Dużo jeść i nie tyć? To możliwe! Poznaj gęstość energetyczną produktów

CoffeAndMilk/Getty Images

Czy jedzenie dużej ilości pokarmów i chudnięcie jest możliwe? Okazuje się, że tak. Kluczem do sukcesu jest spożywanie produktów o niskiej gęstości energetycznej. Czym jest gęstość energetyczna? Jakie produkty mają niską gęstość energetyczną? Tłumaczy dietetyczka Anna Radowicka.

Co łączy 130 g masła, 1,5 kg brokułów i 0,5 kg mięsa? Ich porcje mają po 500 kcal, a jednocześnie różnią się swoją wagą, bo posiadają różną gęstość energetyczną.

Czym jest gęstość energetyczna?

Gęstość energetyczna (zwana też gęstością kaloryczną) jest określana jako zawartość energii (w kcal lub kJ) na jednostkę masy produktu (g lub 100 g).

Im mniejsza gęstość energetyczna produktu, tym więcej możemy go zjeść, nie obawiając się przybrania na wadze. W efekcie, zjemy więcej pokarmu o niższej wartości kalorycznej, co pozytywnie wpłynie na pracę układu pokarmowego i nasze samopoczucie.

Dietetyczka Anna Radowicka podkreśla, że wiele doniesień naukowych mówi, że warto wybierać produkty o niskiej gęstości energetycznej, ponieważ bez wyrzutów sumienia możemy podjadać je przez cały dzień.

Warzywa o niskiej gęstości energetycznej to te bezskrobiowe, jak  m.in. boćwina, bakłażan, cukinia, pomidory, ogórki, kalafior, brokuły, sałaty, czy kalarepa.

Ciekawostką jest, że produkty o wyższej gęstości energetycznej, jak ziemniaki, poddane obróbce termicznej, czyli gotowane lub pieczone – zmniejszają swoją gęstość energetyczną, która jest wtedy niższa niż u kasz, powszechnie uważanych za zdrowe i dietetyczne.

Najwyższą gęstością charakteryzują się tłuszcze, jak masła, oleje i orzechy. Ich 1 g zawiera może zawierać aż 9 kcal, co sprawia, że ich nadmiar w diecie przyczyni się do powstania nadwagi i otyłości.

Przeczytaj także: Adele schudła 20 kg! Wiemy jaką dietę stosowała

Podział pokarmów pod względem gęstości energetycznej:

  • BARDZO NISKA: < 60 kcal/100 g – niemal wszystkie owoce, warzywa nieskrobiowe, niektóre zupy, niesłodzone kawa i herbata, napoje typu light
  • NISKA: 60 – 150 kcal/100 g – pełne ziarna, chude mięsa, strączki, nabiał niskotłuszczowy, banany, ziemniaki, bataty
  • UMIARKOWANA: 160 – 390 kcal/100 g – chleb, beztłuszczowe przekąski (np. paluszki słone), sery, tłuste mięso, awokado, suszone owoce
  • WYSOKA: 400 – 900 kcal/100 g – smażone przekąski (np. chipsy), słodycze, ciastka, nasiona, orzechy i masła orzechowe, tłuszcze, oleje, majonez

 Jakie produkty wybierać, jak obliczać i sprawdzać ich gęstość energetyczną? Zobacz video z dietetyczką Anną Radowicką:

Czy można jeść dużo i nie tyć? Źródło: Dzień Dobry TVN

Data aktualizacji: 16.01.2020,
Opublikowano: 16.01.2020 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej