Ekspandowane ziarna i ich właściwości. Na czym polega ekspandowanie?

Fot. Olguta Serban / Getty Images

Ekspandowane ziarna na dobre zagościły na sklepowych półkach. Wyjątkowo popularny jest zwłaszcza amarantus ekspandowany, choć można spotkać również inne zboża poddane tego typu obróbce. Czym jednak właściwie jest ekspandowanie i jaki jest jego wpływ na zdrowie?

Ekspandowanie to proces przetwarzania artykułów spożywczych, zwłaszcza ziaren i nasion. W czasach PRL-u popularnym produktem był np. ryż ekspandowany, nazywany też preparowanym. Stanowił znany i lubiany przysmak, którym chętnie zajadały się dzieci. Współcześnie spotkać można o wiele więcej zbóż ekspandowanych, które cieszą się sławą zwłaszcza w krajach wysokorozwiniętych. Jedną z ich zalet jest to, że mogą być wykorzystywane jako prosta przekąska, a także składnik wielu przepisów kulinarnych.

Czy jadasz ekspandowane ziarna?

Odpowiedz aby zobaczyć wyniki
Zagłosuj

Czym jest ekspandowanie?

Ekspandowanie to termin związany z technologią żywności, oznaczający proces przetwarzania produktów spożywczych. Choć w sklepach bez trudu można znaleźć artykuły opatrzone tym określeniem, dla laika może brzmieć ono nieco obco. Co to znaczy „ekspandowany”? Czym wyróżnia się proces ekspandowania? Warto znać odpowiedzi na te pytania jeszcze przed zakupem poddanych obróbce zbóż.

Mianem ekspandowania nazywa się gwałtowne rozprężanie pary wodnej, powstałej z wody znajdującej się wewnątrz produktu, który został odpowiednio oczyszczony, rozgrzany i poddany działaniu wysokiego ciśnienia. Pod wpływem tego działania ziarna ekspandowane znacznie zwiększają objętość i wyglądają jak nadmuchane. Co ważne, w całym procesie nie używa się substancji chemicznych. Przykładem produktu będącego efektem ekspandowania jest np. popcorn.

Czy ziarno, z którego powstaje mąka powinno być badane? Odpowiedź na filmie:

Zobacz film: Czy ziarno, z którego powstaje mąka powinno być badane? Źródło: Co nas truje?

Popularne ziarna ekspandowane

Obecnie w sklepach można kupić różnorodne zboża ekspandowane. Najpopularniejsze z nich to m.in.:

  • amarantus ekspandowany,
  • kasza jaglana ekspandowana,
  • orkisz ekspandowany,
  • gryka ekspandowana,
  • pszenica ekspandowana,
  • proso ekspandowane,
  • ryż ekspandowany,
  • owies ekspandowany,
  • komosa ekspandowana,
  • żyto ekspandowane,
  • quinoa ekspandowana.

Żywność ekspandowana dostępna jest w niektórych supermarketach, sklepach ekologicznych, a także w internecie. Cena konkretnego artykułu zależy m.in. od rodzaju zboża i producenta. Mimo to za jedno opakowanie trzeba najczęściej zapłacić ok. 5–10 zł.

Zastosowanie ekspandowanych nasion

Ziarna ekspandowane są popularną przekąską, która stanowi dobry zamiennik chipsów czy słonych paluszków. Ponadto można jeść je z mlekiem lub jogurtem jako substytut płatków śniadaniowych czy dodatek do musli i owsianki. Ekspandowane ziarna zbóż znajdują także zastosowanie przy przygotowywaniu domowych koktajli, wypieków i deserów. Producenci wykorzystują je jako półprodukty służące do wytwarzania chleba, ciastek, czekolady czy batonów. Dodatkowo amarantus ekspandowany doskonale sprawdzi się jako alternatywa dla grzanek dodawanych do zup i sałatek.

Jakie są zalety ekspandowanych ziaren?

Główną zaletą produktów ekspandowanych jest szybkość ich przygotowania. Po wyjęciu z opakowania od razu są gotowe do spożycia, nie trzeba poddawać ich dodatkowej obróbce, np. gotowaniu. Stanowi to duże ułatwienie, zwłaszcza dla osób, które nie mają dużo czasu na przyrządzanie potraw. Ponadto ekspandowane nasiona mają ciekawe walory smakowe, a także charakteryzują się atrakcyjną konsystencją, wyróżniającą się delikatną kruchością i chrupkością. Mimo iż ekspandowana żywność wytwarzana jest bez zastosowania substancji chemicznych, ma długi czas przydatności do spożycia.

Czy zboża ekspandowane są zdrowe?

Ekspandowane ziarna charakteryzują się zmienionymi właściwościami fizykochemicznymi. Pod wpływem poddawania ich działaniu wysokiej temperatury zboża tracą wiele korzystnych składników, w tym witaminy (zwłaszcza C, a także A, E, B i kwas foliowy) oraz niektóre mikroelementy. W procesie ekspandowania dochodzi też do obniżenia wartości odżywczych białek. Należy również pamiętać, że żywność ekspandowana jest dość tucząca, a przy tym mało sycąca. Oprócz tego wyróżnia się wysokim indeksem glikemicznym. Na produkty tego typu powinny więc uważać zarówno osoby dbające o linię, jak i te zmagające się z cukrzycą lub insulinoopornością.

Zboża ekspandowane mają jednak niezaprzeczalne atuty. Najważniejszym z nich jest mikrobiologiczna czystość otrzymywanych produktów. Ponadto w procesie ekspandowania dochodzi do likwidacji wszelkich składników antyodżywczych, które występują w nieprzetworzonych ziarnach. Zaletą żywności ekspandowanej jest także zawartość prozdrowotnych antyoksydantów oraz błonnika.

Czy warto więc stosować ziarna ekspandowane? Choć najlepiej wybierać produkty jak najmniej przetworzone, czasem można pokusić się o pewną odmianę. Ważne, aby zachować umiar. Należy także pamiętać, aby kupować ekspandowane zboża bez zawartości sztucznych barwników czy cukru. O wiele lepiej wybrać artykuły wzbogacone w składniki mineralne czy witaminy, które również można znaleźć na sklepowych półkach.

Data aktualizacji: 31.03.2019,
Opublikowano: 28.03.2019 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej