisy z bakłażanem

Bakłażan, którego nazwa botaniczna to psianka podłużna, coraz częściej gości w polskich domach. Oprócz walorów smakowych i atrakcyjnego wyglądu oberżyna ma też cenne właściwości zdrowotne, a zwłaszcza antyoksydacyjne. Stanowi doskonałe źródło witamin i składników mineralnych.

Czytaj więcej
Sernik jaglany – przepis na smaczne i bezglutenowe ciasto. Co zawiera kasza jaglana?

Sernik jaglany przygotowywany jest na bazie kaszy jaglanej, która odznacza się wysoką wartością odżywczą. Wykazuje korzystne działanie na stan skóry, włosów i paznokci, wzmacnia organizm, a także wspomaga koncentrację, pamięć i uwagę. Kasza jaglana ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie jest wskazana diabetykom. 

Czytaj więcej
Forsycja - działa ochronnie na wzrok i wątrobę. Jakie właściwości mają kwiaty forsycji?

Forsycja to powszechnie występujący w Polsce ozdobny krzew, który oprócz atrakcyjnego wyglądu wykazuje też korzystne działanie na ludzki organizm. Uelastycznia i uszczelnia naczynia krwionośne, wpływa ochronnie na wzrok i wątrobę oraz obniża poziom cukru we krwi. Jesienią warto sięgnąć po suszone kwiaty forsyc

Czytaj więcej
Rokitnik – czyli rosyjski ananas. Jego owoce to naturalny lek na jesienne infekcje i... wysoki cholesterol

Rokitnik to krzew, którego owoce mają niezwykłe lecznicze właściwości. Ilością witaminy C ustępują jedynie dzikiej róży. Wzmacniają odporność, pomagają w leczeniu wrzodów, obniżają zły cholesterol. Z owoców rokitnika można zrobić wartościowy dżem lub nalewkę. Natomiast olej z rokitnika jest skarbnicą beta-karotenu, który poprawi kondycję skóry.

Czytaj więcej