Grzyby mun – właściwości, wartości odżywcze, zastosowanie

Fot. gkrphoto / Getty Images

Grzyby mun, nazywane także chińskimi smardzami, to niezwykle popularny składnik potraw kuchni azjatyckiej. W tradycyjnej medycynie chińskiej cenione są za szereg właściwości prozdrowotnych i od setek lat wykorzystywane są w leczeniu licznych schorzeń. W Polsce dostępne są głównie w formie suszonej.

Botaniczna nazwa grzybów mun to uszaki bzowe, ponieważ kształtem przypominają one ludzkie uszy. Najczęściej rosną na pniach czarnego bzu. Grzyby mun porastają także wierzby, akacje i buki. Rozwijają się na martwych lub osłabionych drzewach. Najobficiej występują w okresie wiosennym. Spotkać je można głównie na terenie Azji Wschodniej. Są tam także celowo uprawiane ze względu na ich szerokie zastosowanie w kuchni i medycynie niekonwencjonalnej. Światowa produkcja grzybów mun wynosi obecnie około pół miliona ton rocznie.

Grzyby mun – charakterystyka

Świeże grzyby mun mają brunatny kolor, są cienkie, elastyczne, o galaretowatej konsystencji. Ich owocniki są powyginane i osiągają średnicę 2–10 cm. Zwykle są zrośnięte w kępki i często nie mają trzonów (albo tak krótkie, że niemal niewidoczne). Do pnia grzyby przyrastają bokiem lub spodem miseczki owocnika.

Po ususzeniu grzyby mun kurczą się mniej więcej pięciokrotnie i przybierają czarno-szarą barwę. Namoczone w wodzie odzyskują pierwotne właściwości. Mają chrupką, sprężystą konsystencję i łagodny, niezbyt wyrazisty smak. Zaletą grzybów mun jest jednak to, że bardzo dobrze chłoną smaki i zapachy towarzyszących im produktów. Dzięki temu doskonale podkreślają walory przyrządzanych dań.

Suszone grzyby mun są łatwo dostępne w Polsce, zarówno w sklepach z żywnością orientalną, jak i w supermarketach. W porównaniu z grzybami krajowymi są stosunkowo niedrogie.

Skład i wartości odżywcze grzybów mun

Świeże owocniki grzybów mun w 90% składają się z wody. Po ususzeniu, około 40% ich masy stanowi błonnik, 25% to cukry, 14% – białka (bogate w aminokwasy egzogenne – niesyntezowane przez organizm), a 1,2% – tłuszcze. Grzyby mun zawierają pewne ilości witamin (przede wszystkim  z grupy B oraz D), substancji mineralnych (głównie potasu i wapnia, a także magnezu, fosforu, krzemu i sodu) oraz liczne związki polifenolowe (substancje o silnym działaniu antyoksydacyjnym). Wartość energetyczna 100 g suchej masy to 306 kcal.

Zobacz film: Leczenie przez jedzenie - produkty, które leczą. Źródło: W dobrym stylu

Grzyby mun – właściwości prozdrowotne

Właściwości prozdrowotne grzybów mun doceniano w Chinach już w starożytności. Suszono je wówczas na słońcu i spożywano jako remedium na liczne dolegliwości. Zgodnie z chińską tradycją grzyby mun oddziałują leczniczo m.in. na bóle zębów, brzucha i serca, regenerują skórę i włosy, poprawiają nastrój. Do europejskiej medycyny ludowej grzyby mun trafiły w XIX w. jako skuteczny materiał do okładów stosowanych w stanach zapalnych oczu i szyi. W tym samym czasie podjęto próby wytworzenia z owocników preparatów kosmetycznych.

Chińczycy przypisują grzybom mun szereg prozdrowotnych cech. Niektóre z nich zostały potwierdzone różnego rodzaju badaniami naukowymi. Za najcenniejszą dowiedzioną właściwość uznaje się korzystny wpływ na układ krążenia. Zawarte w grzybach mun substancje zmniejszają krzepliwość krwi, dzięki czemu:

  • poprawiają krążenie,
  • obniżają ciśnienie tętnicze,
  • rozrzedzają krew,
  • zapobiegają zatorom, zawałom, udarom i arteriosklerozie,
  • ograniczają ryzyko choroby niedokrwiennej serca,
  • ograniczają objawy tzw. chromania przestankowego.

Grzyby mun stanowią źródło substancji, które stymulują system odpornościowy i działają przeciwzapalnie. Dlatego ich stała obecność w diecie może przeciwdziałać niektórym chorobom. W przypadku infekcji m.in. łagodzą kaszel i działają kojąco na podrażnioną błonę śluzową.

Ze względu na sporą zawartość przeciwutleniaczy grzyby mun wykazują działanie antyoksydacyjne. Spowalniają procesy starzenia się organizmu, zmiany nowotworowe, rozwój miażdżycy i schorzeń zwyrodnieniowych, takich jak choroba Parkinsona czy Alzheimera.

Jako bogate źródło błonnika grzyby mun są zalecanym produktem dla osób, które starają się o utratę zbędnych kilogramów. Błonnik wpływa korzystnie na przemianę materii, poprawia perystaltykę jelit, stymuluje spalanie rezerw tłuszczu, a także na długo zapewnia uczucie sytości, dzięki czemu można uniknąć podjadania między posiłkami.

Jak przygotować grzyby mun?

Grzyby mun wykorzystywane są przede wszystkim do dań azjatyckich. Stanowią jeden z podstawowych składników wegetariańskich potraw kuchni dalekowschodniej – chińskiej, tajskiej, malezyjskiej czy indonezyjskiej. Są doskonałym dodatkiem do sosów, zup, gulaszów, farszów do sajgonek czy pierogów, a także dań typu stir-frying (z ang. – smażenie w ruchu) z woka. Warto łączyć je z ryżem czy makaronem ryżowym. Ze względu na właściwości smakowe świetnie komponują się z wyrazistymi przyprawami – czosnkiem, chili, curry, sosem sojowym.

Przed wykorzystaniem grzyby mun należy moczyć w gorącej wodzie przez mniej więcej 20 minut, pamiętając, że kilkukrotnie zwiększą przy tym objętość (trzeba włożyć je do odpowiednio dużego naczynia). Następnie dobrze jest je wypłukać i pokroić w cienkie paseczki – wówczas najlepiej wtopią się w danie, wchłaniając jego smak. Grzyby mun dodaje się do potraw na 10 minut przed końcem ich przygotowania – tyle czasu potrzebują, by uzyskać wyjątkową, chrupką konsystencję.

Zobacz film: Ciekawostki na temat grzybów. Źródło: X-Bank Gallery


Data aktualizacji: 07.01.2019,
Opublikowano: 05.06.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej