Dieta ubogoresztkowa dla osób z problemami jelitowymi: zasady, produkty i jadłospis

Fot: marilyn barbone / stock.adobe.com

Dieta ubogoresztkowa powinna być stosowana przez osoby z chorobami przewodu pokarmowego. Polega na ograniczeniu ilości błonnika w jadłospisie. Produkty dozwolone to m.in. gotowane warzywa, najlepiej korzeniowe i chude mięsa.

Wszystkie potrawy w diecie ubogoresztkowej powinny być poddane obróbce termicznej. Można je gotować w wodzie bądź na parze, piec w pergaminie bądź dusić bez dodatku tłuszczu. Należy zrezygnować ze smażenia na tłuszczu.

Zobacz też: Jak działa układ pokarmowy?

Dieta ubogoresztkowa – najważniejsze informacje

Dieta ubogoresztkowa polega na ograniczeniu ilości błonnika pokarmowego w diecie. Ma to na celu zachowanie zdrowia jelit, bowiem pokarm z błonnikiem drażni je. Potrawy w tym jadłospisie są lekkostrawne, a wszystkie ich składniki powinny być rozkładane przez enzymy trawienne. 

Zobacz też: Choroby jelit – jakie są ich przyczyny? Choroby zapalne jelit, nowotwór jelita grubego – jak się objawiają? Schorzenia jelit diagnozowane u dzieci

Udział błonnika to maksymalnie 10 g dziennie. Posiłki powinny dostarczać dużą ilość kalorii: około 2000-3000 kcal dziennie. W menu należy uwzględnić 50-70 g tłuszczu i 80-120 g białka na dzień. Jest to wysokobiałkowy i niskotłuszczowy sposób żywienia. Najlepiej jeść 5-6 posiłków dziennie. Niewielkie, często spożywane porcje, pozwalają odciążyć przewód pokarmowy. 

Dietę ubogoresztkową stosuje się u osób z chorobami przewodu pokarmowego, m.in. przy stanie zapalnym jelit, zespole jelita drażliwego, wrzodziejącym jelicie, bądź przy nowotworach jelit. Taki sposób żywienia jest też zalecany po operacjach. Pacjenci powinni włączać produkty z błonnikiem bardzo powoli i stopniowo przyzwyczajać organizm do diety, którą stosują osoby zdrowe. 

Zobacz też: Zapalenie jelit - jak łagodzić objawy? Leczenie domowe i farmakologiczne

Dieta ubogoresztkowa jest też stosowana 2 dni przed kolonoskopią. Czym jest kolonoskopia i kto powinien ją wykonać? Zobaczcie:

Zobacz film: Kolonoskopia - kto może wykonać je bezpłatnie i jak wygląda badanie? Źródło: Dzień Dobry TVN

Dieta ubogoresztkowa – produkty dozwolone

Przepisy w diecie ubogoresztkowej mogą zawierać takie produkty, jak:

  • oczyszczone produkty zbożowe: czerstwe pieczywo, bułki pszenne, jasne i drobne makarony, drobne kasze (wiejska, mazurska, jęczmienna), płatki ryżowe, biały ryż, mąka pszenna;
  • mleko o niskiej zawartości tłuszczu, przetwory mleczne, np. kefir, jogurt, maślanka, chudy twaróg, chude sery, serek wiejski;
  • jaja gotowane na miękko, półtwardo bądź podawane w postaci jajecznicy gotowanej na parze;
  • tłuszcze roślinne: olej rzepakowy, oliwa z oliwek i łatwo przyswajalne masło;
  • chude mięsa: indyk, kurczak, królik, cielęcina, wysokogatunkowe chude wędliny, chude ryby (mintaj, dorsz, sandacz);
  • zupy na wywarze warzywnym, które są zabielane jogurtem naturalnym bądź wcale; mogą być też zagęszczane mąką i wodą;
  • gotowane warzywa: najlepiej korzeniowe, czyli seler, pietruszka i marchew, ziemniaki, a także sałatę, pomidory bez skórki i szpinak;
  • dojrzałe owoce, np. banany, jabłka, brzoskwinie, morele i owoce jagodowe bez skórki, najlepiej aby były lekko gotowane, w formie przecierów i musów;
  • łagodne przyprawy: natka pietruszki, koperek, cynamon;
  • mineralna woda niegazowana, soki warzywne i owocowe, kompoty, napary ziołowe, słaba herbata;
  • cukier, miód, dżemy owocowe, galaretki, kisiel, budyń, biszkopty, herbatniki i wafle - w ograniczonych ilościach.

Zobaczcie na filmie jak powinna wyglądać zdrowa dieta:

Zobacz film: Jak powinna wyglądać zdrowa dieta? Źródło: Co nas truje?

Dieta ubogoresztkowa – produkty zakazane

W diecie ubogoresztkowej nie powinny znajdować się produkty z dużą ilością błonnika. Należy też wyeliminować tłuste i wysokoprzetworzone potrawy. 

Nie należy też sięgać po:

  • nieoczyszczone produkty zbożowe: razowe, pełnoziarniste i świeże pieczywo, płatki owsiane i inne płatki z pełnego ziarna, grube makarony, mąki razowe;
  •  tłuste mleko i przetwory mleczne, tłuste sery, jaja ugotowane na twardo, smażone lub sadzone;
  •  tłuszcze zwierzęce: łój, smalec, a także wysokoprzetworzone tłuszcze roślinne: twarde margaryny w kostce;
  •  tłuste mięsa: gęś, kaczka, karkówka i boczek, baranina i niskogatunkowe, tłuste wędliny, podroby, konserwy mięsne i rybne, tłuste ryby, ryby wędzone: tuńczyk, łosoś, makrela;
  •  zagęszczane zasmażką lub tłustą śmietaną zupy na wywarze mięsnym;
  •  niedojrzałe, surowe owoce ze skórką;
  •  warzywa strączkowe oraz konserwowe;
  •  pestki dyni i słonecznika, nasiona, orzechy, np. włoskie i laskowe, migdały; 
  •  nektary, słodzone napoje gazowane i niegazowane, mocna herbata, kawa, alkohol;
  •  ostre przyprawy takie jak pieprz i chilli;
  •  słodycze;
  •  dania typu fast-food.

Dieta ubogoresztkowa – jadłospis

Przykładowy jadłospis w diecie ubogoresztkowej może zawierać jasne pieczywo z pastą jajeczną z koperkiem, surówką z pomidora bez skórki bądź świeżego ogórka i sałaty doprawioną sokiem z cytryny oraz ziołami. 

Do tak przygotowanego śniadania najlepiej wypić ziołową herbatę. W ramach przekąski lub drugiego śniadania można sięgnąć po mus przyrządzony z jabłek i bananów, posłodzony cynamonem. Owoce warto zmiksować z jogurtem naturalnym i namoczonymi w nim wcześniej płatkami błyskawicznymi. 

Na obiad dobrze jest zjeść puree ziemniaczane z dodatkiem marchewki gotowanej z niewielką ilością masła i chudego mleka. Mięsny dodatek, który będzie lekkostrawny to pieczona w folii cielęcina w ziołach, np. prowansalskich. 

Warto przygotować też sałatkę na bazie zielonej sałaty z ziołowym sosem winegret. Najlepiej przyrządzić go z oliwy z oliwek i soku z cytryny. Na podwieczorek można zjeść porcję domowego ciasta drożdżowego i słabym kakao na chudym mleku. Kolacja to czas na gotowany na parze filet z dorsza w rozmarynie i cytrynie. Do niego warto podać biały ryż i puree z zielonego groszku z natką pietruszki i miętą. 

Czy warto robić detoks organizmu? Odpowiedź na filmie:

Zobacz film: Detoks? Zobacz, zanim zaczniesz! Źródło: 36,6

Data aktualizacji: 05.12.2018,
Opublikowano: 05.09.2017 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej