Flawonoidy w profilaktyce i terapii – właściwości, działanie i występowanie

Fot. Betsie Van der Meer / Getty Images

Flawonoidy to związki pochodzenia roślinnego, które wspierają funkcjonowanie organizmu człowieka. Dzięki swoim właściwościom wykazują m.in. działanie przeciwnowotworowe, dlatego powinny znajdować się w wielu produktach codziennej diety.

Flawonoidy zaliczane są do grupy polifenoli, a jeszcze szerzej do naturalnych związków roślinnych, tzw. fitozwiązków. Sklasyfikowano ok. 4 tys. flawonoidów, w których znajdują się np. glikozydy flawonoidowe i izoflawonoidy. Występują głównie w roślinach – najczęściej w warzywach i owocach. Nadają im barwę i pełnią funkcje ochronne. Z kolei dla człowieka największą wartością są ich właściwości przeciwutleniające. Flawonoidy są łatwo dostępne, dlatego stosuje się je nie tylko do leczenia i profilaktyki, ale także jako składnik w kosmetyce.

Flawonoidy (bioflawonoidy) – czym są? Preparaty i ich działanie

Flawonoidy mają właściwości, które powinna docenić każda dbająca o swoje zdrowie osoba. Substancje te mają m.in. działanie: przeciwutleniające, przeciwnowotworowe, przeciwzapalne i przeciwmiażdżycowe. Pomagają także w detoksykacji i uszczelniają naczynia. Ponadto wykazują właściwości spazmolityczne, hipotensyjne, moczopędne i przeciwarytmiczne. To właśnie flawonoidy (bioflawonoidy) skutecznie obniżają ciśnienie krwi, oczyszczają wątrobę z toksyn, a także wzmacniają działanie układu krwionośnego. Obecne w organizmie umożliwiają szybsze przyswojenie witaminy C. Dodatkowo skutecznie chronią przed chorobami oczu. Warto podkreślić, że to właśnie ich działanie przeciwutleniające jest dla człowieka szczególnie istotne. Jeśli w organizmie stężenie flawonoidów jest wysokie, umożliwia to niszczenie wolnych rodników, które przyczyniają się do powstawania różnych chorób, w tym nowotworowych.

Zobacz film: Leczenie przez jedzenie - produkty, które leczą. Źródło: W dobrym stylu

Flawonoidy – występowanie

Flawonoidy są popularne, dlatego ich występowanie jest rozległe. Według klasyfikacji obecnie wyróżnia się nawet 4 tys. tego typu związków. Są m.in. w warzywach i owocach (liście, kwiaty, owoce i nasiona). Nadają im barwę, dlatego najwięcej jest ich w produktach mających intensywny kolor. Ich źródłem są m.in. czerwone i fioletowe pokarmy, np. papryka, porzeczka, winogrona i aronia. Znajdują się także m.in. w: kaszy gryczanej, jabłkach, cebuli, pomidorach, sałacie, roślinach strączkowych, kakao i brokułach. Można je spotkać również w ziołach i napojach, takich jak: zielona herbata, kawa, piwo czy czerwone wino. 

Szacuje się, że człowiek spożywa dziennie ok. 1 g flawonoidów. Zależne jest to jednak od nawyków żywieniowych – zdrowa dieta bez używek z pewnością będzie obfitować w te związki. Ze względu na ich szeroką dostępność realizacja powyższej normy nie jest trudnym zadaniem. Aby cieszyć się nimi jak najdłużej, warto jesienią i zimą korzystać z mrożonych warzyw i owoców, które dostarczą składniki potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Flawonoidy są dostępne także w lekach opartych na naturalnych składnikach. Znajdują się w preparatach z głogiem, lipą bądź czarnym bzem. Są również w środkach zażywanych przez osoby chorujące na serce lub wątrobę czy przez kobiety wchodzące w okres menopauzy.

Flawonoidy występują także w kosmetykach. Wzbogacają głównie skład produktów przeciwstarzeniowych. Swoim działaniem wzmacniają także preparaty przeznaczone do cery tłustej bądź naczynkowej. Badania potwierdzają, że dzięki zawartości flawonoidów w składzie kosmetyki ujędrniają i napinają skórę, a także nadają jej miękkości. Związki te są również stosowane w środkach przeciwłupieżowych.

Flawonoidy w profilaktyce i terapii. Czy warto je stosować?

Szeroki zakres działania flawonoidów wpływa na to, że bardzo często stosowane są zarówno w profilaktyce, jak i terapii. Fitozwiązki są przede wszystkim używane w zapobieganiu nowotworom. Oprócz tego, że działają antyoksydacyjnie, to dodatkowo pomagają w aktywacji substancji, które blokują replikację DNA komórek rakowych. Ponadto flawonoidy stosowane są u osób borykających się z chorobami sercowo-naczyniowymi. Właśnie ta grupa chorób stanowi najczęstszą przyczynę zgonów Polaków, dlatego też istotne jest nie tylko leczenie, ale również działania profilaktyczne. Badania dowodzą, że produkty zawierające flawonoidy skutecznie obniżają ryzyko zachorowania. M.in. odpowiadają za uelastycznienie naczyń, obniżają frakcję „złego” cholesterolu i zmniejszają proces zapalny w przebiegu miażdżycy. Inną chorobą cywilizacyjną, którą można skutecznie zwalczać i zapobiegać jej powstawaniu dzięki flawonoidom, jest cukrzyca. Związki te przede wszystkim stymulują syntezę insuliny, co w konsekwencji umożliwia jej regulację.

Ponadto flawonoidy w profilaktyce bardzo często stanowią składnik zalecanych suplementów diety. Warto jednak pamiętać, że także ich nadmiar może negatywnie wpływać na organizm i zachować umiar w ich stosowaniu.

Zobacz film: Czy dieta Dukana jest zdrowa? Źródło: Wiem, co jem na diecie

Bibliografia:

  1. M. Maciejewska, H. Czeczot, Flawonoidy w profilaktyce i terapii
  2. Flawonoidy – budowa, właściwości i funkcja ze szczególnym uwzględnieniem roślin motylkowatych
  3. Flawonoidy w profilaktyce i leczeniu miażdżycy
Data aktualizacji: 23.06.2018,
Opublikowano: 04.06.2018 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej