Fosfor – jaki ma wpływ na organizm?
Fosfor przede wszystkim jest niezbędny do utrzymania zdrowych i mocnych kości, zębów, dziąseł oraz stawów. To właśnie w kościach ten pierwiastek znajduje się w największych ilościach, bo aż w 85%. Reszta fosforu zawarta jest w tankach miękkich i błonach komórkowych. Fosfor wraz z wapniem i witaminą D bierze udział w procesie mineralizacji kości i zębów, dlatego jest niezbędny do zachowania ich odpowiedniej kondycji.
Jakie właściwości ma fosfor?
- Wspiera pracę układu nerwowego, gdyż bierze udział w przewodzeniu bodźców nerwowych,
- Pomaga w utrzymaniu równowagi kwasowo – zasadowej w organizmie,
- Bierze udział w przemianie i uwalnianiu energii w komórkach poprzez syntezę skrobi i tłuszczów,
- Jest nośnikiem informacji genetycznych - jego niewielkie ilości znajdują się również w kwasach nukleinowych, czyli w DNA i RNA,
- Reguluje prawidłową pracę nerek i serca,
- Regeneruje uszkodzone tkanki ciała – niedobór fosforu może pojawić się po poparzeniach skóry, gdyż fosfor przemieszcza się do uszkodzonych tkanek, by pomóc w ich regeneracji.
Jak prawidłowo suplementować witaminę D? Dowiesz się tego z filmu
Przyswajalność fosforu
Aby fosfor pełnił prawidłowo swoje funkcje, kilka czynników musi zostać spełnionych. Przede wszystkim chodzi o zachowanie prawidłowych proporcji między wapniem a fosforem. Najkorzystniejszy stosunek między tymi pierwiastkami wynosi 2: 1 (wapń: fosfor), natomiast nie powinien być węższy niż 1: 1 i szerszy niż 3:1.
- Fosfor zażywany bez wapnia i witaminy D nie działa prawidłowo. Witamina D wspomaga wchłanianie fosforu oraz wspiera utrzymanie równowagi między wapniem i fosforem,
- Niedobór fosforu osłabia działanie wapnia,
- Nadmiar fosforu wypłukuje wapń z organizmu, co powoduje zwiększenie ryzyka wystąpienia chorób kości, np. osteopenii (zmniejszenie gęstości mineralnej kości), która może prowadzić do osteoporozy.
Przyswajalność fosforu jest znacznie mniejsza z produktów zbożowych i warzyw strączkowych. Aby zwiększyć przyswajalność, dany produkt należy poddać odpowiedniej obróbce, np. nasiona roślin strączkowych namoczyć w wodzie, a ciasto na pieczywo powinno przejść proces fermentacji.
Niedobór i nadmiar fosforu w organizmie
Niedobór fosforu
Niedobory fosforu w organizmie występują bardzo rzadko, gdyż pierwiastek ten powszechnie występuje w żywności oraz jest stosowny, jako stabilizator, regulator czy przeciwutleniacz w żywności.
Niedobór fosforu - przyczyny
- U osób niedożywionych z zaburzeniami wchłaniania,
- U alkoholików,
- U osób żywionych pozajelitowo,
- U osób, które długotrwale leczą nadkwaśność wodorotlenkiem glinu, który tworzy z fosforem związki niewchłaniane w przewodzie pokarmowym, to prowadzi do osłabienia mięśni i kości,
- Przy zbyt intensywnym wydalaniu fosforu z moczem,
- Przy niedostatku witaminy D,
- Często również występuje po przeszczepie nerek lub terapii lekami steroidowymi,
- Przy poparzeniach skóry.
Objawy niedoboru fosforu:
- Osłabienie organizmu,
- Bóle mięśni i kości,
- Nudności, wymioty,
- Drgawki,
- Zaburzenia oddychania,
- Zaburzenia układu nerwowego, np. porażenia, parestezje, zaburzenia świadomości, dezorientacja.
Nadmiar fosforu
- Powoduje odkładanie się fosforu w drogach moczowych, naczyniach krwionośnych oraz mięśniu sercowym,
- Nadmiar fosforu we krwi może świadczyć o niewydolności nerek, o odwodnieniu organizmu, kwasicy lub o upośledzeniu czynności przytarczyc,
- Może prowadzić do odwapnienia kości,
- Może być spowodowany przez uwalnianie fosforu z kości i komórek,
- Oprócz ograniczenia wchłaniania wapnia może również upośledzać wchłanianie cynku, magnezu, żelaza i miedzi.
Nadmiaru fosforu - objawy
- Biegunki,
- Nudności i wymioty,
- Drgawki,
- Kamica nerkowa,
- Zaburzenia gospodarki witaminy D.
Dawkowanie fosforu na dobę:
- Dzieci 10-18 lat – 1250mg,
- Dorośli - 700 mg,
- Kobiety w ciąży i karmiące piersią – do 19 lat- 1250mg, powyżej 19 lat – 700mg.
Fosfor – gdzie występuje?
Produkty | Zawartość fosforu mg/100g produktu |
---|---|
Parmezan | 810 |
Ser tłusty tylżycki | 550 |
Ser tłusty edamski | 523 |
Wątroba wieprzowa | 362 |
Pierś z kurczaka | 240 |
Pierś z indyka | 238 |
Sardynki w oleju | 430 |
Śledź | 341 |
Łosoś świeży | 266 |
Otręby pszenne | 1270 |
Kasza gryczana | 459 |
Płatki owsiane | 433 |
Pistacje | 500 |
Migdały | 454 |
Orzechy arachidowe | 385 |
Pestki dyni | 1170 |
Mak niebieski | 1022 |
Nasiona słonecznika | 784 |