Fitosterole – działanie, występowanie, skutki uboczne

Fot: inewsistock / gettyimages.com

Fitosterole (sterole roślinne) to grupa związków o ważnym działaniu prozdrowotnym. Obniżają stężenie cholesterolu, działają antyoksydacyjnie, hamują namnażanie komórek nowotworowych. Stosowanie zbyt dużych dawek może spowodować niedobory witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.

Mianem „fitosterole” określa się łącznie dwie grupy pochodzących z roślin związków sterydowych: zawierające nienasycone wiązania sterole i stanole, które są substancjami z całkowicie nasyconymi połączeniami w cząsteczce. Ich normalna podaż w diecie jest zbyt mała, by przynieść znaczący efekt, więc często stosuje się substytucję tych związków.

Czym są fitosterole?

Fitosterole (czyli sterole roślinne) to związki organiczne, które pod względem budowy chemicznej są alkoholami. Występują również w postaci estrów. Przedrostek fito- oznacza, że pochodzą z roślin, więc posługiwanie się nazwą „fitosterole roślinne” nie jest prawidłowe. Fitosterole w standardowej diecie człowieka to w większości sterole – związki zawierające w swojej strukturze wiązania nienasycone. Tylko 10–20% podaży stanowią stanole – związki o wysyconych połączeniach międzyatomowych w cząsteczce. Około połowy trafiających do organizmu fitosteroli to β-sitosterol. Inne często spotykane to np. kampesterol, stigmasterol, α-spinasterol. Przeciętnie człowiek spożywa w ciągu dnia ok. 200–300 mg fitosteroli. Nieco większe dawki występują w dietach wegetariańskich i niektórych dalekowschodnich.

Zobacz film: Jaki olej jest najzdrowszy? Źródło: 36,6.

Działanie fitosteroli

Fitosterole pozwalają na osiągnięcie wielu korzystnych dla zdrowia efektów. Najważniejszy z nich jest związany z faktem, że sterole roślinne mają budowę podobną do cholesterolu. Dzięki temu w przewodzie pokarmowym są wychwytywane w ten sam sposób jak on, ale zdecydowanie słabiej wchłaniane. Blokują więc przyswajanie cholesterolu i zmniejszają jego stężenie we krwi. Mechanizm ten sprawia, że zmniejsza się ryzyko hipercholesterolemii, miażdżycy, a w efekcie – choroby niedokrwiennej, zawału mięśnia sercowego lub udaru mózgu.

Dzięki swojej budowie niektóre fitosterole zaburzają metabolizm komórek rakowych i nie tylko nie pozwalają im na namnażanie się, ale również powodują ich szybsze obumieranie. Uważa się, że zmniejsza to szansę powstania przerzutów określonych nowotworów (np. raka prostaty, płuc albo piersi) oraz spowalnia lub hamuje rozwój guza pierwotnego. Sterolom roślinnym przypisuje się też działanie przeciwzapalne.

Zobacz film: Leczenie przez jedzenie - produkty, których należy unikać. Źródło: W dobrym stylu

Fitosterole w kosmetyce

Fitosterole są cennym składnikiem wielu kosmetyków. Ich działanie polega głównie na stymulowaniu syntezy kolagenu i hamowaniu rozpadu elastyny. Te dwa białka są niezwykle istotne dla zachowania elastyczności skóry. W odpowiedniej ilości opóźniają jej starzenie się i powstawanie zmarszczek.

Gdzie występują fitosterole?

Głównym źródłem fitosteroli są oleje roślinne: rzepakowy, słonecznikowy, sezamowy oraz kukurydziany. W dużej ilości obecne są też w otrębach ryżowych. Mniej bogate, ale wartościowe źródła tych związków, stanowią: soja i olej sojowy, migdały, rośliny strączkowe, nasiona i orzechy, a także oliwa z oliwek.

Preparaty steroli roślinnych i suplementacja

Badania fitosteroli pozwoliły na ustalenie, że uzyskanie pełnego efektu profilaktycznego i leczniczego na organizm wymaga dostarczenia co najmniej 0,8–1,2 g tych związków dziennie. Jest to ilość, której nie da się pozyskać ze standardowej diety. Dlatego na rynku spotyka się produkty żywnościowe wzbogacane w fitosterole (głównie – w stabilniejsze stanole). Są to przede wszystkim margaryny i produkty nabiałowe (sery, jogurty).

Dodatkowym sposobem zwiększenia podaży fitosteroli jest stosowanie suplementów diety, które zawierają nawet 1 g tych związków. Ilości tej nie należy przekraczać z dwóch powodów:

  • badania kliniczne dowodzą, że efekt leczniczy (np. obniżenie poziomu cholesterolu) nie jest liniowo powiązany z dostępnością fitosteroli i zwiększanie ich dobowej dawki powyżej 2 g nie przynosi dodatkowej korzyści,
  • dostarczanie ponad 2,5–3 g steroli roślinnych dziennie może powodować niepożądane efekty uboczne.

Z powyższych względów niezwykle ważne jest to, by stosować się do zaleceń producentów, dietetyków, które dotyczą dawkowania suplementów, a także przyjmować wyłącznie preparaty, w których ilość substancji czynnych jest wystandaryzowana i podana na opakowaniu.

Sterole roślinne – skutki uboczne

Stosowanie dużych dawek steroli roślinnych wywołuje niekiedy efekty niekorzystne dla zdrowia. Wynika to z faktu, że ta grupa substancji konkuruje w przewodzie pokarmowym z innymi związkami tłuszczowymi. Może przez to znacząco ograniczać wchłanianie rozpuszczalnych w nich witamin. Konsekwencją jest powstawanie znaczących niedoborów i powiązanych z nimi powikłań. Dotyczy to m.in. witaminy D, E, K, β-karotenu i likopenu.

Zobacz film: Jak wybrać produkty sojowe? Źródło: Wiem co jem.

Data aktualizacji: 23.06.2018,
Opublikowano: 23.05.2018 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej