Dieta warzywna - jakie przynosi efekty? Zasady i jadłospis diety warzywnej 

Fot. PeopleImages / Getty Images

Dieta warzywna jest kuracją oczyszczająco-odchudzającą. Stosowanie założeń tej diety pozwala na zmniejszenie masy ciała nawet o 5 kilogramów w ciągu 5 dni. Warzywa dostarczają błonnika pokarmowego, witamin, minerałów oraz antyoksydantów działających przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo. 

Dieta warzywna jest przeznaczona dla osób, które chcą szybko schudnąć. Warzywa stanowiące podstawę jadłospisu dostarczają organizmowi wielu cennych witamin i minerałów. Dieta warzywna przyczynia się również do uregulowania procesów trawiennych.

Dieta warzywna - na czym polega?

Dieta warzywna jest dietą odchudzająco-oczyszczającą. Jej stosowanie umożliwia szybką redukcję masy ciała oraz sprzyja detoksykacji, czyli sprawniejszemu oczyszczaniu organizmu z toksyn nagromadzonych w jego komórkach. Diety warzywnej nie powinno stosować się dłużej niż przez 5-10 dni, gdyż warzywa nie dostarczają organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych, m.in. białka pochodzenia zwierzęcego. Zaletą diety warzywnej jest możliwość wykorzystywania w jadłospisie rozmaitych warzyw, które można spożywać w różnej postaci: surowej, gotowanej, pieczonej, duszonej. Zdrowa dieta warzywna nie ogranicza dziennego spożycia warzyw - można je jeść w dowolnej ilości, jednak nie mniejszej niż 0,5 kilograma.

Dieta warzywna - podstawowe zasady

Dieta warzywna opiera się na jadłospisie złożonym głównie z warzyw, które można jeść w dużych ilościach. Warzywa, zwłaszcza surowe i nieobrane są bogatym źródłem błonnika pokarmowego. Związek ten odpowiada za regulowanie trawienia, przyspieszenie ruchów perystaltycznych jelit, a tym samym zwiększenie tempa przemiany materii. Dodatkowo błonnik pokarmowy obniża poziom cholesterolu i działa przeciwnowotworowo. Warzywa dostarczają wielu cennych witamin, minerałów oraz składników o działaniu przeciwutleniającym. W jadłospisie diety warzywnej powinny pojawić się m.in. warzywa o czerwonej, żółtej i pomarańczowej barwie, które są dobrym źródłem beta karotenu należącego do antyoksydantów. Związek ten stymuluje odporność organizmu oraz przyczynia się do poprawy kondycji skóry i narządu wzroku. 

W jadłospisie nie powinno zabraknąć również zielonych warzyw dostarczających dwóch cennych składników antyoksydacyjnych: chlorofilu, czyli naturalnego zielonego barwnika, oraz witaminy C. Dieta warzywna obfituje także w szereg innych witamin, m.in.: E, K oraz z grupy B. W warzywach znajdują się liczne składniki mineralne, takie jak: potas, fosfor, wapń, cynk, żelazo, magnez. Warzywa strączkowe, np. bób, soczewica, soja, fasola, groch są również bogatym źródłem węglowodanów oraz białka roślinnego, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Po kilku dniach stosowania diety warzywnej składającej się wyłącznie z warzyw do jadłospisu można wprowadzić inne produkty żywnościowe, takie jak: chudy nabiał (ser twarogowy, jogurty naturalne, mleko), chude mięso, gotowane lub pieczone ryby bez dodatku tłuszczu. Posiłki można wzbogacić również o pełnoziarniste pieczywo.

Dieta warzywna - jakie warzywa należy jeść?

W diecie warzywnej powinny pojawić się warzywa o różnej barwie, a zwłaszcza zielonej, czerwonej i fioletowej.

Warzywa zielone, takie jak: sałata rzymska, jarmuż, szpinak, brokuły, ogórki, zielony groszek, fasolka szparagowa, szparagi. Produkty te są bogatym źródłem związków o właściwościach antyoksydacyjnych. Działają przeciwzapalnie, wspomagają pracę wątroby, sprzyjają odchudzaniu i oczyszczaniu organizmu z toksyn.

Warzywa czerwone i pomarańczowe: pomidor, papryka, rzodkiew, marchew, dynia. W warzywach tych występują naturalne barwniki roślinne - karotenoidy należące do antyoksydantów. Posiadają właściwości przeciwnowotworowe i mają korzystny wpływ na kondycję skóry. Czerwone warzywa zawierają cenny składnik - likopen, który chroni serce i obniża poziom cholesterolu. Dodatkowo są dobrym źródłem potasu regulującego ciśnienie krwi i usuwanie nadmiaru wody z organizmu.

Warzyw o fioletowym kolorze: bakłażan, czerwona fasola, czerwona kapusta. Dostarczają one antocyjanów, które neutralizują wolne rodniki tlenowe, a tym samym przeciwdziałają chorobom nowotworowym oraz schorzeniom układu sercowo-naczyniowego. Wykazują również pozytywny wpływ na funkcjonowanie siatkówki oka.

Dieta warzywna - efekty, czyli ile można schudnąć

Dieta warzywna jest przeznaczona osobom dążącym do szybkiej redukcji masy ciała. W ciągu 5 dni stosowania tej diety możliwe jest schudnięcie o około 5 kilogramów. Należy jednak pamiętać, że diety warzywnej nie należy praktykować dłużej niż przez 10 dni. Jest to kuracja niskoenergetyczna i nie dostarczająca organizmowi ważnych składników, np. wystarczającej ilości witaminy B1 (tiaminy), która ma wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Długotrwałe stosowanie diety warzywnej może doprowadzić m.in. do niedoborów pokarmowych, uczucia senności, zaburzeń koncentracji, uwagi i pamięci.

Dieta warzywna - przykładowy jadłospis

  • I śniadanie: omlet z warzywami, sałatka z pomidorów skropiona oliwą z oliwek
  • II śniadanie: koktajl warzywny ze szpinakiem, ogórkiem, zieloną pietruszką i pomarańczą
  • Obiad: zupa jarzynowa krem, pieczona ryba z surówką z kiszonej kapusty
  • Podwieczorek: szklanka świeżo wyciskanego soku z marchwi i jabłka
  • Kolacja: leczo z cukini, bakłażana, papryki, cebuli, pomidorów z dodatkiem kurczaka

Lekkostrawna dieta po świętach. Co zjeść, żeby poczuć się lekko? Zobacz wideo:

    Źródło: X-news


    Data aktualizacji: 30.12.2020,
    Opublikowano: 30.12.2020 r.

    Komentarze (5)

    Trwa dodawanie...
    Komentarz dodany!
    Komentarz nie mógł zostać dodany

    Daria 15.02.2021r.

    Ktoś nie odrobił pracy. 
Proszę nie wprowadzać ludzi w błąd. 
Ocet? Oliwa? Warzywa strączkowe? I inne....??
Zapewne autor nie wie co to jest post warzywno owocowy.
Polecam lekturę książek dr Dąbrowskiej lub wysłuchanie wykładu. Z yt.

    Sophie 01.02.2020r.

    Boze jak można to nazwać dietą warzywną jak jest ryba i kurczak. Ja polecam wszystkim aby przeszli na weganizm to daje wiele korzyści nie tylko chudniecie

    Anka 29.12.2018r.

    Ja uwielbiam warzywa, dlatego moja dieta to w zasadzie tylko warzywa i jogurty naturalne, czasem twarog. Nie lubie za bardzo miesa ani ryb. Za pieczywem rowniez nie przepadam, ryze, kasze makarony to juz w ogole. Raz w tygodniu pokusze sie na jajka. A 2 razy w miesiacu zjem ten kawalek miesa... Jem tak od kilku lat i czuje sie wysmienicie, wcale ta dieta nie jest az tak niskoenergetyczna, jem warzywa w bardzo duzych ilosciach wiec nazbiera sie ladna pula kalorii :) pozdrawiam :)

    Redakcja serwisu 06.12.2018r.

    W tekście podana jest informacja: "Po kilku dniach stosowania diety warzywnej, składającej się wyłącznie z warzyw, do jadłospisu można wprowadzić inne produkty żywnościowe, takie jak: chudy nabiał (ser twarogowy, jogurty naturalne, mleko), chude mięso, gotowane lub pieczone ryby bez dodatku tłuszczu. Posiłki można wzbogacić również o pełnoziarniste pieczywo.
    Rozwiewa to podane w komentarzu wątpliwości co do dołożenia kurczaka do lecza.

    sonia 14.11.2018r.

    leczo z kurczakiem ? super warzywny ten przepis

    Zobacz wszystkie 5 komentarzy
    Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

    Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

    Czytaj więcej
    Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

    Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

    Czytaj więcej
    Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

    Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

    Czytaj więcej
    O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

    Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

    Czytaj więcej
    To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

    Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

    Czytaj więcej
    Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

    Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

    Czytaj więcej
    Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

    Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

    Czytaj więcej
    Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

    Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

    Czytaj więcej
    Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

    Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

    Czytaj więcej
    NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

    Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

    Czytaj więcej