GMO - zagrożenia i wpływ na zdrowie człowieka. Na czym polega GMO?

Fot. Rafe Swan / Getty Images

GMO oznacza organizmy zmodyfikowane genetycznie w celu uzyskania pewnej pożądanej cechy, np. przedłużenie trwałości żywności. Jedną z zalet GMO jest możliwość otrzymywania większych plonów, a tym samym ograniczenie kosztów i zwalczanie problemu głodu na świecie. Do wad zalicza się m.in. wzrost zachorowań na alergie. 

GMO, czyli organizmy zmodyfikowane genetycznie, są to rośliny i zwierzęta, których materiał genetyczny został celowo przekształcony. Znajduje zastosowanie w medycynie, przemyśle spożywczym oraz w rolnictwie. Jedną z zalet stosowania GMO jest zwiększenie odporności roślin na szkodniki i choroby oraz większe plony.

Co to jest GMO?

GMO jest skrótem od angielskiej nazwy Genetically Modified Organism, co oznacza organizmy zmodyfikowane genetycznie. Zamiennie stosowaną nazwą są organizmy transgeniczne. Ustawa o GMO z 22 czerwca 2001 roku definiuje organizmy zmodyfikowane genetycznie jako organizmy inne niż organizm człowieka, w których materiał genetyczny został zmieniony w sposób niezachodzący w warunkach naturalnych poprzez zamianę, dodanie lub wyłączeniu genu lub kilku genów. Oznacza to, że GMO to rośliny lub zwierzęta, których materiał genetyczny został przekształcony na drodze inżynierii genetycznej. Modyfikacja organizmu może polegać na zmianie aktywności genów występujących w organizmie, wprowadzeniu dodatkowej kopii jego własnego DNA bądź też dodanie genu pochodzącego z innego organizmu. Celem jest otrzymanie nowych cech fizjologicznych, takich jak buraki odporne na mrozy. GMO znajduje głównie zastosowanie w rolnictwie, produkcji żywności oraz w medycynie, m.in. do produkcji szczepionek.

Co to jest GMO? Więcej informacji na filmie:

Zobacz film: Żywność GMO, czyli jaka? Żywność GMO, czyli co? Źródło: Wiem, co jem

Żywność modyfikowana genetycznie

Żywność modyfikowana genetycznie w Polsce wywołuje wiele kontrowersji. Wprowadzenie nowego genu do organizmu pozwala uzyskać pożądaną cechę. Może jednak spowodować również powstanie dodatkowych cech wywołujących niepożądane skutki uboczne. Żywność otrzymywana na drodze inżynierii genetycznej powinna być odpowiednio oznakowana w sposób niebudzący wątpliwości z jakim produktem konsument ma styczność. Jest to istotne ze względu na różne grupy konsumentów, wśród których znajdują się np. przeciwnicy wszelkich modyfikacji genetycznych. Żywność modyfikowaną genetycznie można podzielić na trzy grupy:

  • żywność będąca GMO, np. pomidory, ziemniaki,
  • żywność zawierająca lub składająca się z GMO, np. czekolada zawierająca lecytynę z transgenicznej soi,
  • żywność wyprodukowana z zastosowaniem GMO lub zawierająca składniki wyprodukowane z GMO, np. produkty fermentacji alkoholowej z udziałem drożdży transgenicznych.

Unikasz żywności GMO?

Odpowiedz aby zobaczyć wyniki
Zagłosuj

Zalety GMO - jakie są?

Jednym z podstawowych celów GMO jest zapobieganie globalnym zagrożeniom jakim jest np. głód. Zwolennicy GMO zaznaczają również, że korzystanie z metod inżynierii genetycznej ma duże zalety ekonomiczne, gdyż umożliwia obniżenie kosztów produkcji żywności przy jednocześnie zwiększonej produkcji. Stosowanie GMO w rolnictwie i sektorze spożywczym przyczynia się do zwiększenia plonów, wydłużenia okresu zbiorów upraw roślin transgenicznych, otrzymania roślin o wyższej wartości odżywczej oraz zwiększonej odporności na niekorzystne warunki atmosferyczne, szkodniki, choroby. GMO pozwala również na zredukowanie ilości stosowanych nawozów i środków ochrony roślin, zwiększenie rozmiarów warzyw i owoców, polepszenie smaku, zapachu i wyglądu rośliny oraz przedłużenie trwałości żywności. Produkcja organizmów transgenicznych aktualnie ma na celu poprawę wartości roślin jadalnych. Zwierzęta modyfikowane na drodze inżynierii genetycznej mają cechować się zwiększoną wydajnością np. w produkcji mleka czy ilości składanych jaj oraz zmniejszoną podatnością na różnego typu choroby.

Zobacz film i dowiedz się, czy żywność GMO jest bezpieczna dla zdrowia:

Zobacz film: Czy żywność GMO jest bezpieczna dla zdrowia? Źródło: Dzień Dobry TVN

Wady GMO

Przeciwnicy GMO zaznaczają, iż trudno jest przewidzieć wszelkie możliwe skutki wprowadzonych modyfikacji genetycznych. Wyniki badań ukazują, że długotrwałe spożywanie żywności GMO może przyczynić się do licznych komplikacji zdrowotnych. Wśród nich wymienia się m.in. zaburzenia hormonalne, zaburzenia w funkcjonowaniu przysadki mózgowej i nerek, guzy sutków. Żywność GMO zwiększa również ryzyko wystąpienia alergii, zwłaszcza na tle pokarmowym. Powstaniu i rozwojowi organizmów modyfikowanych genetycznie towarzyszy pojawianie się nowych i nieznanych alergenów mogących wywoływać silne reakcje alergiczne. Wpływ GMO na środowisko naturalne również może mieć negatywny charakter. W wyniku genetycznych modyfikacji dochodzi do zmniejszania bioróżnorodności. Innym skutkiem jest powstawanie i rozprzestrzenianie się tzw. superchwastów, których usunięcie jest znacznie trudniejsze i wymaga zastosowania większych ilości herbicydów. To z kolei stwarza kolejny problem, czyli przenikanie szkodliwych środków do gleby i wód gruntowych, a w konsekwencji niszczenie flory znajdującej się w okolicy pól uprawnych. Takie działanie może z czasem doprowadzić do zachwiania równowagi biosystemu. Wadą GMO jest również możliwość uodparniania się szkodników na pestycydy, a tym samym brak skuteczności stosowanych środków ochrony roślin. 

Polecamy: Testy alergiczne wykrywają, co powoduje wystąpienie reakcji alergicznej

Data aktualizacji: 05.11.2018,
Opublikowano: 05.11.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej