Dlaczego jedzenie typu fast food jest niebezpieczne dla zdrowia?

Zobacz film: Czym zastąpić fast foody? Przepis na zdrowego burgera. Źródło: 36,6

Dzieci, ale nie tylko, uwielbiają fast foody. Niestety tego typu jedzenie zawiera niewiele substancji odżywczych. Ma za to bardzo dużo kalorii, soli i tłuszczu. Ich nadmiar w codziennej diecie to prosta droga do problemów z układem krążenia czy otyłości.

Klasyczny zestaw hamburger, frytki i słodki napój zawiera ok. 1000 kcal. Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne przeciętnego dziewięciolatka to ok. 1800 kcal. Podobnie jest w przypadku kebabu czy pizzy na spodzie z mąki pszennej. Najgorzej ze wszystkich dań zaliczanych do fast foodów wypada hot dog. Nie ma w nim praktycznie błonnika. Zawiera natomiast bardzo dużo przetworzonego, tłustego mięsa.

Dlaczego tego rodzaju jedzenie tak bardzo nam smakuje?

Jedzenie typu fast food przygotowywane jest z wysokoprzetworzonych produktów, do tego zawiera ono bardzo dużo tłuszczu. To właśnie on jest głównym nośnikiem smaku. Dzięki niemu smak jest wyraźniejszy i bardziej intensywny. Tłuste potrawy lubi także nasz mózg, dlatego fast food tak bardzo nam smakuje. Co gorsza tłuszcz, który znajduje się w tego rodzaju jedzeniu jest bardzo niebezpieczny dla zdrowia. Badania pokazują, że im dłużej mięso jest smażone tym więcej znajduje się nim związków rakotwórczych. Tłuszcz ten przyczynia się także do rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego, np. miażdżycy.

Czy istnieje zdrowy fast food?

Fakt, że jedzenie typu fast food bardzo szkodzi naszemu zdrowiu, nie oznacza to, że trzeba z niego całkowicie zrezygnować. Wystarczy wprowadzić pewne modyfikacje. Zamiast ociekającego tłuszczem kawałka mięsa, można przygotować kotleta z ciecierzycy, a zamiast frytek smażonych w głębokim tłuszczu, można upiec bataty! Jak przygotować zdrową wersję burgera? Swój przepis zdradził sam Michel Moran! 

Data aktualizacji: 21.10.2019,
Opublikowano: 21.10.2019 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej