Dietoterapia – czym się zajmuje? Jakie ma znaczenie kliniczne?

Fot. Hero Images / Getty Images

Dietoterapia jest podstawą leczenia wielu chorób, w tym np. chorób cywilizacyjnych, takich jak cukrzyca czy nadciśnienie. Opiera się na podstawach zdrowego żywienia i obejmuje różne wskazania bądź restrykcje pomocne w terapii chorób.

Dietoterapia stanowi tak naprawdę zarówno dziedzinę dietetyczną, jak i medyczną. Okazuje się bowiem, że dieta jest nieodzownym elementem profilaktyki i leczenia wielu chorób. Wydawać by się mogło, że żywienie ma związek jedynie z układem pokarmowym. Jednak to właśnie od diety człowieka, dostarczanych przez niego wartości odżywczych zależy jego zdrowie.

Podstawy żywienia i dietoterapia

Specjaliści dietetyki i zdrowego żywienia wprowadzili szereg zaleceń co do zdrowego odżywiania człowieka. Nie ma w nim „zakazów” ani „nakazów”. Są to pewnego rodzaju wskazówki co do właściwego i racjonalnego odżywiania. Obejmują m.in. spożywanie odpowiedniej ilości płynów w ciągu dnia, dostarczanie z pożywieniem warzyw i owoców, ograniczenie pustych węglowodanów i używek. W podstawach żywienia człowieka nie ma więc eliminacji. Osoba odżywiająca się zdrowo wybiera produkty z rozwagą, unika bądź jedynie okazjonalnie spożywa produkty mogące negatywnie wpłynąć na jej zdrowie. Dietoterapia natomiast stanowi bardziej restrykcyjną formę żywienia. Okazuje się bowiem, że to właściwa dieta powinna stanowić punkt wyjścia dla różnych terapii chorób przewlekłych. Dopiero po modyfikacji stylu życia wdrożenie farmakoterapii przynosi pożądane efekty.

W jaki sposób odżywiać się świadomie? Jak i co jeść, aby było to zdrowe? 

Zobacz film: Zdrowe odżywianie. Jak jeść świadomie? Źródło: Wiem, co jem na diecie

Dietoprofilaktyka i dietoterapia

Oczywiście dieta nie zastąpi w zupełności leczenia. Jednak aby uzmysłowić sobie, jak ważne w profilaktyce i leczeniu wielu chorób jest odżywianie, warto posłużyć się kilkoma przykładami. Najczęstszymi chorobami cywilizacyjnymi są nadciśnienie oraz cukrzyca. Okazuje się, że osoby, które zredukowały masę ciała, zmniejszyły ilość soli w diecie, a także odżywiają się zdrowo, unikając wysokoprzetworzonych produktów, mogły często zmniejszać ilość przyjmowanych leków na nadciśnienie. Natomiast osoby nadal odżywiające się nieprawidłowo często brnęły w coraz to bardziej złożoną farmakoterapię nadciśnienia. W cukrzycy również dieta stanowi podstawę leczenia. Jeśli pacjent nie przestrzega diety, ciężko mówić o ustabilizowaniu poziomu cukru we krwi i zmniejszeniu ryzyka powikłań cukrzycowych. Co więcej, cukrzyca typu 2 to choroba wynikająca z otyłości. Wobec tego odpowiednie odżywianie to klucz dla profilaktyki i leczenia cukrzycy.

Kolejnym przykładem jest dna moczanowa. W codziennej diecie znajduje się wiele produktów bogatych w związki purynowe. Nadmierne ich spożycie i zaburzenia katabolizmu puryn prowadzą do nadmiaru kwasu moczowego we krwi i odkładania się kryształów kwasu moczowego w obrębie stawów. Dochodzi w końcu do bolesnych ataków dny moczanowej.

Dietoterapia w onkologii

Dietoterapia stanowi bardzo ważny element w onkologii. Choroby nowotworowe wpływają bardzo wyniszczająco na organizm. Często towarzyszą im niedobory pokarmowe. Zła dieta nie tylko może pogłębić stan wyniszczenia chorego, ale również utrudnić leczenie i pogorszyć rokowanie. Dietoterapia doskonale wpływa na proces leczenia i samopoczucie chorego. Dieta w onkologii (jak z resztą w każdej innej jednostce chorobowej) powinna być układana indywidualnie. Nie tylko pod kątem wagi i wzrostu, ale również z uwzględnieniem typu nowotworu, jego umiejscowienia, a także stosowanego leczenia.

Bardzo często w artykułach dotyczących niektórych produktów, owoców czy warzyw można spotkać się z określeniem „antynowotworowy”. Oczywiście nie ma niestety takiej diety czy takiego składnika diety, który sprawi, że człowiek nie będzie zapadał na choroby nowotworowe bądź będzie w stanie się z nich wyleczyć. Określenie, że dany produkt spożywczy ma działanie antynowotworowe, świadczy jedynie o jego antyoksydacyjnych właściwościach czy braku składników mogących pobudzać procesy nowotworowe. Osoby prowadzące bardzo zdrowy tryb życia są narażone również na choroby nowotworowe i są one u nich wykrywane. Jednak są nowotwory, na których wygenerowanie człowiek ma ogromny wpływ poprzez nadmierne spożywanie węglowodanów aromatycznych, nasyconych kwasów tłuszczowych, stosowanie nieodpowiednich technik obróbki pokarmu.

Dietoterapia – studia

Głównym kierunkiem związanym z dietoterapią jest dietetyka, a ściślej – dietetyka kliniczna. To właśnie jest kierunek studiów, na którym poszerza się wiedzę z zakresu wpływu diety na zdrowie człowieka i modulację przebiegu choroby. Osoby będące z wykształcenia lekarzami mogą poszerzyć swoją wiedzę medyczną o dietetykę, np. poprzez odbycie odpowiedniego kursu uzupełniającego. Bardziej szczegółową opcją są studia podyplomowe z zakresu dietetyki klinicznej czy dietoterapii.

Co wiesz o odchudzaniu i zdrowej diecie?

Odpowiedz na 10 pytań
Rozpocznij quiz
Data aktualizacji: 27.09.2018,
Opublikowano: 18.09.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej