Frytki - jak wybrać ziemniaki i tłuszcz? Frytki sklepowe a te domowe

Fot. LauriPatterson / Getty Images

Frytki - Polacy w każdym wieku je uwielbiają. Jednak nie powinniśmy przesadzać z ich jedzeniem. Dlaczego? I jak wybrać dobre frytki? Czy to w ogóle możliwe? Przekonajcie się sami.

W sklepach możemy kupić frytki mrożone pod postacią tradycyjną lub karbowaną oraz w formie talarków i innych "wycinanek" z ziemniaka. W barach zwykle kupujemy porcję frytek klasycznych, jednak nasze zastrzeżenia może budzić duża ilość użytej soli i nie zawsze dobry tłuszcz, w którym frytki były smażone. Dlatego lepiej wybrać produkt mrożony, jednak uwaga na skład! Należy dokładnie zapoznać się z etykietą produktu. Przed zakupem frytek mrożonych warto także nimi potrząsnąć. Dlaczego? Tego dowiecie się z filmu poniżej:

Zobacz film: Jak wybrać dobre frytki? Źródło: Wiem, co jem 

Mrożone frytki to nie tylko ziemniaki i olej. Do frytek dodaje się stabilizator E450, który powoduje, że frytki się nie rozpadają i naturalne barwniki. E450, czyli difosforan dwusodowy może powodować zaburzenia wchłaniania wapnia, zwłaszcza, jeśli jemy go w zbyt dużych ilościach. 

Warto wiedzieć: Lista szkodliwych dodatków do żywności. Co oznaczają skróty E?

Najlepszy olej to olej rzepakowy - z takim olejem powinniśmy spożywać frytki. Zobaczcie sami, dlaczego olej rzepakowy jest taki dobry i bije na głowę olej słonecznikowy, który powinno się spożywać wyłącznie na zimno:

Zobacz film: Jaki olej jest najlepszy do frytek? Źródło: Wiem, co jem 

Niestety w barach i restauracjach frytki nie są smażone na oleju rzepakowym tylko na uwodornionych tłuszczach roślinnych, które wytrzymują wielodniowe smażenie. Co ciekawe do tych olejów można dodać wiele chemicznych dodatków - np. sztuczny aromat wołowiny po to, aby frytki lepiej nam smakowały. Uważać powinniśmy także na produkty mrożone, np. kuleczki ziemniaczane, które robione są nie z ziemniaka, a z suszu ziemniaczanego, grysu czy płatków! Zobaczcie sami, co to jest i dlaczego powinniśmy uważać:

Zobacz film: Produkty frytkopodobne. Źródło: Wiem, co jem 

Najzdrowsze frytki? Kaloryczność frytek

  • Frytki pieczone w piekarniku: 231 kcal/100 g, zawartość tłuszczu: 5 g.
  • Frytki smażone na głębokim oleju: 331 kcal/100 g, zawartość tłuszczu: 17,4 g.
  • Frytki z frytkownicy: 252 kcal/100 g, zawartość tłuszczu: 12 g. 

Frytki powinniśmy jeść okazjonalnie, bowiem przyczyniają się do rozwoju miażdżycy, a nawet pojawiania się zmian nowotworowych. Można sobie pozwolić na porcję frytek raz, dwa razy na miesiąc. 

Jak wybrać ziemniaki do zrobienia frytek w domu?

Ziemniaki należy przekroić na pół i sprawdzić, czy ma dużo skrobi. Takie ziemniaki nie będą nam pryskać na oleju. Zobaczcie sami:

Zobacz film: Jak wybrać ziemniaki do zrobienia frytek w domu. Źródło: Wiem, co jem 


Data aktualizacji: 08.07.2019,
Opublikowano: 10.07.2019 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej