Garcinia cambogia – co to jest? Skutki uboczne i działanie ekstraktu

Fot: kdshutterman / gettyimages.com

Nie wolno stosować Garcinia cambogia kobietom w ciąży i karmiącym, natomiast zdrowy człowiek nie powinien przesadzać z tym suplementem, ponieważ jest to spalacz tłuszczu. Mimo iż jest to naturalny specyfik, to jednak może nieść skutki uboczne.

Garcinia cambogia to tropikalna roślina występująca na terenach Indonezji, której owoce są powszechnie wykorzystywane w produkcji różnych suplementów. Wyglądają jak miniaturki dyni, mają zielonkawy, żółty bądź pomarańczowy kolor i stanowią ogromne źródło wartościowych substancji. Garcinia, wykorzystywana jako suplement diety, budzi spore kontrowersje. Przez niektórych uważana jest za doskonały środek odchudzający, choć jak w przypadku wszystkich suplementów uznanych za odchudzające bywa, ma też wielu przeciwników. Uznaje się, że Garcinia cambogia hamuje poczucie głodu, a także przyspiesza procesy przemiany materii i pomaga zredukować ilość tkanki tłuszczowej.

Garcinia cambogia – właściwości

Garcinia cambogia, czasem określana jako garcynia kambodżańska, ma wiele właściwości. Przypisuje jej się m.in. działanie przeciwutleniające, wspomagające procesy trawienne, wzmacniające układ sercowo-naczyniowy. Roślina jest bogatym źródłem witaminy C.

Jednak przede wszystkim kojarzona jest jako suplement odchudzający. Już same właściwości przeciwutleniające generują szereg dodatkowych korzyści, jakie może nieść stosowanie ekstraktu z tego owocu. Może bowiem wpływać na zmniejszenie nasilenia stanów zapalnych w organizmie, czyli np. przewlekłe choroby układu kostno-stawowego mogą stanowić dobry argument dla jej suplementacji. Zawarty w garcynii kambodżańskiej garcinol wspomaga terapię wrzodów żołądka, działa kojąco na przewód pokarmowy, dzięki czemu może zapobiec biegunkom i innym problemom gastroenterologicznym. Garcinia cambogia jest także bardzo dobrym źródłem potasu.

Jakie błędy przy odchudzaniu zdarzają się najczęściej? Dowiesz się tego z naszego filmu

Zobacz film: Odchudzanie - jakie błędy popełniamy najczęściej? Źródło: 36,6.

Garcinia cambogia a odchudzanie

Garcinia cambogia uchodzi za suplement odchudzający. Wynika to z zawartego w niej kwasu hydroksycytrynowego. Jest to substancja, która odpowiada za redukcję masy ciała. Należy jednak pamiętać, że garcynia kambodżańska nie jest jedynym źródłem tego związku.

Można go wykryć również w cytrynach czy pomarańczach. Ze względu na działanie redukcyjne, zalecana jest jako suplement przy dietach odchudzających. Mimo iż wiele prac dowodzi skuteczności ekstraktu z garcynii, to jednak nie wszyscy są jej zwolennikami. Jej właściwości wspomagające redukcję wagi obejmują:

  • zmniejszenie łaknienia,
  • pobudzenie metabolizmu tkanki tłuszczowej,
  • wzrost termogenezy w organizmie,
  • blokowanie procesu przekształcania cukru w tłuszcz zapasowy,
  • zmniejszenie stopnia wchłaniania glukozy z przewodu pokarmowego.

Kwas hydroksycytrynowy działa w komórkach organizmu, gdzie oddziałuje na przebieg cyklu Krebsa, czyli głównego szlaku metabolicznego komórki. Ponadto zwiększa produkcję ciał ketonowych, które z kolei hamują uczucie głodu. Suplementacja garcynii pobudza produkcję serotoniny, czyli hormonu szczęścia. Korzystne działania wykazano nie tylko przy stosowaniu tych suplementów podczas diety, ale także przy braku diety redukcyjnej i nieograniczaniu kalorii. Szczególnie korzystnie Garcinia cambogia wpływa na tkankę tłuszczową, odkładającą się w okolicy brzucha.

Garcinia cambogia – skutki uboczne

Garcinia cambogia nie wywołuje skutków ubocznych, choć u wrażliwych osób może powodować bóle brzucha. Jednak podobnie jak wiele innych suplementów o podobnym działaniu, należy uznać garcynię kambodżańską za naturalny spalacz tłuszczu. W związku z tym nie wolno przesadzać z jej stosowaniem. Nie wolno po nią sięgać w czasie ciąży i karmienia piersią. Zdrowe osoby powinny pamiętać, by zachować umiar w jej stosowaniu.

Przeciwnicy garcynii zwracają uwagę na fakt, że podczas jednego z eksperymentów prowadzonych na tym owocu u myszy doszło do zaniku jąder i groźnych zatruć. Były prowadzone również badania, po wynikach których faktyczne działanie odchudzające suplementów zawierających wyciąg z owocu Garcinia cambogia zostało podane w wątpliwość.

Jak stosować Garcinia cambogia?

Garcinia cambogia sprzedawana jest najczęściej jako suplement diety w formie tabletek czy kapsułek zawierających wyciąg z tego owocu. Ze względu na liczne podróbki warto zaopatrzyć się w suplement w aptece. Jeśli zawartość ekstraktu z owocu w porcji jest niższa niż 50%, to skuteczność tego preparatu również jest niska. Zaleca się nieprzekraczanie dawki 500–1000 mg 2 lub 3 razy dziennie, przy czym przyjmuje się ją na 20–30 minut przed posiłkiem.

Czy suplementy diety w ogóle działają? Zobacz nasz film i poznaj opinię eksperta

Zobacz film: Czy suplementy diety działają? Źródło: Stylowy magazyn.

Data aktualizacji: 28.08.2018,
Opublikowano: 28.08.2018 r.

Polecamy

Komentarze (2)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

Krupeczka 13.01.2022r.

Wszyscy powinni zaprzestać picia napojów słodzonych, gazowanych wszelkiej słodyczy, nawet owoców suszonych słodzonych, żywności przetworzonej, alkoholu, a zwłaszcza piwa, żadnych chipsów, krakersów, itp. i zacząć się systematycznie RUSZAĆ. Wówczas po bardzo długim czasie mają szansę na obniżenie wagi i utrzymanie jej na stałe. Gdy tylko wrócą do dawnych nawyków wszystkie problemy z nadwagą/otyłością wrócą.

BasiaG62 29.08.2018r.

Ten artykuł powinny przeczytać wszystkie młode dziewczyny, które za wszelką cenę chcą się odchudzić i wyglądać jak modelki z telewizji. Podejrzewam, że większość z nich kupuje jakieś podejrzane lekarstwa z wyciągiem z tej rośliny, które mają zdziałać cuda, a tu proszę nie żadnych dowodów. Odchudzać trzeba się z głową i powoli, w przeciwnym razie można sobie tylko zaszkodzić.

Zobacz wszystkie 2 komentarzy
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej