Goitrogeny a niedoczynność tarczycy – czy mogą wywołać objawy?

Fot. fcafotodigital / Getty Images

Goitrogeny to substancje, które same w sobie nie doprowadzają do zaburzeń funkcji tarczycy, jednak przy dodatkowo zmniejszonej podaży jodu w diecie, tendencji rodzinnej do chorób tarczycy bądź przy rozpoznanej niedoczynności ich nadmierne spożycie może mieć negatywne skutki zdrowotne.

Osoby prowadzące zdrowy tryb życia, a więc m.in. odżywiające się we właściwy sposób, muszą zdawać sobie sprawę, że nie zawsze zdrowa dieta danej osoby będzie właściwa dla innego człowieka. Jest to związane z obecnością w pokarmach różnych związków, które na niektórych nie będą wywierały żadnego wpływu, a u innych, np. z predyspozycją do niedoczynności tarczycy, mogą przyspieszyć rozwój choroby. Tarczyca to przykład narządu, którego praca ma wpływ na metabolizm człowieka, ale działa to także w drugą stronę – dieta człowieka ma ogromny wpływ na jej funkcjonowanie. Tym samym pojawia się również pojęcie tzw. goitrogenów, czyli związków występujących w produktach powszechnie uznanych jako zdrowe, jednak określanych jako wolotwórcze. Oznacza to, że osoby, które cierpią z powodu chorób tarczycy bądź mają znaczne predyspozycje rodzinne do wystąpienia schorzeń tego narządu, powinny zwrócić baczną uwagę na składniki swojej diety.

Co to są goitrogeny?

Goitrogeny to substancje określane jako wolotwórcze, ponieważ mogą przyczynić się do powstania wola tarczycowego. Inaczej określane są jako związki antyodżywcze. Ich negatywny wpływ na funkcje tarczycy spowodowany jest tym, że hamują wchłanianie jodu z przewodu pokarmowego, a tym samym zaburzają homeostazę, czyli równowagę tarczycy. Do goitrogenów zalicza się:

  • tioglikozydy,
  • glikozydy cyjanogenne,
  • hemaglutyniny,
  • polifenole.

Najistotniejsze pod kątem dietetycznym i tym samym klinicznym są tioglikozydy. Występują m.in. w roślinach z rodziny kapustowatych, do których należą:

  • kalafior,
  • brokuł,
  • szpinak,
  • jarmuż,
  • kapusta,
  • brukselka,
  • rzepa.

Do goitrogenów zalicza się również soję, choć ona hamuje nie tyle wchłanianie jodu z przewodu pokarmowego, co aktywność białka, jakim jest peroksydaza tarczycowa, konieczna do syntezy hormonów tarczycy.

Należy pamiętać, że aby substancje wolotwórcze trafiły do organizmu człowieka, muszą być spożyte bezpośrednio z produktu w nie bogatego. Jeśli spożywane są przez zwierzęta, które dalej trafiają do diety człowieka, nie mają one wpływu na jego organizm.

Goitrogeny a tarczyca

Goitrogeny wpływają negatywnie na funkcje tarczycy. Ze względu na ograniczanie wchłaniania jodu z przewodu pokarmowego, przyswajanie tego pierwiastka przez tarczycę, a dalej inaktywację peroksydazy tarczycowej skutkują zaburzeniami syntezy hormonów tarczycy i jej niedoczynnością. Kiedy tarczyca nie jest w stanie syntetyzować hormonów w odpowiedniej ilości, hormon tyreotropowy przysadki mózgowej (TSH) zaczyna być produkowany w nadmiarze, co z kolei prowadzi do stopniowego powiększania się tarczycy. Im mniej jodu dostarczane jest do pożywienia, a osoba przyjmuje więcej produktów wolotwórczych, tym większe jest prawdopodobieństwo, że dojdzie do zaburzeń funkcji tarczycy.

Objawy niedoczynności tarczycy to m.in.:

  • uczucie zmęczenia,
  • nietolerancja zimna,
  • przyrost masy ciała przy jednoczesnym spadku apetytu,
  • suchość skóry,
  • trądzik,
  • nadmierne wypadanie włosów.

Należy jednak pamiętać, że u zdrowych osób bez zaburzeń funkcji tarczycy spożycie warzyw kapustowatych nie wpływa niekorzystnie na ich zdrowie. Umiarkowane jedzenie produktów zawierających goitrogeny przy właściwej podaży jodu nie powoduje problemów z tarczycą. Ich negatywne skutki dostrzega się przy niedoborach jodu w diecie, a nadmiernym spożyciu produktów w bogatych w goitrogeny. Podobnie jest z soją. Jej nadmierne spożycie może dopiero wpłynąć na wystąpienie efektów ubocznych. Inaczej rzecz wygląda w sytuacji osób z tendencją do chorób tarczycy czy zdiagnozowaną niedoczynnością tarczycy na tle autoimmunologicznym (Hashimoto). Te osoby źle tolerują wyżej wymienione produkty, więc jeśli mogą pojawiać się w ich diecie, to tylko w minimalnych ilościach od czasu do czasu.

Jak zredukować ilość goitrogenów w diecie?

Eliminacja produktów zawierających goitrogeny dla niektórych osób nie jest dużym problemem. Są jednak osoby przepadające za roślinami z grupy kapustowatych, dodatkowo również chcące spożywać inne produkty zawierające goitrogeny, jak np. orzechy ziemne. Celem zmniejszenia ilości goitrogenów w niektórych produktach zaleca się gotowanie, mrożenie lub namaczanie niektórych warzyw. Okazuje się, że gotowanie zmniejsza udział tiocyjanów nawet o 30%, mrożenie wpływa na spadek aktywności tioglikozydów, a moczenie, np. orzechów, neutralizuje większość zawartych w nich goitrogenów. Niezaprzeczalnie jednak gotowanie czy mrożenie negatywnie wpływają na zawarte w tych produktach witaminy.

Zobaczcie, jak wygląda tarczyca zdrowa, a jak ta z Hashimoto:

Zobacz film: Jak wygląda tarczyca zdrowa i z Hashimoto. Źródło: 36,6


Data aktualizacji: 18.09.2018,
Opublikowano: 18.09.2018 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej