Eksperyment: Czy istnieje śniadanie idealne?

Zobacz film: Eksperyment: Czy istnieje śniadanie idealne? Źródło: 36,6.

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Lekarze zgodnie podkreślają, że należy je zjeść nie później niż godzinę po przebudzeniu. Ale nie to jest najważniejsze. Ten pierwszy posiłek powinien być odpowiednio zbilansowany i dostosowany do trybu życia. Czy istnieje śniadanie idealne? Odpowiedzi na to pytanie postanowili poszukać twórcy programu 36,6°C.

Eksperci programu 36,6°C do eksperymentu zaprosili cztery dziewczyny. Uczestniczki testu były niemal w jednym wieku, prowadziły podobny styl życia i w równym stopniu były aktywne fizycznie. Dla każdej z nich przygotowano inne śniadanie. Pierwsza z dziewczyn zjadła płatki kukurydziane na chudym mleku, druga dostała jajecznicę z szynką, trzecia otrzymała kanapkę z wędliną i mozzarellą, a czwarta – owsiankę. Mimo że posiłki bardzo się od siebie różniły, to ich wartość kaloryczna była taka sama i nie przekroczyła 400 kcal.

Zanim jednak dziewczyny zaczęły jeść śniadanie zmierzono im poziom glukozy we krwi. Po godzinie od posiłku badanie powtórzono. Co się okazało? Poziom cukru najbardziej podniósł się tylko u dwóch uczestniczek – jedna zjadła na śniadanie owsiankę, druga płatki na mleku. Niewielki wzrost zanotowano także u dziewczyny, która na pierwszy posiłek dnia dostała kanapki. U ostatniej uczestniczki testu, która na śniadanie dostała jajecznicę, poziom glukozy we krwi delikatnie się obniżył.

Po badaniach przyszedł czas na praktykę. Aby sprawdzić, które z proponowanych śniadań najlepiej sprawdza się podczas aktywności fizycznej, każda z dziewczyn miała biegać przez dwadzieścia minut. W czasie treningu sprawdzano tętno oraz pracę serca uczestniczek testu. Jak im poszło? Które śniadanie najlepiej nadaje się dla osób, które uprawiają sport?



Data aktualizacji: 02.05.2018,
Opublikowano: 30.04.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej