Erytrytol – kalorie, właściwości, szkodliwość, erytrytol a ksylitol i stewia

Fot: chokja / gettyimages.com

Dla tych, którzy chcą z diety wyeliminować cukier, erytrol jest bardzo dobrym rozwiązaniem. Jest prawie tak samo słodki jak cukier, ale o wiele zdrowszy. Ma mniej kalorii, nie powoduje wzrostu poziomu glukozy we krwi i zapobiega próchnicy. Erytrytol porównuje się często z ksylitolem i stewią.

Co to jest erytrytol (erytrol)? To słodzik należący do grupy alkoholi cukrowych (polihydroksylowych) dopuszczony do stosowania w Europie w 2006 roku, a w Polsce w 2008 roku. Erytrytol powstaje w procesie fermentacji gliceryny odpadowej na skutek działania drożdży Yarrowia lipolytica. Naturalnie występuje m.in. w gruszkach, winogronach, grzybach kapeluszowych i winie.

Jak działa erytrytol (erytrol)? Właściwości, cukier a erytrytol

Erytrol może być stosowany jako zdrowszy zamiennik cukru. Słodzik ma 60 do 70 procent słodyczy tradycyjnej sacharozy, czyli białego cukru najczęściej używanego w polskich domach. Natomiast inaczej niż cukier erytrol nie powoduje wydzielania insuliny ani nie jest metabolizowany w ludzkim organizmie. Jego indeks glikemiczny wynosi 0, dlatego może być bezpiecznie stosowany przez diabetyków.

Erytrytol wchłania się w jelicie cienkim w 90 procentach i w niezmienionej formie jest wydalany z organizmu razem z moczem. Sprawia to, że erytrol nie powoduje wzdęć ani biegunek czy niestrawności. Nie jest rozkładany też w jamie ustnej, za to ma właściwości bakteriobójcze. Dzięki temu działa przeciwpróchniczo.

Jak zdrowo osłodzić sobie życie? Czym można zastąpić cukier? Odpowiedź na filmie:

Zobacz film: Zdrowe zamienniki cukru. Źródło: 36,6.

Erytrytol: kalorie – ile kcal ma erytrytol, a ile sacharoza?

Biały cukier ma około 390 kilokalorii w 100 gramach. Erytrol kalorii ma o wiele mniej, bo zaledwie od 20 do 40 kcal w 100 gramach, czyli tylko 0,2 do 0,4 kcal w 1 gramie. Łatwo policzyć, że erytrol zawiera od 1 do 2 kcal w łyżeczce (5 gramów). Ilość kcal w erytrytolu sprawia, że może być on stosowany jako słodzik rzez osoby na diecie, cukrzyków oraz wszystkie osoby, które chcą słodzić zdrowiej. Kalorie erytrolu pozwalają porównywać go z innymi zamiennikami cukru, takimi jak ksylitol i stewia.

Erytrol: szkodliwość – efekty uboczne nadmiernego spożycia

Erytrytol został przebadany i dopuszczony do stosowania na rynku europejskim. Światowa Organizacja Zdrowia WHO potwierdziła bezpieczeństwo tego słodzika. Nawet w dużych ilościach (do 50 gramów) nie powoduje zazwyczaj żadnych objawów. Nie należy go jednak podawać dzieciom poniżej 3. roku życia, ponieważ ich układ pokarmowy nie jest na tyle rozwinięty, by sobie z erytrolem poradzić.

Dorosła osoba po spożyciu więcej niż 50 gramów erytrolu może doświadczyć mdłości i bólu żołądka.

Jakie mamy rodzaje sztucznych słodzików? Możecie się tego dowiedzieć z filmu:

Zobacz film: Różne rodzaje słodzików. Źródło: Wiem, co jem 

Zastosowanie erytrytolu w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym

W przemyśle spożywczym erytrol wykorzystywany jest jako substancja słodząca w produktach niskokalorycznych (light) oraz bezcukrowych. Na liście składników występuje jako E968. Erytrol dodaje się głównie do lodów, dżemów, galaretek, gum do żucia, musztard, sosów (w tym sosu sojowego) oraz wyrobów cukierniczych.

Inne role erytrytolu w przemyśle spożywczym to:

  • wzmacniacz aromatu,
  • zagęszczacz,
  • stabilizator smaku, konsystencji i koloru.

W przemyśle farmaceutycznym erytrolu używa się jako substancji konserwującej (również tę funkcję pełni w kosmetyce) oraz jako wypełniacza. Ze względu na swoje właściwości erytrytol może być stosowany w suplementach diety oraz w tabletach dla osób z nietolerancja laktozy i dla cukrzyków. Bywa też nośnikiem substancji aktywnych w preparatach wziewnych.

Erytrol czy ksylitol? Podobieństwa i różnice między erytrolem a ksylitolem

Osoby zastanawiające się co wybrać do słodzenia, erytrytol czy ksylitol, powinny wziąć pod uwagę smak oraz dostępność tych słodzików, a także ich indeks glikemiczny. Erytrol ma zerowy indeks glikemiczny, a ksylitol – bardzo niski, bo wynoszący 8. Ksylitol ma też więcej kalorii niż erytrol (ale ciągle o wiele mniej niż cukier). Oba słodziki mają właściwości przeciwpróchnicze, a ksylitol dodatkowo zwiększa wchłanianie wapnia w organizmie.

Ksylitol czy erytrol tak samo mogą powodować skutki uboczne, jeśli przekroczy się ich zalecaną maksymalną dawkę. W przypadku erytrolu to nudności i ból brzucha, a ksylitolu (powyżej 20 gramów) biegunka, niestrawność i wzdęcia.

Zobaczcie, jakie są fakty i mity na temat sztucznych słodzików:

Zobacz film: Fakty i mity na temat sztucznych słodzików. Źródło: Wiem, co jem i wiem, co kupuję

Erytrytol czy stewia – czego lepiej używać do słodzenia?

Erytrytol i stewia różnią się smakiem. Erytrytol smakuje podobnie jak biały cukier, ale zostawia w ustach wrażenie chłodu. Z kolei stewia także może mieć lekko mentolowy smak, a sproszkowana bywa gorzkawa. Erytrol jest mniej słodszy od cukru (ma około 65 procent „mocy” sacharozy), stewia – jest nawet 300 razy bardziej słodka niż cukier. Oba produkty są niemal całkiem pozbawione kalorii.

Zalecana maksymalna dawka stewii to 4 miligramy na kilogram masy ciała. W przypadku erytrolu nie należy przekraczać spożycia 50 gramów słodzika.

Erytrytol i stewia mają niski indeks glikemiczny (erytrol zerowy), więc mogą być stosowane bezpiecznie przez cukrzyków i osoby na diecie redukcyjnej.

Biorąc pod uwagę cechy obu słodzików, rozwiązanie dylematu erytrytol czy stewia może nastąpić w oparciu o indywidualne preferencje smakowe.

Bibliografia:

1. M. Hiele, Y. Ghoos, P. Rutgeerts, G. Vantrappen, Metabolism of erythritol in humans: comparison with glucose and lactitol, British Journal of Nutrition 1993, 69, s. 169-176, dostęp online 9.012018 r., materiał jest dostępny pod linkiem;

2. Erythritol.

Data aktualizacji: 06.07.2019,
Opublikowano: 05.03.2018 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej