Grillowanie to samo zdrowie? Sprawdź, do czego może doprowadzić jedzenie tak przygotowanego jedzenia

Fot: Apeloga AB / gettyimages.com

O tym, jak ogromy wpływ na nasze zdrowie ma to, co jemy wiedzą chyba wszyscy. Niestety na tej wiedzy zazwyczaj się kończy, bo większość z nas albo nie chce, albo nie wie jak powinna zmienić swoje nawyki żywieniowe i zacząć jeść zdrowo. Co gorsza ci, którzy zdecydują się na modyfikację diety, niezdrową obróbkę zastępują grillowaniem. A to nie najlepsze rozwiązanie. 

Z mięsa położonego na rozżarzony ruszt wypala się cały tłuszcz, tym samym staje się ono mniej kaloryczne i przede wszystkim zdrowsze. Czy na pewno? Okazuje się, że tłuszcz, który spływa na węgiel drzewny czy brykiet, których większość z nas używa do grillowania, tworzy niezwykle groźną kombinację związków chemicznych. Benzoapiren i benzoepiren znajdują się nie tylko w dymie, który wydziela się podczas takiej obróbki, ale także na jedzeniu.

Związki te mają bezpośredni wpływ na rozwój raka jelita grubego, żołądka, pęcherza moczowego oraz raka piersi. Jeśli są wdychane – także na raka płuc. Statystyki pokazują, że ten ostatni nowotwór każdego roku diagnozowany jest u 22 tysięcy osób. W ponad 30 proc. przypadków czynnikiem odpowiedzialnym za rozwój choroby jest właśnie zanieczyszczone powietrze.

Jak bardzo niebezpieczne jest przebywanie tuż obok grilla i wdychanie dymu? Odpowiedź znajdziesz w naszym filmie:

Zobacz film: Akrylamid w grillowanym jedzeniu: co warto wiedzieć. Źródło: Co nas truje?

Przypalone czyli rakotwórcze?

Kto z nas nie lubi dobrze wypieczonej kiełbaski czy przypieczonego chleba prosto z grilla? Niestety to, co smaczne nie zawsze jest zdrowe. Okazuje się, że skrobia, która znajduje się w chlebie pod wpływem bardzo wysokiej temperatury zmienia się w rakotwórczy akrylamid. Związek ten po wniknięciu do naszego organizmu uszkadza DNA i przyczynia się do rozwoju zmian nowotworowych. Akrylamid znajduje się także w przypieczonym mięsie, kiełbaskach, a nawet warzywach.

Osoby, które lubią jeść mocno przypalone potrawy znacznie częściej mają problemy z układem pokarmowym, cierpią np. na niestrawność. Trzeba sobie także zdawać sprawę, że wbrew obiegowej opinii węgiel, którego dostarczamy sobie z takim jedzeniem, wcale nie pomaga na trawienie, tylko szkodzi.

Czy jedzenie grilowanych potraw jest bezpieczne? Zobacz nasz film i poznaj opinię eksperta:

Zobacz film: Czy dania z grilla są zdrowe? Źródło; Co nas truje.

Podczas takiej obróbki, zwłaszcza jeśli korzystamy z klasycznych urządzeń do grillowania, do żywności przedostają się wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA). Związki te powstają podczas niecałkowitego spalenia różnych produktów, np. drewna, papierosów czy asfaltu. Znajdują się także w żywności, która była smażona, wędzona lub grillowana. Dlaczego są niebezpieczne? Przede wszystkim dlatego, że mogą „wciskać" się między fragmenty łańcucha DNA i prowadzić do jego uszkodzenia, a to, tak samo, jak w przypadku akrylamidu, może skończyć się rozwojem nowotworu.

Czy grillowanie może być zdrowe?

Mimo że grillowanie może nam bardzo zaszkodzić i ma bezpośredni wpływ na rozwój niektórych nowotworów, to nie trzeba z niego całkowicie rezygnować. Aby przygotowywane w ten sposób jedzenie było zdrowe kluczowe jest nie tylko to, co grillujemy, ale i na czym. Badania przeprowadzone przez polskich naukowców pokazały, że osoby, które wdychały dym z tradycyjnego grilla, czyli takiego, w którym za podpałkę służył węgiel drzewny czy brykiet były znacznie bardziej narażone na rozwój raka płuc – w opinii specjalistów aż 9 z 10 tych osób zachoruje właśnie na ten nowotwór.

Które grille są najbezpieczniejsze dla naszego zdrowia? Dowiesz się tego z naszego filmu:

Zobacz film: Czy jedzenie z grilla jest rakotwórcze? Źródło: Co nas truje?

Dlaczego tak się dzieje? Winne są przede wszystkim szkodliwe pyły, które zaczynają się wytwarzać w czasie grillowania. Podczas takiej obróbki do powietrza, a tym samym do naszego organizmu, trafiają te same szkodliwe pyły, które występują w smogu. Dodatkowo znajdują się w nim wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne, które wykazują działanie rakotwórcze.

Czy dym, który powstaje podczas grillowania jest niebezpieczny dla zdrowia? Odpowiedź znajdziesz w naszym filmie: 

Zobacz film: Dym z grilla może powodować raka? Źródło: Co nas truje?

Ale groźne pyły trafiają nie tylko do naszych płuc. Są na tyle małe, że z łatwością przenikają do układu krążenia przez pęcherzyki płucne. Ponieważ WWA doskonale czują się w tłuszczach, kumulują się w obrębie tłustych narządów i stopniowo je uszkadzają. Dlatego znacznie bezpieczniejsze dla naszego zdrowia są grille elektryczne lub gazowe.

Zobacz nas film i przekonaj się na własne oczy, co trafia do twojego organizmu podczas grillowania:

Zobacz film: Grill nie taki zdrowy jak go malują? Źródło: Co nas truje?

Data aktualizacji: 02.05.2022,
Opublikowano: 02.05.2022 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej