Energetyki - kto powinien o nich zapomnieć i czym można je zastapić

Getty Images/ NiseriN

Napoje energetyczne działają pobudzająco i polepszają koncentrację. Jednocześnie jednak fatalnie działają na jakość snu i żołądek. Co jeszcze "gwarantują" nam energetyki? Sprawdź!

Energetyki po raz pierwszy pojawiły się w USA w 1949 roku, w Europie natomiast w 1987. Od tego czasu zgromadziły liczne grono fanów. I choć wypicie jednej puszki tego napoju nie wydaje się szkodliwe, okazuje się, że niestety może szkodliwie pływać na nasze zdrowie. I mimo że napoje energetyczne zapewniają polepszenie zdolności kognitywnych (poznawczych), uwagi oraz nastroju, jednocześnie, zwłaszcza po przedawkowaniu, mogą przyczyniać się do wielu problemów…

Przeczytaj też: Co się dzieje z organizmem po wypiciu energetyku?

Napoje energetyczne – skutki uboczne

  • Problemy ze snem
  • Problemy z koncentracją
  • Podrażnienie śluzówki układu pokarmowego
  • Problemy żołądkowe
  • Wystąpienie stanów lękowych, halucynacji, drgawek i depresji
  • Zniszczone szkliwo zębów

Sięgając po energetyk warto mieć też na uwadze, że bezpośrednio po wypiciu napoju można zauważyć u siebie kilka sutków ubocznych, takich jak przyspieszone bicie serca, podwyższone ciśnienie czy ataki paniki. 

Kto nie powinien sięgać po energetyki

Warto wiedzieć, że spożywając napoje z dużą ilością kofeiny, częściej będziemy musieli skorzystać z toalety. Pamiętaj też, by tego rodzaju produktów nie spożywać podczas treningów (szczególnie w upalny dzień), ponieważ odwadniają one organizm. Zdecydowanie po energetyki nie powinny sięgać dzieci, kobiety w ciąży, cukrzycy i osoby, u których stwierdzono arytmię. Energetyków nie wolno również łączyć z alkoholem, ponieważ może doprowadzić to do niewydolności serca. Jeśli więc sięgasz po procentowe trunki, energetyka zostaw na inną okazję. 

Kiedy więc można sięgnąć po tego rodzaju napój? Pomocny okaże się podczas intensywnej nauki lub gdy jesteśmy bardzo zmęczeni i nie mamy w danym momencie okazji do odpoczynku. Niemniej z takiego sposobu dodawania sobie energii powinno się korzystać jak najrzadziej. 

Więcej informacji znajdziesz w tym materiale wideo.

Źródło: x-news

Czym można zastąpić energetyk?

Istnieje wiele sposobów, by pobudzić organizm do pracy - i to o wiele bardziej bezpiecznych, niż spożywanie napojów energetycznych. Dużo lepiej jest sięgnąć po filiżankę kawy czy czarnej herbaty. Oba produkty również zawierają pobudzające substancje, a w znacznie mniejszym stopniu obciążają organizm. Energii może nam dodać również parę kostek ciemnej czekolady, a także... ruch i świeże powietrze! Jeśli czujesz zmęczenie i masz problem z koncentracją, wyjdź przed budynek, zrób trochę kroków czy podskoków, napij się wody i... gwarantujemy, że poczujesz się lepiej. 

Przeczytaj też: Czy oddech może dodawać energii? 

Data aktualizacji: 03.09.2020,
Opublikowano: 03.09.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej