Zioła w domu. Co warto posadzić na balkonie?

Arch. pryw. Aleksandra Pietrzak-Przeorska

Zioła na parapecie i balkonach to sposób nie tylko na eko życie, ale przede wszystkim zdrowe. Które zioła  warto posadzić? O ich właściwościach rozmawialiśmy z Ewą Kozioł, która prowadzi blog Zielony Zagonek.

Domowa apteczka ziołowa

Pandemia koronawirusa zamknęła nas wszystkich w domach. Lekarze apelują, byśmy w tym szczególnym czasie zadbali o swoje zdrowie i odporność. Odpowiednio skomponowana, lekka dieta to jeden z filarów odporności. Kupujemy zdrową, nieprzetworzoną żywność. Nasza dieta bogata jest w warzywa i owoce. Istotną rolę w zbilansowanej diecie mają też zioła. Stąd coraz więcej osób tworzy swój domowy zielnik. Sklepy ogrodnicze są otwarte, zioła można też zamawiać online. Które rośliny kupować i sadzić, by cieszyć się ich dobroczynnymi wartościami? O wypowiedź poprosiliśmy Ewę Kozioł, która prowadzi blog Zielony Zagonek, gdzie dzieli się ze swoimi czytelnikami metodami na eko życie.

Archiwum prywatne

Trzy silnie antywirusowe zioła z parapetu

Zdaniem Ewy Kozioł nieznane choroby są często odporne na działanie konwencjonalnych leków. Ekspertka zachęca, by zgłębić tajniki naturalnych metod na walkę z infekcjami. Spośród wielu ziół, które możemy kupić w sklepach, szczególną uwagę warto zwrócić na trzy z nich. Melisa, mięta i rozmaryn mają bowiem działanie silnie antywirusowe.

Melisa - właściwości i działanie

Ze świeżych ziół warto obecnie kupić melisę. Dlaczego?

Melisa nie tylko jest dobra na skołatane nerwy. Liczne badania pokazują, że jest niezwykle skuteczna w walce z wirusami.

Co więcej - fenomenalnie wspomaga konwencjonalne leki przeciwwirusowe. Jednak już nieliczni wiedzą, że melisa posiada silne właściwości przeciwwirusowe, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne.

- wyjaśnia Ewa Kozioł.

Melisa znana była już Egipcjanom, Grekom, Rzymianom. Słowo „melissa” oznacza pszczołę miodną, ponieważ, ma podobne właściwości jak miód oraz pszczele mleczko. 

W 2016 roku w dzienniku medycznym Virusdisease ukazała się praca naukowców, którzy analizowali melisę jako naturalnego leku na ptasią grypę. W trakcie tych badań porównali skuteczność z jednym z najbardziej znanych i droższych leków antywirusowych oseltamivir (Tamiflu) w rezultacie stwierdzili oni, że melisa to naturalny lek który może wspomóc organizm w walce z wirusem grypy (H9N2). Co więcej, melisa wspomagała skuteczność syntetycznego leku. Dlatego tak istotne jest, aby podczas przygotowania preparatów z melisy lekarskiej starać się zachować jak najwięcej olejków eterycznych.

- tłumaczy ekspertka. 

Poza olejkami eterycznymi, bakteriobójcze oraz wirusobójcze działanie w melisie posiada kwas kawowy oraz związki garbnikowe które są rozpuszczalne w wodzie.

Do uzyskania jak najbardziej wartościowego produktu warto pozyskiwać wyciągi alkoholowe, gdyż to w alkoholu najlepiej rozpuszczają się olejki eteryczne, na których najbardziej nam zależy. Jeśli nie chcemy do ziołowych mikstur wykorzystywać alkoholu warto pozyskać melisę najwyższej jakości, ważne jest aby nie była w formie herbaty typu fix, a była suszem

-wyjaśnie Ewa Kozioł.

Napar z melisy. Jak przygotować?

4 łyżki suszonych liści melisy wsyp do termosu, zalej dwoma szklankami wrzątku i zakręć termos pozostawiając go najlepiej na noc lub minimum 20 minut. Wypij napar. Taki napar można pić do kilku szklanek dziennie.

Mięta - przyprawa, kosmetyk i lek

Kolejnym świeżym ziołem, które możemy kupić w doniczce, a które ma potwierdzone działanie antywirusowe jest mięta pieprzowa.

Mięta to roślina przyprawowa, lecznicza i kosmetyczna. Należy do grupy roślin, które odegrały ogromną rolę w przemyśle farmaceutycznym, spożywczym i kosmetycznym. Aromat i smak miętowy towarzyszy człowiekowi dosłownie na każdym kroku. Mięta pieprzowa po raz pierwszy została opisana w Anglii w XVIII wieku. jest spontanicznym mieszańcem międzygatunkowym mięty wodnej z miętą zieloną. Wcześniej były używane jej inne gatunki, których znamy około 30. Jest rośliną bardzo łatwą w uprawie, wieloletnią z silnie rozwiniętym systemem korzeniowym. Bardzo łatwo się krzyżuje, dlatego nie można zapewnić czystości gatunkowej jeśli uprawiamy kilka odmian obok siebie

-tłumaczy Ewa Kozioł.

Miętowy napar - przepis

Do naczynia wsypać trzy łyżki liści mięty i zalać dwoma szklankami wrzącej wody.

Napar wpić w ciągu dnia, małymi porcjami. Przed posiłkami jako lek żołądkowy, stymulujący funkcje wydzielnicze, natomiast po posiłkach jako lek wątrobowy łagodzący wzdęcia i bóle.

Arch.pryw. Aleksandra Pietrzak-Przeorska

Rozmaryn. Właściwości i działanie

Robiąc zakupy w sklepie ogrodniczym nie zapomnijmy o rozmarynie, który nie tylko wzbogaca smak naszych domowych potraw, ale ma również działanie lecznicze.

Rozmaryn to roślina wieloletnia w naturalnych warunkach dorasta do 80 cm wysokości, jednakże w naszym kraju jej maksymalna wysokość to 30 cm 

- mówi Ewa Kozioł.

Rozmaryn pochodzi z obszarów basenu Morza Śródziemnego. Już w starożytności uważany był za święte ziele i poświęcone było bogini Wenus. 

Wierzenia ludowe przekazywane z pokolenia na pokolenie nakazywały popijać napar rozmarynowy w celu zachowania młodości. Gorzkawy i korzenny smak ziela wynika z olejku eterycznego w nim zawartego. Rozmaryn wraz z jagodami jałowca podczas II Wojny światowej palono w szpitalach, w miejscach w których przebywali chorzy, aby oczyścić powietrze i zapobiec rozprzestrzenianiu się infekcji. Rozmaryn wykazuje działanie regulujące trawienie, przeciwbólowe, odkażające, napotne, rozgrzewające. Shin i inni w pracy opublikowanej w 2013 roku wskazali na przeciwwirusowe działanie rozmarynu w przypadku wirusa RSV, dlatego warto sięgać po rozmaryn w przypadku chorób wirusowych. Również, mało kto wie, że rozmaryn był również używany w celu wspomagania pamięci. Ze względu na dużą ilość substancji przeciwutleniających

-wyjaśnia ekspertka.

Napar rozmarynowy. Przepis

2 łyżki rozmarynu zalej szklaną wody i zagotuj pod przykryciem, ściągnij i odstaw również pod przykryciem na 15 minut. Gorący napar warto pić przypadku grypy czy też przeziębienia kilka razy dziennie, za każdym razem zaparzając świeże zioło.

Arch.pryw. Aleksandra Pietrzak-Przeorska

Zobacz film: Agnieszka Cegielska i roślinne wsparcie domowej apteczki. Aloes, żyworódka, rozmaryn, mięta i bazylia.

źródło:x-news

Data aktualizacji: 20.04.2020,
Opublikowano: 20.04.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej
Potrawy wielkanocne - przepisy i lista dań. Co powinno znaleźć się na świątecznym stole?

To już ostatni moment, by zaplanować wielkanocne menu. W ramach inspiracji przygotowaliśmy dla was listę najpopularniejszych wielkanocnych potraw, które powinny znaleźć się na świątecznym stole. Choć święta w tym roku będą wyglądały nieco inaczej, nie oznacza to, że trzeba rezygnować z wielkanocnych przysmaków.

Czytaj więcej
Flądra, dorsz, łosoś a może halibut? Które ryby są najzdrowsze?

W tym roku, ze względu na panującą pandemię koronawirusa, większość z nas spędza urlop w Polsce. Nadmorskie kurorty przeżywają prawdziwe oblężenie. Nieodłącznym elementem wakacji nad Bałtykiem jest obiad w lokalnej smażalni ryb. Jaką rybę wybrać? Która jest najzdrowsza?

Czytaj więcej
Ciasto marchewkowe fit – jak je przygotować? Wartość odżywcza i właściwości lecznicze marchewki

Ciasto marchewkowe fit jest dietetycznym wypiekiem na bazie mąki pełnoziarnistej oraz bogatej w witaminy i minerały marchewce. Warzywo to jest bogatym źródłem substancji o działaniu przeciwutleniającym. Wykazują one właściwości antynowotworowe i hamujące procesy starzenia się organizmu. 

Czytaj więcej
7 korzyści z picia soku wiśniowego. Dobre wieści dla cukrzyków!

Lipiec to sezon na wiśnie. Słodko-kwaśne owoce z cierpką nutą są kwintesencją lata i mają mnóstwo wartości odżywczych. Spiesz się i zrób zapasy, z których przygotujesz przepyszny sok, który nie tylko wzmocni twoją odporność, ale też zadba o dobry i spokojny sen. Sprawdź, jakie jeszcze płyną korzyści z picia soku wiśniowego.

Czytaj więcej
Kalarepa - czy jest zdrowa? Zastosowanie kulinarne, wartości odżywcze i właściwości zdrowotne kalarepy 

Kalarepa jest warzywem o słodkawym miąższu, które można jeść na surowo lub w postaci duszonej, gotowanej, zapiekanej. Dostarcza organizmowi cennych związków odpowiedzialnych m.in. za regulowanie pracy jelit, prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku oraz układu krwiotwórczego. 

Czytaj więcej
Bakłażan – wartości odżywcze i zdrowotne. Przykładowe przepisy z bakłażanem

Bakłażan, którego nazwa botaniczna to psianka podłużna, coraz częściej gości w polskich domach. Oprócz walorów smakowych i atrakcyjnego wyglądu oberżyna ma też cenne właściwości zdrowotne, a zwłaszcza antyoksydacyjne. Stanowi doskonałe źródło witamin i składników mineralnych.

Czytaj więcej
Sernik jaglany – przepis na smaczne i bezglutenowe ciasto. Co zawiera kasza jaglana?

Sernik jaglany przygotowywany jest na bazie kaszy jaglanej, która odznacza się wysoką wartością odżywczą. Wykazuje korzystne działanie na stan skóry, włosów i paznokci, wzmacnia organizm, a także wspomaga koncentrację, pamięć i uwagę. Kasza jaglana ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie jest wskazana diabetykom. 

Czytaj więcej
Forsycja - działa ochronnie na wzrok i wątrobę. Jakie właściwości mają kwiaty forsycji?

Forsycja to powszechnie występujący w Polsce ozdobny krzew, który oprócz atrakcyjnego wyglądu wykazuje też korzystne działanie na ludzki organizm. Uelastycznia i uszczelnia naczynia krwionośne, wpływa ochronnie na wzrok i wątrobę oraz obniża poziom cukru we krwi. Jesienią warto sięgnąć po suszone kwiaty forsyc

Czytaj więcej
Rokitnik – czyli rosyjski ananas. Jego owoce to naturalny lek na jesienne infekcje i... wysoki cholesterol

Rokitnik to krzew, którego owoce mają niezwykłe lecznicze właściwości. Ilością witaminy C ustępują jedynie dzikiej róży. Wzmacniają odporność, pomagają w leczeniu wrzodów, obniżają zły cholesterol. Z owoców rokitnika można zrobić wartościowy dżem lub nalewkę. Natomiast olej z rokitnika jest skarbnicą beta-karotenu, który poprawi kondycję skóry.

Czytaj więcej