Dieta wegańska – efekty, wady i zalety wegańskiego stylu życia

Fot: Hinterhaus Productions / gettyimages.com

Dieta wegańska powinna zawierać duże ilości świeżych warzyw i owoców. Dostarczają one wiele cennych witamin i minerałów. Źródłem białka dla wegan są rośliny strączkowe, zboża oraz tofu i orzechy. Zbilansowana dieta wegańska zapobiega chorobom serca i układu krążenia.

Dieta wegańska wpisuje się w coraz bardziej popularny styl życia – weganizm – obejmujący także odżywianie. Wiele osób eliminuje ze swojej diety mięso oraz produkty odzwierzęce. Wśród nich są także zawodowi sportowcy.

Dieta wegańska – na czym polega?

Weganizm to filozofia i styl życia. Polega na tym, aby żyć, nie krzywdząc zwierząt. Wyklucza więc wszelkie formy okrucieństwa wobec nich: zarówno jedzenie ich mięsa, przemysł mleczny, a także użycie w kosmetykach wszelkich składników, które pochodzą od zwierząt (np. wosku pszczelego lub koziego mleka). Dieta wegańska zakłada eliminację mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego takich jak mleko, masło oraz jaja. Wielu wegan nie spożywa także miodu. Nie wszyscy wiedzą, że weganie nie jedzą drobiu, ryb i owoców morza.

Nie musisz stawiać na mięso! Oto 5 źródeł wegańskiego białka

Zobacz film: Nie musisz stawiać na mięso! Oto 5 źródeł wegańskiego białka Źródło: Cover Video

Dieta wegańska – efekty

Zbilansowana dieta wegańska jest zdrowa i może być stosowana przez ludzi w każdym wieku – od niemowląt aż po osoby starsze. Ma korzystny wpływ na organizm kobiety w ciąży i może poprawić jej efekty. Nie ma możliwości, aby określić, czy dieta wegańska jest zdrowa czy nie. Jest to zależne od tego, w jak sposób zostanie skomponowana. Aby zapewnić sobie jak najwięcej korzystnych składników odżywczych, warto sięgać po owoce i warzywa i samodzielnie komponować posiłki. Jest dużo możliwości i mnóstwo dostępnych przepisów oraz informacji na temat weganizmu, dlatego warto z nich korzystać. Wiele osób zastanawia się, jak schudnąć na diecie wegańskiej i czy jest to możliwe. To proste, jeśli spożywa się wiele świeżych owoców i warzyw. Warto sięgać po zdrowe tłuszcze i niezbyt dużą ilość produktów węglowodanowych. Błonnik zawarty w owocach i warzywach zadziała korzystnie na perystaltykę jelit i przyspiesza trawienie. Zwiększa też uczucie sytości, pęczniejąc w żołądku. Dzięki temu osoba stosująca tę dietę nie ma ochoty na jedzenie niepotrzebnych przekąsek i podjadanie pomiędzy posiłkami. Ponadto błonnik chroni przed rozwojem raka jelita grubego i obniża poziom cholesterolu we krwi.

Dieta wegańska – wady

Niektórzy przeciwnicy weganizmu (a niekiedy także wegetarianizmu) uważają, że trudno jest dostarczyć białka w diecie wegańskiej. Nie jest to prawdą, ponieważ duże ilości tego składnika odżywczego znajduje się w nasionach roślin strączkowych, takich jak ciecierzyca, soja, groch, fasola oraz soczewica. Białko można znaleźć także w tofu (czyli sfermentowanych ziarnach soi), na bazie którego można przygotować wiele dań oraz w orzechach. Składnik ten znajduje się także w zbożach, a więc w kaszy jęczmiennej, brązowym ryżu i chlebie. Można go znaleźć także w bananach, brokułach i szpinaku.

Jak wybrać dietę dla siebie? Zobacz nasz film

Zobacz film: Na co zwrócić uwagę wybierając odpowiednią dietę? Źródło: 36,6.

Dieta wegańska wymaga wiedzy na temat łączenia produktów oraz tego, jakie składniki zawierają jej poszczególne składowe. Warto wiedzieć, że żelazo z roślin jest słabiej wchłaniane niż to z pokarmów mięsnych. Jednakże można łatwo zwiększyć jego przyswajanie, łącząc produkty bogate w żelazo z tymi, które zawierają witaminę C. Przykładowe połączenia to owsianka z kiwi, sałatka z pestkami dyni i czerwoną papryką oraz smoothie z płatkami owsianymi i sokiem z cytryny. Niektórzy podejmują tez temat tłuszczów w diecie wegańskiej. Weganie pozyskują zdrowe tłuszcze z nasion, pestek, olejów, owoców takich jak awokado. Z kolei mielone ziarna maku, siemienia lnianego i sezamu dostarczają kwasów omega-3 niezmiernie ważnych dla funkcjonowania układu nerwowego. Mięsożercy dostarczają je w rybach i produktach takich jak tran. Wiele osób jednak nie je ryb zbyt często, dlatego produkty wykorzystywane w diecie wegańskiej mogą być tutaj rozwiązaniem. Wiele osób obawia się też tego, w jaki sposób dostarczyć wapnia w diecie wegańskiej. Jest on zużywany w większych ilościach przez osoby aktywne, uprawiające duże ilości sportu. Dzieje się tak, ponieważ ich mięśnie kurczą się szybciej niż mniej aktywnych. Wapń znajduje się m.in. w brokułach, rzepie, soczewicy, sezamie, jarmużu, a także w mleku sojowym. Nie ma więc powodu do zmartwień o odpowiednią podaż tego składnika.

Czy dziecko może być na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej? Zobacz nasz film i poznaj opinię eksperta

Zobacz film: Dieta wegetariańska i wegańska u małych dzieci. Źródło: Dzień Dobry TVN.

Dieta wegańska – zalety

Dieta wegańska ma wiele zalet, ponieważ jej podstawę stanowią warzywa, owoce, roślin strączkowe, orzechy oraz produkty zbożowe. Zawierają one niezbędne składniki odżywcze takie jak białko, węglowodany i tłuszcze. Dieta roślinna dostarcza mnóstwo witamin niezbędnych człowiekowi do prawidłowego funkcjonowania. Warzywa i owoce są też bogate w antyoksydanty, które spowalniają procesy starzenia się organizmu. Pomidory, ziemniaki oraz wiele owoców zawiera też potas, który jest istotny dla działania układu nerwowego. Jest odpowiedzialny m.in. za prawidłowe dotlenienie mózgu. Weganie dużo rzadziej niż osoby jedzące mięso cierpią na schorzenia związane z układem krążenia, nowotwory, cukrzycę czy choroby żołądka i nerek. Dzieje się tak, ponieważ zbilansowana dieta wegańska dostarcza duże ilości nienasyconych tłuszczów. Z kolei mięso jest bogate w tłuszcze nasycone, powodujące m.in. miażdżycę, raka i choroby serca. Podstawą weganizmu jest też to, że zdecydowanie zmniejsza się cierpienie zwierząt. Jest to kolejna zaleta związana z tym stylem życia.

Kiedy warto skorzystać z pomocy dietetyka? Dowiesz się tego z naszego filmu

Zobacz film: Kiedy pójść do dietetyka? Źródło: 36,6.

Bibliografia:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19562864

http://ervegan.com/2015/09/czy-dieta-weganska-jest-zdrowa/

http://bonavita.pl/dieta-weganska-wady-i-zalety-modnej-filozofii-zycia

http://veganworkout.org.pl/co-jesc/

Data aktualizacji: 22.05.2020,
Opublikowano: 22.05.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej