Dieta przemienna – zasady i efekty stosowania

Fot: marilyna / gettyimages.com

Dieta przemienna to bardzo dobre rozwiązanie dla osób, które pragną zrzucić nadmierną masę ciała, lecz nie najlepiej radzą sobie z wyrzeczeniami typowymi dla większości odchudzających diet. Dieta naprzemienna polega na ograniczaniu tylko co drugi dzień kaloryczności posiłków.

Dieta przemienna to sposób odżywiania sprzyjający utracie nadliczbowych kilogramów, który cieszy się sporą popularnością. To jedna z nielicznych diet niewymagających głodzenia się, które po dłuższym czasie wywołuje liczne konsekwencje dla organizmu. Dieta naprzemienna jest zdecydowanie lepsza do przestrzegania niż inne rygorystyczne sposoby odżywiania.

Dieta przemienna – co to takiego?

Dieta przemienna (z ang. The Alternate-Day Diet) zwana jest też dietą naprzemienną, postem naprzemiennym, dietą co drugi dzień, dietą CDD (skrót od pierwszych liter wyrażenia: co drugi dzień), dietą 50/50. To doskonała alternatywa dla pełnych wyrzeczeń sposobów zrzucenia nadmiernej masy ciała. Opracowana została w Stanach Zjednoczonych Ameryki przez specjalistkę w dziedzinie nauk o żywieniu – dr Kristę Varady – we współpracy z trenerem z zakresu ochrony zdrowia – Billem Gottliebem.

Dieta naprzemienna polega na ograniczaniu tylko co drugi dzień kaloryczności spożywanych posiłków. W związku z tym nie ma potrzeby rezygnowania z ulubionych potraw czy ciągłego wyliczania spożytych kalorii oraz opracowywania i stosowania skomplikowanych jadłospisów.

Zasada diety przemiennej

Główna zasada diety przemiennej jest bardzo prosta. Mianowicie jednego dnia realizuje się typowy dla danej osoby sposób odżywiania się, a kolejnego wprowadza się głodówkę, podczas której dostarcza się organizmowi łącznie około 500 kcal. Pierwszy dzień to tzw. dzień ucztowania, w którym nie powinno się jednak dopuścić do przejadania się, a drugi to dzień diety. W dniu ucztowania spożywa się posiłki na poziomie około 110% zapotrzebowania kalorycznego. Warto pamiętać, by jadłospis realizowany podczas nich był zbilansowany, urozmaicony i obejmował 5 posiłków, jak: śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek, kolacja. Z kolei w dniu diety spożycie kalorii wynosi średnio 25% zalecanej normy. W konsekwencji tego przez 2 dni dostarcza się organizmowi około 1/3 kalorii mniej niż sprzed diety. Dieta 50/50 ma więc oszukiwać organizm.

Efekty diety przemiennej wzmocnione zostaną przez regularne podejmowanie aktywności fizycznej oraz spożywanie dużej ilości wody (minimum 2 litry na dobę). Nie zaleca się planować intensywnych ćwiczeń na dni postne. Dietę należy stosować do osiągnięcia zamierzonego celu, a następnie kontynuować sposób odżywiania oparty na zdrowych zasadach.

Jak powinna wyglądać dobrze zbilansowana dieta? Dowiesz tego z filmu:

Zobacz film: Jak powinna wyglądać dobrze zbilansowana dieta? Źródło: Dzień Dobry TVN.

Dieta przemienna – rezultaty

Rezultaty diety przemiennej są bardzo zadowalające. Następuje pobudzenie procesu trawienia i poprawa metabolizmu. Masę ciała powinno się sprawdzać raz w tygodniu. Najlepszą porą na ważenie jest ranek po dniu głodówki. Utrata zbędnych kilogramów i spalanie tkanki tłuszczowej to nie jedyne płynące z niej korzyści. Taki sposób odżywiania wpływa pozytywnie na ogólne samopoczucie, gdyż zapobiega pojawieniu się uczucia frustracji i rozczarowania. Dieta zapobiega też utracie tkanki mięśniowej, czyli beztłuszczowej masy ciała. Dni bez ścisłego nadzoru ilości przyjmowanego pokarmu ułatwiają zapanowanie nad uczuciem głodu.

Dieta 50:50 stanowi udowodnioną naukowo strategię żywieniową. Pozytywne działanie diety naprzemiennego postu potwierdzają doniesienia wielu badaczy. Dla przykładu Krista Varady przeprowadziła badania, w których przez 10 tygodni osoby badane stosowały dietę naprzemienną, w efekcie czego wszyscy stracili po kilka kilogramów, a odchudzaniu nie towarzyszyło uczucie głodu. Uczestnicy badań z prawidłową masą ciała zrzucili średnio 5,4 kg w ciągu 3 miesięcy. Osoby z nadwagą schudły przeciętnie 5 kg, a w kilku przypadkach było to nawet 11,3 kg. Wystąpił też u nich wyraźny spadek tzw. złego cholesterolu (LDL) i zniknął problem wysokiego ciśnienia krwi. Badaczka wydała książkę pt. „Dieta 50:50. Odchudzaj się co drugi dzień!”, w której prócz zasad zawarte są przepisy diety przemiennej.

Z kolei James Johnson z Uniwersytetu Stanforda przyznał, że od 5 lat realizuje dietę 50/50, która przynosi jego zdaniem rewelacyjne efekty bez ryzyka pojawienia się efektu jo-jo. Badacz donosi, że zrzucając kilogramy z dietą przemienną, odzyskał ładną figurę i wzmocnił organizm. Dodatkowo jest zdania, że dieta łagodzi objawy wielu chorób, w tym towarzyszących astmie. Dieta przemienna redukuje prawdopodobieństwo rozwoju chorób nowotworowych i serca, zwiększa stężenie adiponektyny w surowicy krwi o działaniu przeciwmiażdżycowym i przeciwzapalnym oraz podnosi tolerancję glukozy. Dodatkowo powoduje spadek poziomu trójglicerydów, spowalnia biologiczny proces starzenia się komórek i podnosi ochronę organizmu przed stresem oksydacyjnym.

Dieta przemienna – wady

Wadą diety przemiennej jest konieczność utrzymania głodówki co drugi dzień. Wówczas pojawić się mogą: bóle i zawroty głowy, spadek nastroju, ogólne osłabienie organizmu, zaburzenia koncentracji, zmęczenie, bóle brzucha, rozdrażnienie. Jednak, jak zauważają badacze, dieta co drugi dzień jest nieporównywalnie lepsza od długotrwałych wyrzeczeń.

Przeciwwskazania do stosowania diety naprzemiennej

Dieta przemienna nie powinna być stosowana przez osoby mające problemy z sercem, cukrzycę czy choroby tarczycy. Nie jest też wskazana osobom wykonującym ciężką pracę fizyczną. Nie zaleca się jej dzieciom i kobietom w ciąży.

Bibliografia:

1. Varady K., Gottlieb G., Dieta 50:50. Odchudzaj się co drugi dzień!, Białystok, ILLUMINATIO, 2014.

2. Johnson B. J., The Alternate – Day Diet: turn on your skinny genes, shed the pounds, and live a longer and healthier life, New York, Penguin Group, 2010.

3. Varady K., Bhutani S., Church E.C., Klempel M.C., Short-term modified alternate-day fasting: a novel dietary strategy for weight loss and cardioprotection in obese adults, “The American Journal of Clinical Nutrition”, 2009, 90(5), s. 1138–1143.

Opublikowano: 31.01.2019 r.

Polecamy

Komentarze (1)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

naprzemienna.pl 12.10.2020r.

Powiem tak. Co do stosowania diety przemiennej, mam ponad 3 lata doświadczenia. Co do stosowania postów ponad 20 lat. Wypracowałem mechanizmy które pozwalają mi spożywać nawet 5000kcal jednego dnia i około 500 do 1000 kcal drugiego dnia. Moja dieta naprzemienna ma jedną złotą zasadę, a mianowicie post co drugi dzień który trwa 20 godzin. Faktycznie co drugi dzień w okresie adaptacyjnym powinno się jeść ok 600 kcal co drugi dzień i do syta kolejnego dnia. W dzień postu pije około 5 litrów wody, w dzień jedzenia staram się pić około 1,5 litra czystej wody reszta płynów jest dostarczana w postaci jedzenia. Efekt diety to spadek masy ciała z 88 kg do 66 kg. Podczas diety popełniłem masę błędów. Obecnie system diety naprzemiennej jaki stosuje to keto-wege. Gdzie jednego dnia odżywiam się według zaleceń diety ketogenicznej a drugiego wegańskiej. Wszystko co wiem na ten temat będę opisywał na moim blogu.

Zobacz wszystkie 1 komentarzy
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej