Gorzka czekolada – właściwości prozdrowotne i dietetyczne

Fot: YelenaYemchuk / gettyimages.com

Gorzka czekolada powstaje z miazgi kakaowej, masła kakaowego oraz substancji słodzącej. Często zawiera różne dodatki, np. orzechy, suszone owoce, przyprawy (wanilię lub chili). Mimo wysokiej zawartości tłuszczu ma wiele właściwości prozdrowotnych i jest zalecana w diecie odchudzającej.

Gorzka czekolada cierpki smak zawdzięcza wysokiej (70–99%) zawartości kakao. W postaci płynnej spożywana była już ponad 3000 lat temu w Ameryce Południowej. Do Europy trafiła w XVI w. po hiszpańskich podbojach terytorium Azteków. W XIX w. pojawiła się czekolada w postaci tabliczki.

Tradycyjny wyrób cukierniczy z ziaren kakaowca występuje współcześnie w kilku odmianach – produkuje się czekoladę gorzką, deserową (słodszą i mniej cierpką od gorzkiej w związku z obniżoną zawartością kakao – 50–70%), mleczną (z dodatkiem mleka i ilością miazgi kakaowej nieprzekraczającą 50% masy), białą (z tłuszczem kakaowym, ale bez miazgi). Dzięki najwyższej zawartości procentowej kakao, spośród wszystkich rodzajów czekolad gorzka ma najwięcej właściwości prozdrowotnych.

Gorzka czekolada – wartości odżywcze

Swoje właściwości gorzka czekolada zawdzięcza wyjątkowym wartościom odżywczym ziaren kakaowca. Oprócz tłuszczu, aminokwasów i ich pochodnych (m.in. fenyloetyloaminy) i węglowodanów (głównie – cukrów złożonych i cennego błonnika) zawierają one wiele innych składników bioaktywnych. Należą do nich:

  • witaminy z grupy B oraz A i E,
  • minerały (w szczególności – magnez, żelazo, fosfor, cynk, potas i wapń),
  • związki polifenolowe (flawanole, procyjanidyny).

Przekonajcie się, czy czekolada jest zdrowa:

Zobacz film: Czy czekolada jest zdrowa? Źródło: Wiem, co jem

Gorzka czekolada na dobry nastrój

Dzięki wysokiej zawartości kakao gorzka czekolada jest źródłem skoncentrowanych, dobrze przyswajalnych substancji energetycznych i ma bardzo korzystny wpływ na działanie układu nerwowego. Spożywanie tego produktu w umiarkowanych ilościach zdecydowanie poprawia samopoczucie i sprawność intelektualną.

Substancje odżywcze, takie jak magnez, potas czy witaminy z grupy B, regulują przewodnictwo nerwowe, podnoszą zdolność myślenia, zapamiętywania i koncentracji. Mózg pobudzają do pracy także takie składniki czekolady, jak kofeina, teobromina i pirazyna. Zawarte w kakao tryptofan (niezbędny do produkcji serotoniny) i fenyloetyloamina (należy do grupy endorfin) odpowiadają za pozytywny nastrój i odczuwanie przyjemności. Ponieważ gorzka czekolada jest bogatym źródłem flawonoidów, ma działanie antyoksydacyjne. Jej regularne spożywanie może spowolnić rozwój procesów starzenia się i ograniczyć ryzyko wystąpienia wielu związanych z wiekiem chorób (w tym choroby Alzheimera).

Gorzka czekolada a układ krążenia

Substancje bioaktywne zawarte w gorzkiej czekoladzie wzmacniają mięsień sercowy, działają krwiotwórczo, rozszerzają i uszczelniają naczynia krwionośne, obniżają ciśnienie tętnicze i wpływają pozytywnie na stan układu krążenia. Wyjątkowo cenna jest rola związków polifenolowych. Dzięki działaniu antyoksydacyjnemu ograniczają proces utleniania „złego” cholesterolu i tworzenia się zakrzepów. Tym samym chronią przed zawałem serca, chorobą wieńcową czy udarem mózgu.

Gorzka czekolada – inne właściwości prozdrowotne

Za sprawą dobroczynnych właściwości ziaren kakaowca gorzka czekolada:

  • ogranicza niebezpieczeństwo wystąpienia zmian nowotworowych,
  • zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy,
  • chroni przed chorobami oczu,
  • pobudza pracę nerek i oczyszcza je jako łagodny środek moczopędny,

Gorzka czekolada a dieta odchudzająca

Niektóre źródła podają, że gorzka czekolada może wspierać odchudzanie. Istnieją nawet propozycje diet, w których przekąska w postaci 2–3 kostek czekolady spożywanych przed posiłkami ma spowodować szybszą utratę masy. Tego rodzaju teorie uzasadnione są działaniem bioaktywnych składników kakao.

Dzięki zawartości błonnika i stosunkowo niskiemu indeksowi glikemicznemu gorzka czekolada na długo wywołuje uczucie sytości. Umożliwia to zjadanie mniejszych porcji zasadniczych posiłków, a także hamuje potrzebę podjadania między nimi.

Obecne w gorzkiej czekoladzie substancje, takie jak teobromina czy teofilina, pobudzają metabolizm. Wspierając spalanie tłuszczu, powodują, że nie odkłada się on w postaci tkanki tłuszczowej.

Jako dobre źródło energii gorzka czekolada wspomaga aktywność fizyczną, niezbędną podczas procesu odchudzania. Wpływając korzystnie na samopoczucie, mobilizuje do działania i ułatwia przetrwanie stresu związanego z okresem diety.

Niezależnie od korzystnego wpływu składników gorzkiej czekolady na zdrowie i samopoczucie, należy spożywać ją z umiarem, zwłaszcza wtedy, gdy podejmuje się walkę ze zbędnymi kilogramami. Ważąca około 100 g tabliczka czekolady dostarcza – w zależności od zawartości kakao – od 500 do 600 kcal. Oprócz cennych dla organizmu składników w jej składzie znajdują się nasycone kwasy tłuszczowe, których spożycie należy ograniczać, oraz cukry proste (najczęściej syrop glukozowo-fruktozowy) będące źródłem pustych kalorii.

Zobaczcie, czy warto jeść czekoladę? Odpowiedź na filmie:

Zobacz film: Dlaczego warto jeść czekoladę? Źródło: Wiem, co jem, wiem, co kupuję

Data aktualizacji: 17.06.2019,
Opublikowano: 07.03.2018 r.

Komentarze (1)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

Cukieteria.pl 23.04.2020r.

Muszę przyznać, że temat bardzo wyczerpujący i solidny, ale z jednym z doświadczenia się nie zgadzam. Podstawowa zasad ZAWSZE!!! Do czekolady do fontanny nigdy nie dodajemy mleka i śmietanki bo to całkowicie zmienia konsystencję strukturę czekolady i potem wynajmujący fontannę maja problemy. Jedyną rzeczą jaką możemy dodać bez większych konsekwencji to olej roślinny rozrzedzający czekoladę. Dodanie śmietanki i mleka do już rozpuszczonej czekolady powoduje je zagęszczanie !!! nie jednokrotnie robi się tzw. budyń z czekolady, a zatem katastrofa! Proszę, jeżeli nie decydujecie się na wybór czekolady specjalnie do fontann, czyli o podwyższonej zawartości tłuszczu kakaowego, która jest prawidłowo odpowiednia płynna, to wybierając każdą inną czekoladę trzeba będzie dodać do niej olej roślinny dla upłynnienia. ( Nie śmietankę ani mleko, bo czekolada wam się waży ).

Zobacz wszystkie 1 komentarzy
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej