Fosfor – jakie funkcje pełni w organizmie i gdzie występuje?

Fot. andriano_cz / Getty Images

Fosfor jest pierwiastkiem chemicznym, niemetalem zaliczanym do makroelementów (pierwiastki, które stanowią, co najmniej 0,01% suchej masy każdego organizmu), które są niezbędne do prawidłowego wzrostu i rozwoju organizmów roślinnych i zwierzęcych. Fosfor jest bardzo istotnym składnikiem odżywczym dla organizmu, m.in. niezbędny jest do budowy twardych i wytrzymałych kości. 

Fosfor  – jaki ma wpływ na organizm?

Fosfor przede wszystkim jest niezbędny do utrzymania zdrowych i mocnych kości, zębów, dziąseł oraz stawów. To właśnie w kościach ten pierwiastek znajduje się w największych ilościach, bo aż w 85%. Reszta fosforu zawarta jest w tankach miękkich i błonach komórkowych. Fosfor wraz z wapniem i witaminą D bierze udział w procesie mineralizacji kości i zębów, dlatego jest niezbędny do zachowania ich odpowiedniej kondycji.

Jakie właściwości ma fosfor? 

  • Wspiera pracę układu nerwowego, gdyż bierze udział w przewodzeniu bodźców nerwowych,
  • Pomaga w utrzymaniu równowagi kwasowo – zasadowej w organizmie,
  • Bierze udział w przemianie i uwalnianiu energii w komórkach poprzez syntezę skrobi i tłuszczów,
  • Jest nośnikiem informacji genetycznych - jego niewielkie ilości znajdują się również w kwasach nukleinowych, czyli w DNA i RNA,
  • Reguluje prawidłową pracę nerek i serca,
  • Regeneruje uszkodzone tkanki ciała – niedobór fosforu może pojawić się po poparzeniach skóry, gdyż fosfor przemieszcza się do uszkodzonych tkanek, by pomóc w ich regeneracji.

Jak prawidłowo suplementować witaminę D? Dowiesz się tego z filmu

Zobacz film: Suplementacja witaminą D. Źródło: Dzień Dobry TVN

Przyswajalność fosforu

Aby fosfor pełnił prawidłowo swoje funkcje, kilka czynników musi zostać spełnionych. Przede wszystkim chodzi o zachowanie prawidłowych proporcji między wapniem a fosforem. Najkorzystniejszy stosunek między tymi pierwiastkami wynosi 2: 1 (wapń: fosfor), natomiast nie powinien być węższy niż 1: 1 i szerszy niż 3:1.

  • Fosfor zażywany bez wapnia i witaminy D nie działa prawidłowo. Witamina D wspomaga wchłanianie fosforu oraz wspiera utrzymanie równowagi między wapniem i fosforem,
  • Niedobór fosforu osłabia działanie wapnia,
  • Nadmiar fosforu wypłukuje wapń z organizmu, co powoduje zwiększenie ryzyka wystąpienia chorób kości, np. osteopenii (zmniejszenie gęstości mineralnej kości), która może prowadzić do osteoporozy.

Przyswajalność fosforu jest znacznie mniejsza z produktów zbożowych i warzyw strączkowych. Aby zwiększyć przyswajalność, dany produkt należy poddać odpowiedniej obróbce, np. nasiona roślin strączkowych namoczyć w wodzie, a ciasto na pieczywo powinno przejść proces fermentacji.

Niedobór i nadmiar fosforu w organizmie

Niedobór fosforu

Niedobory fosforu w organizmie występują bardzo rzadko, gdyż pierwiastek ten powszechnie występuje w żywności oraz jest stosowny, jako stabilizator, regulator czy przeciwutleniacz w żywności.

Niedobór fosforu - przyczyny

  • U osób niedożywionych z zaburzeniami wchłaniania,
  • U alkoholików,
  • U osób żywionych pozajelitowo,
  • U osób, które długotrwale leczą nadkwaśność wodorotlenkiem glinu, który tworzy z fosforem związki niewchłaniane w przewodzie pokarmowym, to prowadzi do osłabienia mięśni i kości,
  • Przy zbyt intensywnym wydalaniu fosforu z moczem,
  • Przy niedostatku witaminy D,
  • Często również występuje po przeszczepie nerek lub terapii lekami steroidowymi,
  • Przy poparzeniach skóry.

Objawy niedoboru fosforu:
  • Osłabienie organizmu,
  • Bóle mięśni i kości,
  • Nudności, wymioty,
  • Drgawki,
  • Zaburzenia oddychania,
  • Zaburzenia układu nerwowego, np. porażenia, parestezje, zaburzenia świadomości, dezorientacja.

    Nadmiar fosforu

    • Powoduje odkładanie się fosforu w drogach moczowych, naczyniach krwionośnych oraz mięśniu sercowym,
    • Nadmiar fosforu we krwi może świadczyć o niewydolności nerek, o odwodnieniu organizmu, kwasicy lub o upośledzeniu czynności przytarczyc,
    • Może prowadzić do odwapnienia kości,
    • Może być spowodowany przez uwalnianie fosforu z kości i komórek,
    • Oprócz ograniczenia wchłaniania wapnia może również upośledzać wchłanianie cynku, magnezu, żelaza i miedzi.

    Nadmiaru fosforu  - objawy

    • Biegunki,
    •  Nudności i wymioty,
    • Drgawki,
    • Kamica nerkowa,
    • Zaburzenia gospodarki witaminy D.

    Dawkowanie fosforu na dobę:

    • Dzieci 10-18 lat – 1250mg,
    • Dorośli - 700 mg,
    • Kobiety w ciąży i karmiące piersią – do 19 lat- 1250mg, powyżej 19 lat – 700mg.

    Fosfor – gdzie występuje? 
    Produkty Zawartość fosforu mg/100g produktu
    Parmezan 810
    Ser tłusty tylżycki  550
    Ser tłusty edamski 523
    Wątroba wieprzowa 362
    Pierś z kurczaka 240
    Pierś z indyka 238
    Sardynki w oleju 430
    Śledź 341
    Łosoś świeży 266
    Otręby pszenne 1270
    Kasza gryczana 459
    Płatki owsiane 433
    Pistacje 500
    Migdały 454
    Orzechy arachidowe 385
    Pestki dyni 1170
    Mak niebieski 1022
    Nasiona słonecznika 784
    Data aktualizacji: 22.11.2019,
    Opublikowano: 03.07.2019 r.

    Komentarze (0)

    Trwa dodawanie...
    Komentarz dodany!
    Komentarz nie mógł zostać dodany
    Rodzaje i rola błonnika w diecie

    Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

    Czytaj więcej
    Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

    Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

    Czytaj więcej
    Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

    Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

    Czytaj więcej
    Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

    Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

    Czytaj więcej
    Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

    Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

    Czytaj więcej
    O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

    Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

    Czytaj więcej
    Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

    Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

    Czytaj więcej
    To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

    Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

    Czytaj więcej
    Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

    Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

    Czytaj więcej
    Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

    Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

    Czytaj więcej