Gryka – wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Pozalecznicze zastosowanie gryki

Fot. 4kodiak / Getty Images

Gryka na tereny Polski została sprowadzona przez Tatarów, w związku z czym nazywana jest często tatarką. Sporą popularnością cieszy się herbata z gryki, która znana jest przede wszystkim z właściwości odchudzających, oraz materace i poduszki wypełnione łuską gryczaną.

Gryka to roślina miododajna i jadalna. Polską kaszę gryczaną produkuje się wyłącznie z gryki zwyczajnej. Dodatkowo wykazuje liczne działanie prozdrowotne. Zauważa się pozytywny wpływ gryki na pracę układu krążenia. Obniża poziom tzw. złego cholesterolu (LDL) i uszczelnia naczynia włosowate. Białko gryki nie zawiera frakcji glutenu, dlatego też produkty gryczane mogą być z powodzeniem spożywane przez chorych na celiakię.

Co to jest gryka?

Gryka (z łac. Fagopyrum Mill.) to rodzaj roślin należących do rodziny rdestowatych, w skład której wchodzi kilkanaście gatunków. W naturze spotykana jest przeważnie na górskich łąkach. Jedną z najczęściej uprawianych jest gryka zwyczajna (z łac. Fagopyrum esculentum Moench). W większości jej plantacje występują na terenie Europy i Azji o umiarkowanym klimacie. Najwięcej gryki na świecie uprawia się w Chinach, Rosji, Polsce i na Ukrainie.

Jak wygląda gryka?

Gryka to jednoroczna roślina, która może osiągnąć nawet do 2 m wysokości. Gryka ma wewnątrz pustą, walcowatą, podłużnie prążkowaną, brunatno-zielono-czerwoną, o średnicy 2–6 mm łodygę. Liście gryki są ogonkowe, pojedyncze, naprzemianległe. Są ciemnozielone, o szerokości do 7 cm i długości do 11 cm. Przybierają strzałkowaty lub sercowaty kształt. Powierzchnia jest gładka z wyjątkiem okolicy przylistków, gdzie zdarzają się krótkie, białe włoski. Gryka ma drobne, zebrane w kwiatostan w formie rozgałęzionego grona, kwiaty. Mają one różowo-biało-zielony kolor. Kwiaty posiadają 8 pręcików i 1 trzyszyjkowy słupek. Gryka kwitnie od lipca do sierpnia. Owocem gryki jest trójkątny, jednonasienny, o prostych i ostrych kantach orzech.

Czym się różni kasza gryczana od quinoy? Odpowiedź na filmie:

Zobacz film: Kasza gryczana i kasza quinoa - różnice. Źródło: Wiem, co jem na diecie

Gryka – właściwości lecznicze

Surowiec zielarski stanowi ziele gryki (z łac. Fagopyri herba). Są to nadziemne części rośliny, które zbiera się przed owocowaniem na etapie wczesnego kwitnienia i poddaje suszeniu. Ziele gryki zawiera m.in. flawonoidy, w tym rutynę, kwercetynę, katechinę, hiperozyd, procyjanidyny, oraz kwasy organiczne, jak kawowy, galusowy, chlorogenowy, protokatechowy. Gryka znana jest z licznych właściwości prozdrowotnych. Pomocna jest w leczeniu żylaków nóg i hemoroidów, krwawień z nosa i przewodu pokarmowego, nadciśnienia tętniczego krwi, wzmocnienia ścian naczyń włosowatych. Gryka obniża poziom cholesterolu LDL, a podwyższa poziom cholesterolu HDL we krwi. Specjaliści informują, że 100 g kaszy gryczanej wystarczy, żeby pokryć w pełni zapotrzebowanie na aminokwasy egzogenne, czyli takie, których ludzki organizm nie jest w stanie samodzielnie syntetyzować. Godne podkreślenia jest, że białko gryki nie zawiera frakcji glutenu. W związku z tym produkty gryczane w sposób szczególny poleca się osobom chorym na celiakię i miażdżycę. Podstawowym węglowodanem w gryce jest skrobia. Cukier ten rozkładany jest powoli, przez co nie powoduje nagłego wzrostu poziomu glukozy we krwi i wydzielania insuliny. Dlatego też gryka zalecana jest diabetykom, czyli osobom zmagającym się z cukrzycą, ale i nadmierną masą ciała, gdyż zmniejsza apetyt na słodkie.

Herbata gryczana

Herbata gryczana polecana jest podczas procesu odchudzania, gdyż dostarcza sporych ilości błonnika pokarmowego, a ten zwalcza problem zaparć, usprawnia proces trawienia, pobudza perystaltykę jelit. Za opakowanie 60 gotowych torebek herbaty gryczanej zapłaci się około 14 zł. Można też kupić mielone łuski gryki, gdzie opakowanie 200 g to koszt około 6 zł. W pierwszym przypadku herbatę przygotowuje się poprzez włożenie do szklanki z wrzątkiem saszetki, a następnie odstawienie na 5–10 minut do zaparzenia. W drugim przypadku 1 łyżkę zmielonych łusek gryki zalewa się szklanką wrzątku, odstawia na kwadrans do zaparzenia i przecedza.

Materace z gryką

Specjaliści medycyny naturalnej polecają materace i poduszki, ale i siedziska, opaski, wkładki do butów, podgłówki, z łuską gryczaną. Produkty te zalecane są przy dyskopatii, bólach kręgosłupa, chorobach układu kostno-stawowego, nerwobólach, bólach naczynioruchowych głowy. Produkty te łatwo dopasowują się do ciała, nie nagrzewają się, wchłaniają wilgoć, uniemożliwiają rozwój szkodliwych drobnoustrojów.

Pozalecznicze zastosowanie gryki

Gryka uprawiana jest jako roślina jadalna. Z jej ziaren uzyskuje się popularnie stosowaną w sztuce kulinarnej kaszę gryczaną. Dodatkowo płatki i otręby gryczane oraz mąkę gryczaną. Ta ostatnia w Chinach i Japonii wykorzystywana jest do produkcji makaronów, zaś w Indiach do pieczenia chleba. Mąka gryczana to podstawowy składnik naleśników bretońskich (Galettes) we Francji. Gryka ma zastosowanie w produkcji miodów gryczanych, które należą do grupy miodów nektarowych, czyli kwiatowych. Za 1 kg miodu zapłaci się około 40 zł. Z 1 ha pola kwitnącej gryki można uzyskać od 140 do 220 kg miodu. Gryka jest też rośliną paszową. Cennym dodatkiem do pasz są odpady z przerobu ziarna gryki, czyli łuski i pył. Odpady gryczane stosowane są w produkcji ekologicznych opakowań.

Unikasz żywności GMO?

Odpowiedz aby zobaczyć wyniki
Zagłosuj

Bibliografia:

1. Gąsiorowski H., Gryka. Cz.1. Charakterystyka ogólna, „Przegląd Zbożowo-Młynarski”, 2008, 7, s. 10-12.

2. Jurga R., Prawie wszystko o ziarnie gryki i jej przetworach, „Przegląd Zbożowo-Młynarski”, 2010, 10, s. 6-10.

3. Zarzecka K., Gugała M., Mystkowska I., Wartość odżywcza i możliwości wykorzystania gryki, „Postępy Fitoterapii”, 2014, 1, s. 28-31.

4. Dojczew D., Kowalczyk K., Ogólna charakterystyka oraz właściwości prozdrowotne gryki, „Przegląd Zbożowo-Młynarski”, 2011, 6, s. 14-15.

Data aktualizacji: 04.01.2019,
Opublikowano: 04.01.2019 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej