Domowe nalewki – przepis na nalewkę wiśniową, aroniową, pigwową, jarzębinową

Fot. alicjane / Getty Images

Domowe nalewki cieszą od wielu lat ogromnym zainteresowaniem. Istnieje mnóstwo przepisów na nalewki własnej roboty, które wykonane mogą być na bazie rozmaitych owoców czy ziół. Dość często przygotowuje się nalewki z aronii, pigwy, jarzębiny malin, mięty czy melisy.

Domowe nalewki oprócz tego, że doskonale smakują, to często mają cenne właściwości prozdrowotne. Jedną z najpopularniejszych jest wiśniówka, czyli nalewka z wiśni, która znana jest z pozytywnego działania na układ pokarmowy i krążenia. Domowe nalewki są dość proste w przygotowaniu, lecz proces ten wymaga cierpliwości, gdyż większość wymaga kilkumiesięcznego leżakowania.

Jak zrobić nalewkę wiśniową?

Nalewka z wiśni to znany w Polsce trunek. Do przygotowania go potrzebne będą: 1,5 kg wiśni, 1 kg cukru, 500 ml spirytusu, 500 ml wódki. Jak zrobić nalewkę z wiśni? Po umyciu wiśnie należy wydrylować. Następnie owoce razem z garścią pestek wkłada się do dużego słoika i zasypuje cukrem. Otwór w słoiku nakrywa się gazą, po czym odstawia na kilkanaście dni do czasu, aż wiśnie puszczą sok. Ten zlewa się do garnka, gotuje, a po wystudzeniu miesza ze spirytusem i wlewa do butelek. Ze słoika usuwa się pestki, a owoce zalewa się wódką i odstawia na 2 tygodnie. Po tym czasie oddziela się wiśnie od wódki, którą miesza się razem z uzyskanym wcześniej wiśniowym spirytusem i przelewa do butelek. Nalewkę odstawia się na około 3 miesiące.

Nalewka wiśniowa domowej roboty polecana jest do łagodzenia niestrawności i na poprawę procesu trawienia. Wspiera też pracę układ krążenia ze względu na sporą zawartość w wiśniach potasu. Wzmacnia naczynia krwionośne, usprawnia przepływ tlenu w organizmie i reguluje ciśnienie tętnicze krwi. Domowa nalewka z wiśni zawiera przeciwutleniacze zwalczające wolne rodniki i dużo cynku, który działa pozytywnie na kondycję włosów, skóry i paznokci. Działa przeciwgorączkowo i zalecana jest w przeziębieniu czy grypie.

Aroniowa nalewka domowa – przepis

Domowa nalewka z aronii zwana też aroniówką przygotowywana jest z następujących składników: 1 l spirytusu, 1 l soku z owoców aronii, 100 g cukru. Cukier rozpuszcza się w soku aroniowym, a następnie dodaje do słoja ze spirytusem. Składników nie powinno się mieszać. Słój należy szczelnie zamknąć i odstawić na 7 dni w ciepłe, ciemne miejsce. W tym czasie sok z cukrem i spirytus powinny dokładnie się przegryźć. Po tym czasie przelewa się w butelki i odstawia na 6 miesięcy. Trunek ma ciemnoczerwony kolor, cierpkawo-słodkawy smak i jest klarowny.

Nalewki domowej roboty z aronii stosuje się w leczeniu nadciśnienia tętniczego krwi. Wykazują również działanie przeciwkrwotoczne, wzmacniają ściany naczyń krwionośnych, zapobiegają odkładaniu się złogów cholesterolu, a dzięki temu zmniejszają ryzyko rozwoju miażdżycy. Zawarte w aronii antocyjany i rutyna działają korzystnie na naczynia krwionośne w oczach, przez co zapobiegają zaćmie, zwyrodnieniu plamki żółtej i podnoszą ostrość widzenia. Dodatkowo nalewka aroniowa działa antybakteryjne, przeciwgrzybiczo, przeciwutleniająco, przeciwzapalnie i wspomaga ogólną odporność organizmu.

Przepis na nalewkę domowej roboty z pigwy

Owoce pigwy stanowią popularny składnik własnej roboty przetworów i trunków, które charakteryzują się wyjątkowym aromatem i smakiem. Pigwowa nalewka domowa sporządzana jest z: 2 kg owoców pigwy, 1 kg cukru, 500 ml wódki, 500 ml spirytusu. Owoce pigwy należy dokładnie umyć, a następnie osuszyć, pokroić na kawałki i usunąć gniazda nasienne. Pigwę umieszcza się w dużym słoiku, zasypuje cukrem, przykrywa bawełnianą ściereczką i odstawia na 2 tygodnie w ciepłe miejsce. Przez ten czas wytworzy się syrop, który należy zlać. Następnie dodaje się do niego spirytus, po czym przelewa do szczelnie zamkniętej butelki i odstawia na 3 tygodnie. Pozostałe owoce zalewa się wódką i odstawia w zamkniętym słoiku też na 3 tygodnie. Po tym czasie należy je przefiltrować, a powstały roztwór połączyć z uzyskanym wcześniej pigwowym spirytusem i przelać do butelek. Nalewkę odstawia się na około 3 miesiące.

Nalewka z pigwy, czyli pigwówka, wykazuje silne działanie rozgrzewające, a dzięki dużej zawartości witaminy C wpływa pozytywnie na odporność organizmu i łagodzi objawy przeziębienia. To środek ogólnie wzmacniający, zalecany w wyczerpaniu fizycznym i psychicznym. Nalewka z pigwy pobudza trawienie i wspiera proces przemiany materii. Dodatkowo owoce pigwy to cenne źródło składników mineralnych, takich jak potas, żelazo, wapń, miedź, fosfor, magnez, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Pigwa wzmacnia odporność organizmu. Zobaczcie na filmie, co trzeba o niej wiedzieć:

Zobacz film: Polska pigwa owoc na odporność. Źródło: Dzień Dobry TVN

Jak zrobić dobrą nalewkę z jarzębiny?

Do przygotowania jarzębinowej nalewki własnej roboty potrzebne będą: 250 g owoców jarzębiny, 1 l spirytusu, 1,25 l wody, 1,25 kg cukru. Owoce jarzębiny należy dokładnie umyć, osuszyć, wsypać do dużego słoika i zalać spirytusem. Słoik zamyka się szczelnie i odstawia na 7 dni w ciepłe, słoneczne miejsce. Po tym czasie alkohol zlewa się i przefiltrowuje, a następnie dodaje do przygotowanego uprzednio gorącego syropu z wody i cukru. Po dokładnym połączeniu składników miksturę odstawia się na 8 dni w szczelnie zamkniętym słoiku w ciepłe, ciemne miejsce. Na koniec trunek przefiltrowuje się i rozlewa do butelek. Nalewka powinna dojrzewać przez 6 miesięcy.

Jarzębinówka zalecana jest do łagodzenia biegunek, wzdęć, zaparć, objawów kamicy nerkowej i stanów zapalnych nerek. Poprawia trawienie, działa moczopędnie i doskonale rozgrzewa.

Data aktualizacji: 02.01.2019,
Opublikowano: 01.10.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej