Dieta naszych dzieci musi się zmienić! Startuje akcja #jembozdrowe

Fot: Ewelina Lisowska

Słodycze i żywność wysokoprzetworzona to produkty, które w naszej codziennej diecie w ogóle nie powinny się znaleźć. Niestety jemy ich bardzo dużo i co gorsza podajemy je także dzieciom. Skutki takiej diety mogą być opłakane. Już dzisiaj co czwarte dziecko w Polsce ma nadwagę. Aby poprawić te ponure statystyki Ewa Drzyzga zdecydowała się zainicjować akcję #jembozdrowe. Co chce nią osiągnąć i jak zamierza przekonać nas do zmiany nawyków? 

Już w najbliższą sobotę w Twoim programie 36,6°C rusza cykl związany ze zdrowym żywieniem dzieci. Dlaczego zdecydowałaś się zająć tym tematem?

Ewa Drzyzga: Nasze dzieci tyją najszybciej w Europie, już co czwarte ma nadwagę i nie wolno zostawiać ich z tym samych. Rządy Wielkiej Brytanii, Francji, skutecznie walczą o to, żeby dzieci z tych krajów miały wybór. Negocjują z koncernami spożywczymi obniżenie poziomu konserwantów, cukru i niepotrzebnych kalorii w sprzedawanych produktach. Możemy iść ich śladem. Bardzo długo przygotowywałam się do tej akcji, chciałam mieć pewność, że pomogą nam najlepsi specjaliści i razem będziemy w stanie zmienić posiłki naszych pociech.

Dlaczego dzieci w Polsce nie jedzą zdrowo?

Bo zewsząd kuszą je i wołają do nich „zjedz mnie” kolorowe słodkości, słone przekąski, którym tak trudno się oprzeć. Są na wyciągnięcie ręki, a rodzice zabiegani i zmęczeni codziennością nie mają siły walczyć o kolejną porcję warzyw na talerzu dziecka. Bo trzeba się natrudzić, żeby przekonać do nowych smaków, do chrupania, kiedy dziecko tak długo jadło rozdrobnione, zmiksowane, dosładzane potrawy.

Współpracujesz z najlepszymi lekarzami w Polsce, jakie ich zdaniem to będzie mieć dla nich konsekwencje?

Niestety skutki takiego „szybkiego”, nieregularnego jedzenia przy minimalnym ruchu już zauważają pediatrzy. Coraz młodsze dzieci chorują na nadciśnienie, cukrzycę typu 2, niewydolność nerek i wiele innych chorób związanych z otyłością. Ale cierpi nie tylko ich ciało i zdrowie fizyczne, co raz więcej otyłych dzieci cierpi również z powodu niskiej samooceny czy depresji. W przyszłości możemy doczekać się pokolenia 30 latków, które przez złe odżywianie w dzieciństwie będzie narażone choćby na bardzo wysokie ryzyko zawałów.

Tylko jak zmienić nawyki żywieniowe dziecka, które zna tylko słony i słodki smak niezdrowych przekąsek?

O tym będę rozmawiać z psychodietetykiem. Bardzo liczę na argumenty, które pomogą nam rodzicom. Poza tym pokażemy jak smacznie, ale i zdrowo przyrządzać posiłki dla dzieci: w tym pomogą nam nie tylko dietetycy, ale też Michel Moran i Ania Starmach.

Czy od dzisiaj dzieciaki będą musiały zrezygnować ze słodyczy?

Nie musimy wyrzekać się tego smaku. Warto sklepowe słodycze zastąpić tymi własnoręcznie przygotowanymi. To świetna kulinarna zabawa dla całej rodziny i pomysł na spędzenie wspólnego czasu.

Często produkty niezdrowe są reklamowane jako te idealne dla dziecka. Jak nie dać się oszukać producentom żywności?

Czasami naprawdę łatwo się nabrać widząc na pudełku płatków śniadaniowych czy jogurtów uśmiechnięte dziecko i listę witamin, które mu dostarczymy kupując dany produkt. Pokażemy na co zwracać uwagę robiąc zakupy dla całej rodziny, z jakich produktów należy dla zdrowia dzieci zrezygnować oraz czym je zastąpić. To będzie naprawdę bardzo długa lista zdrowych produktów.

Twoją akcję można śledzić pod #jembozdrowe, czego jeszcze możemy się dowiedzieć śledząc ten hasztag?

Będzie mnóstwo zakulisowych smaczków, wiele dodatkowych porad. Zapraszam, będzie naprawdę smacznie i zdrowo.

Zobacz zapowiedź akcji #jembozdrowe!

Zobacz film: Zobacz zapowiedź akcji #jembozdrowe. Źródło: 36,6

Data aktualizacji: 08.04.2019,
Opublikowano: 08.04.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej