Dieta trzustkowa jest dietą lekkostrawną, w której ogranicza się tłuszcz. Jadłospis powinien uwzględniać 5 posiłków o małej objętości

Fot: pixarno / fotolia.com

 Dieta trzustkowa jest dietą lekkostrawną, w której ogranicza się tłuszcz. Dozwolonymi produktami są: pieczywo jasne i czerstwe, chude mięso, niskotłuszczowy nabiał oraz gotowane warzywa i owoce. Jadłospis powinien uwzględniać 5 posiłków o małej objętości. 

Dieta trzustkowa stosowana jest najczęściej u osób z ostrym lub przewlekłym zapaleniem trzustki. Jest to dieta łatwostrawna z ograniczeniem błonnika pokarmowego oraz tłuszczu. Dieta w tych schorzeniach jest jednym z elementów leczenia, a jej celem jest wspomaganie funkcjonowania chorobowo zmienionego narządu.

Dieta dla chorej trzustki

Trzustka jest gruczołem o spłaszczonym kształcie zlokalizowanym w górnej części jamy brzusznej. W organizmie człowieka narząd ten pełni bardzo ważne funkcje wydzielnicze. Odpowiada m.in. za produkcję i wydzielanie enzymów trawiennych (niezbędnych do trawienia tłuszczów, białek i skrobi) oraz hormonów – insuliny i glukagonu, które regulują poziom cukru we krwi. Najczęstszymi chorobami trzustki wymagającymi leczenia i zmodyfikowania dotychczasowej diety są: ostre i przewlekłe zapalenie trzustki oraz rak trzustki. Przyczyną tych schorzeń jest często nieprawidłowy styl życia, a zwłaszcza nadmierne spożywanie alkoholu. Chorobom towarzyszy m.in. silny ból w nadbrzuszu, nudności, wymioty oraz wzdęcia. Celem stosowania diety trzustkowej jest odciążenie chorego narządu i wspomaganie jego prawidłowego funkcjonowania. Jadłospis diety trzustkowej powinien składać się z 4-5 łatwostrawnych posiłków o małej objętości, które należy jeść w regularnych odstępach czasu, co 3-4 godziny.

Dieta trzustkowa: co można jeść?

Dieta trzustkowa jest dietą lekkostrawną z ograniczeniem tłuszczu. Z jadłospisu należy wyeliminować tłuste i pikantne potrawy oraz produkty bogate w błonnik pokarmowy. Przeciwwskazane są:

  • pełnoziarniste produkty zbożowe: pieczywo razowe, makaron razowy, ryż brązowy, gruboziarniste kasze,
  • kwaśne przetwory mleczne,
  • wędzone i konserwowe produkty rybne i mięsne,
  • tłuste rodzaje mięs i ryb,
  • mięso peklowane,
  • produkty bogate w cholesterol i tłuszcze nasycone: łój, słonina, smalec, boczek,
  • wszystkie owoce i warzywa w postaci surowej, nieobranej,
  • warzywa ciężkostrawne i wzdymające: rośliny strączkowe, kapusta, kalafior, rzodkiewka, papryka,
  • owoce: gruszki, czereśnie, śliwki,
  • słodycze oraz desery zawierające kakao oraz tłuszcz, np. ciasta z kremem, torty, czekolady
  • napoje gazowane, słodzone.

Przeciwwskazanymi technikami przyrządzania potraw są: smażenie, pieczenie z dodatkiem tłuszczu oraz duszenie ze wcześniejszym obsmażaniem. W jadłospisie nie powinny pojawić się zupy na wywarach mięsnych i grzybowych oraz sosy i zupy z dodatkiem zasmażek czy zabielane śmietaną. Do produktów wskazanych w diecie trzustkowej zalicza się:

  • ryż biały, drobne kasze (np. manna) oraz drobny makaron,
  • jasne i czerstwe pieczywo,
  • chude mleko i jego przetwory, np. chudy ser twarogowy, jogurt naturalny niskotłuszczowy,
  • chude ryby,
  • obrane, gotowane i rozdrobnione warzywa i owoce bogate w witaminę C i beta karoten, np. marchew, dynia, owoce cytrusowe, truskawki itd.,
  • oleje roślinne, zwłaszcza olej rzepakowy i oliwa z oliwek,
  • chude mięsa i wędliny: drób, cielęcina,
  • ziemniaki: gotowane, puree.

Jak dbać o trzustkę? Dowiesz się tego z filmu:

    Zobacz film: Jak leczyć chorą trzustkę? Źródło: Dzień Dobry TVN.

    Potrawy w diecie trzustkowej powinny być gotowane, duszone bez obsmażania oraz pieczone w folii aluminiowej lub w pergaminie bez dodatku tłuszczu. Zalecanymi posiłkami są gotowane i rozdrobnione warzywa i owce, przecierane zupy, potrawki oraz mielone mięso, np. w postaci pulpetów. Dozwolone są łagodne sosy, które można zaprawiać odrobiną masła, żółtka jaj oraz słodką śmietanką z mąką.

    Przepis na obiad: pulpeciki w sosie koperkowym

    Składniki:

    • ½ kilograma mielonego mięsa z cielęciny,
    • 1 mała czerstwa bułka (pszenna),
    • mleko do namoczenia bułki,
    • bułka tarta,
    • 1 jajko,
    • warzywa na bulion (włoszczyzna),
    • masło do zaprawienia sosu,
    • jogurt naturalny,
    • 2/3 łyżki mąki do obtoczenia pulpetów
    • Przyprawy: sól, pieprz, ząbek czosnku, pęczek koperku.

    Sposób przygotowania:

    1. Przygotowanie pulpecików rozpoczyna się od nastawienia warzywnego wywaru na sos z dodatkiem włoszczyzny: marchewki, pietruszki, selera.
    2. Zmielone mięso z cielęciny umieszcza się w misce i łączy z jajkiem oraz namoczoną w mleku czerstwą bułką. Mięso doprawia się solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
    3. Całość należy dokładnie wyrabiać ręką – jeśli jest potrzeba, można dodać bułki tartej.
    4. Z wyrobionego mięsa formuje się kulki, które następnie obtacza się w mące.
    5. Z przygotowanego bulionu wyjmuje się warzywa. W wywarze umieszcza się uformowane pulpety, które gotuje się przez około 30 minut.
    6. W trakcie gotowania pulpetów należy drobno posiekać koperek. W miseczce łączy się jogurt naturalny z mąką, który następnie wlewa się do pulpecików. Dodaje się również masło, posiekany koperek i przyprawy do smaku.
    7. Marchewkę gotowaną wcześniej w wywarze kroi się w plasterki i dokłada do sosu.
    8. Całość należy gotować przez 5-10 minut. Pulpeciki w sosie koperkowym doskonale smakują z tłuczonymi ziemniaczkami.

    Przepis na pożywne śniadanie, czyli zupa mleczna z kaszy manny

    Składniki:

    • 2 szklanki chudego mleka,
    • 4 łyżki kaszy manny,
    • 2 łyżeczki cukru,
    • garstka malin.

    Sposób przygotowania:

    1. Mleko z cukrem należy zagotować w rondelku.
    2. Do mleka wsypuje się kaszę mannę, energicznie mieszając trzepaczką, aby nie dopuścić do powstania grudek. Zupę odstawia się około 1 minutę.
    3. Gotową zupę mleczną z kaszy manny podaje się w miseczkach z dodatkiem malin.
    Data aktualizacji: 11.12.2018,
    Opublikowano: 03.09.2017 r.

    Komentarze (0)

    Trwa dodawanie...
    Komentarz dodany!
    Komentarz nie mógł zostać dodany
    Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

    Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

    Czytaj więcej
    Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

    Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

    Czytaj więcej
    Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

    Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

    Czytaj więcej
    O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

    Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

    Czytaj więcej
    To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

    Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

    Czytaj więcej
    Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

    Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

    Czytaj więcej
    Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

    Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

    Czytaj więcej
    Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

    Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

    Czytaj więcej
    Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

    Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

    Czytaj więcej
    NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

    Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

    Czytaj więcej