Grzybica – jakie daje objawy? Jak się jej pozbyć za pomocą diety i farmakoterapii?

Fot: RyanKing999 / gettyimages.com

Grzybica wywołana jest najczęściej przez drożdżaki z rodzaju Candida (powodują tzw.kandydozę). Za główny czynnik etiologiczny uważa się Candida albicans. Ryzyko rozwoju grzybicy podnosi osłabienie systemu odpornościowego.

Grzybica w strefie klimatycznej Polski może być wywołana przez drożdżaki, dermatofity lub grzyby pleśniowe. Uważa się, że choroba ta stanowi ważny, ciągle aktualny problem epidemiologiczny, terapeutyczny i społeczny. Ma przeważnie charakter zakażeń powierzchownych skóry i błon śluzowych. Zakażenia grzybicze są często endogenne, tzn. grzyby pochodzą z własnej flory człowieka.

Co to jest grzybica?

Grzybica to wysoce zakaźna choroba, za którą odpowiada miejscowe lub ogólne zakażenie chorobotwórczymi, mikroskopijnymi grzybami. Do zarażenia może dojść na skutek bezpośredniego kontaktu patogenu ze skórą, przez drogi rodne, oddechowe czy przewód pokarmowy. Za rozwój grzybicy może odpowiadać około 200 gatunków chorobotwórczych grzybów, które zostały podzielone na 4 kategorie, zgodnie z podziałem kliniczno-diagnostycznym. Są to: drożdżaki, dermatofity, grzyby pleśniowe i grzyby dimorficzne. Jednakże za najczęstszą przyczynę grzybic uważa się drożdżaki z rodzaju Candida. Choroba najczęściej atakuje stopy, paznokcie i pochwę.

Kto najczęściej zmaga się z grzybicą? Odpowiedź znajdziesz w naszym filmie

Zobacz film: Grzybica. Źródło: 36,6.

Grzybica – rodzaje

Grzybica u ludzi nie należy do rzadkości. W zależności od lokalizacji wyróżnia się jej następujące rodzaje:

  • powierzchowne – występują najczęściej, ograniczają się do zewnętrznych warstw skóry, włosów, paznokci czy błon śluzowych;
  • układowe – nazywane też narządowymi czy głębokimi, mogą mieć charakter jedno- lub wieloukładowy, występują rzadziej, ale wywołują cięższe dolegliwości niż powierzchniowe;
  • fungemie – grzybice uogólnione, związane z obecnością grzybów we krwi.

Objawy grzybicy

Objawy grzybicy determinowane są lokalizacją choroby. Symptomy niespecyficzne stanowią m.in.: długotrwałe zmęczenie, osłabienie, zaburzenie koncentracji, biegunka, zaparcie, wzdęcia, zmiany skórne, ból stawów i podwyższona temperatura ciała. Bez względu na to, jakiej części ciała dotyczy, choroba powoduje dyskomfort wynikający z nieestetycznego wyglądu i ból zmienionych chorobowo miejsc. Grzybice uogólnione mogą nawet doprowadzić do śmierci chorego.

Jak zapobiegać grzybicy?

Podstawą zapobiegania grzybicy jest higiena osobista – częste mycie się, dokładne wycieranie, stosowanie własnych przyborów toaletowych i korzystanie z klapek na basenie, saunie czy w łaźniach. Należy dbać o stan zdrowia i wspomagać odporność organizmu. Warto zwrócić uwagę na dietę. Trzeba ograniczyć bezpośrednie kontakty z osobami chorymi na grzybicę.

Czynniki predysponujące do rozwoju infekcji grzybiczej

Do czynników predysponujących do grzybicy należą m.in.:

  • stosowanie antybiotyków o szerokim zakresie działania, kortykosteroidów, cytostatyków, preparatów immunosupresyjnych i chemicznych środków antykoncepcyjnych,
  • złe nawyki higieniczne,
  • nieprawidłowa dieta,
  • niedożywienie,
  • niedobory witaminowe,
  • stany obniżonej odporności organizmu,
  • choroby nowotworowe,

Co o grzybicy mówią lekarze? Zobacz nasz film i poznaj opinię eksperta

Zobacz film: Grzybica stóp i paznokci. Źródło: 36,6.

Jak pozbyć się grzybicy dietą?

Dieta przy grzybicy stanowi czołowy element procesu terapeutycznego. Polega ona przede wszystkim na zmniejszeniu podaży węglowodanów w pożywieniu, produktów zawierających drożdże i antygeny grzybów. Należy pamiętać, że przez pierwsze 2 miesiące leczenia najlepiej nie spożywać wszelkich produktów fermentowanych. Kuracja jest długa, wymaga wiele cierpliwości i konsekwencji. Uznawana jest za restrykcyjną i nakładającą wiele ograniczeń, szczególnie podczas trwania jej początkowej fazy.

Dieta wpływa na organicznie przerostu grzybów, reguluje funkcjonowanie flory jelitowej, poprawia odporność organizmu, łagodzi nieprzyjemne objawy i zapobiega reakcjom alergicznym czy nietolerancjom pokarmowym. Pozytywne efekty leczenia można odczuć już po pierwszym miesiącu dietoterapii.

Grzybica – podstawy diety

Podstawę diety przeciwgrzybiczej stanowią warzywa i produkty białkowe. Doskonałym źródłem białka jest mleko i jego przetwory, takie jak: jogurt naturalny, ser biały, śmietana, maślanka, a także mięso drobiowe, wołowina, jagnięcina i ryby. Zaleca się jedzenie pietruszki, ziemniaków, selera, rzodkiewki, szpinaku, ogórków, szparagów, brokułów, kapusty, sałaty, kalafiora, cebuli i pora. W jadłospisie powinny się znaleźć się: brązowy i dziki ryż, jukka, sorgo, tapioka, płatki owsiane oraz kasza jęczmienna, gryczana i jaglana. Z owoców najlepiej spożywać jabłka, żurawinę, cytrynę, morele, grejpfruty, brzoskwinie, jeżyny, awokado, maliny, jagody, kiwi i wiśnie. Warto, w ramach przekąski, sięgać po masło orzechowe, pestki słonecznika, dyni czy sezamu, siemię lniane, migdały i rozmaite orzechy.

Trzeba pamiętać o regularnym spożywaniu posiłków. Zaleca się, aby liczba wynosiła co najmniej 4 dziennie. Należy zwrócić także uwagę na odpowiednie nawodnienie organizmu, któremu trzeba dostarczyć w ciągu doby około 2 l płynów. Najlepiej pić niegazowaną wodę mineralną, herbaty ziołowe, wodę z cytryną czy soki warzywne.

Jak wyleczyć grzybicę?

Skuteczne leczenie grzybic zależy od właściwego doboru odpowiednich preparatów przeciwgrzybiczych. Farmakoterapia może być oparta na rozmaitych środkach na grzybice, które mogą być stosowane miejscowo lub ogólnie. Wśród nich wymienia się zwłaszcza polieny (nystatyna, natamycyna, amfoterycyna) i azole (ketokonazol, imidazol, flukonazol, itrakonazol, mikonazol, klotrimazol, ekonazol). Zastosowanie mają także naturalne środki, takie jak maść i płukanka z nagietka czy płukanka z szałwii.

Jak skutecznie pozbyć się grzybicy? Dowiesz się tego z naszego filmu

Zobacz film: Leczenie grzybicy paznokci stóp. Źródło: Dzień Dobry TVN.

Bibliografia:

1. Kurczabińska-Luboń D., Kandydoza problem cywilizacyjny, „Food Forum”, 2016, 4(14), s. 16–20.

2. Chaitow L., Candida Albicans: Natural Remedies for Yeast Infection, Nowy York, Simon and Schuster, 2016.

3. Grzechowiak A., Dieta w walce z kandydozą, „Naturoterapia w praktyce”, 2017, 1(1), s. 69–71.

4. Trzmiel D., Lis-Święty A., Bergler-Czop B., Klinika zakażeń grzybiczych skóry i jej przydatków w praktyce lekarza rodzinnego – problem ciągle aktualny, „Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu”, 2011, 17(4), s. 212–217.

5. Paczkowska I., Wójtowicz A., Malm A., Wybrane aspekty farmakoterapii kandydoz, „Farmacja Polska”, 2010, 66(8), s. 539–543.

6. Bierzniewska B., Grzybica stóp, „Farmaceutyczny Przegląd Naukowy”, 2007, 10, s. 12–16.

7. Szymańska M., Baranowski A., Płachta D., Przegląd preparatów najczęściej stosowanych w leczeniu chorób grzybiczych, „BIULETYN Wydziału Farmaceutycznego Akademii Medycznej w Warszawie”, 2007, 1, 1–12.

Data aktualizacji: 02.07.2018,
Opublikowano: 02.07.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Alzheimerem można się zarazić? Niepokojące odkrycie badaczy

Priony to groźne białka, które przyczyniają się do rozwoju choroby Creutzfeldta-Jakoba. Najnowsze badania sugerują, że związki te mają swój udział w powstawaniu zmian w mózgu typowych dla schorzeń otępiennych, w tym alzheimera. Jak to możliwe?  

Czytaj więcej
Te objawy mogą wskazywać na cukrzycę, można je łatwo rozpoznać 

Cukrzyca to poważna choroba, z którą zmaga się coraz więcej osób. Jej najbardziej charakterystycznym objawem jest wysoki poziom glukozy we krwi. Co może o nim świadczyć? 

Czytaj więcej
Rak szyjki macicy, jak się przed nim chronić? W Polsce kobiety umierają z jego powodu codziennie

Rak szyjki macicy to choroba, którą w wielu krajach udało się niemal całkowicie wyeliminować. Niestety Polska znajduje się w grupie państw, w których nowotwór wciąż stanowi poważny problem.  

Czytaj więcej
Kiedy zaszczepić dziecko na odrę? WHO alarmuje, niepokojący wzrost zachorowań

W minionym roku odnotowano aż 45-krotny wzrost zachorowań na odrę. W ocenie WHO ten skok spowodowany jest mniejszą liczbą szczepień ochronnych wykonanych w czasie pandemii COVID-19. Czy grozi nam powrót tej niebezpiecznej choroby? 

Czytaj więcej
Sanepid apeluje: Ruszyły sczepienia przeciw odrze, uzupełnijmy zaległości 

Odra to wyjątkowo niebezpieczna i trochę zapomniana choroba. Niestety rezygnacja ze szczepień ochronnych może sprawić, że choroba wróci. Jak bardzo jest groźna?  

Czytaj więcej
W tym wieku przestań pić alkohol, aby uniknąć demencji. Lekarze potwierdzają

Picie alkoholu jest groźne dla zdrowia. Badacze przekonują, że w pewnym wieku sięganie po napoje wyskokowe staje się wyjątkowo niebezpieczne. Kiedy należy go zupełnie odstawić? 

Czytaj więcej
Nowe objawy COVID-19. To już nie utrata węchu i słuchu. Nowy wariant koronawirusa

Mimo że pandemii już nie ma, to koronawirus SARS-CoV-2 nie zniknął. Wirus mutuje i cały czas stanowi zagrożenie dla naszego zdrowia. Od pewnego czasu najbardziej aktywny jest wariant JN.1. Co o nim wiadomo? Jak bardzo jest niebezpieczny?  

Czytaj więcej
Alkohol na mrozie? To może być śmiertelnie niebezpieczne połączenie 

Wiele osób uważa, że nic tak nie rozgrzewa w zimie, jak alkohol. Tymczasem sięganie po tego rodzaju trunki, gdy przebywamy na mrozie może być bardzo niebezpieczne. Dlaczego i jakie mogą być tego konsekwencje? 

Czytaj więcej
Wirus RSV dominuje w polskich gabinetach, szaleje wśród dzieci i dorosłych 

Przybywa małych pacjentów zakażonych wirus RSV. Co gorsza, infekcja bywa na tyle niebezpieczne, że część dzieci wymaga hospitalizacji. Co warto wiedzieć o tym patogenie? Jak rozpoznać, że to właśnie on stoi za chorobą dziecka?  

Czytaj więcej
Niedobór witaminy B12, może doprowadzić do poważnych konsekwencji 

Witamina B 12 to jedna z ważniejszych substancji, bez których organizm człowieka nie może się obejść. Co może przemawiać za jej niedoborem? 

Czytaj więcej