Dieta jajeczna (odchudzająca) - efekty, jadłospis i przepisy

Fot: Pixabay / pixabay.com

Podstawą diety jajecznej są jajka. Codziennie należy zjadać nie więcej niż 6 jajek ugotowanych na twardo, a także warzywa i owoce. Twórcy diety zalecają stosowanie jej przez 2 tygodnie, ale lekarze i dietetycy uważają, że nie powinna trwać dłużej niż 3-5 dni.

Dieta jajeczna zaliczana jest do diet ekspresowych. Została opracowana przez dietetyków z amerykańskiej kliniki Mayo, zajmującej się leczeniem otyłości. Zakłada jedzenie maksymalnie 6 jajek dziennie, owoców oraz warzyw. Dieta jest bardzo restrykcyjna i monotonna, ale wyjątkowo skuteczna. Według twórców diety należy stosować ją przez 2 tygodnie, ale lekarze i dietetycy zalecają stosowanie diety jajecznej przez maksymalnie 3-5 dni. Za pomocą diety z jajek można zrzucić od 5 do nawet 10 kg w 2 tygodnie. Tak szybka utrata wagi może powodować efekt jojo.

Zobacz film: Które jaja wybrać? Które jaja są najzdrowsze? Źródło: 36,6

Dieta jajeczna - zasady

Najważniejszą zasadą diety jajecznej jest zjadanie maksymalnie 6 jajek dziennie. Jajka należy ugotować na twardo. Nie można ich gotować dłużej niż 10 minut, ponieważ po tym czasie białko traci sporo wartości odżywczych i staje się mniej strawne. Zgodnie z zaleceniami dietetyków z kliniki Mayo cykl odchudzania powinien trwać 2 tygodnie, a w jego trakcie należy restrykcyjnie przestrzegać zasad diety.

Oprócz jajek w diecie jajecznej dozwolone są warzywa i owoce o niskiej zawartości węglowodanów. Są one niskokaloryczne i pobudzają przemianę materii. Zawierają błonnik, który poprawia perystaltykę jelit i ogranicza uczucie głodu.

Bardzo ważne w diecie z jajek jest wypijanie 3 l wody mineralnej lub zielonej herbaty dziennie. Dozwolone są także herbatki ziołowe i owocowe, słaba czarna herbata oraz słaba kawa, oczywiście bez cukru. Należy spożywać tylko 3 posiłki w ciągu dnia. W trakcie diety nie można jeść:

  • owoców o dużej zawartości węglowodanów, np. bananów, winogron czy czereśni,
  • warzyw strączkowych i zawierających dużo skrobi, np. ziemniaków,
  • tłuszczów nasyconych,
  • makaronów,
  • chleba,
  • ryżu,
  • fast foodów,
  • soli i cukru.

Zastosowanie się do zaleceń pozwoli uniknąć zaparć, które mogą pojawić się w trakcie diety jajecznej. Nie należy też pić alkoholu i napojów gazowanych.

Zobacz film: W jakiej postaci jeść jajka? Źródło: 36,6

Dieta z jajek - jadłospis i przepisy

Istnieją różne wersje diety jajecznej - w niektórych dozwolone jest jedzenie gotowanej piersi z kurczaka na obiad już drugiego dnia diety. Jednak oryginalna dieta jajeczna czternastodniowa opiera się głównie na jajkach, a mięso z piersi kurczaka można zjeść ostatniego dnia diety. Przykładowe menu w diecie jajecznej musi zawierać grejpfruty. Z tego właśnie względu ten plan odżywiana nazywany jest również dietą grejpfrutowo-jajeczną. Jadłospis może wyglądać następująco:

Dzień I

  • śniadanie - 2 jajka na twardo, 1/2 grejpfruta, filiżanka słabej herbaty,
  • obiad - 2 jajka na twardo, surówka ze szpinaku, sałaty, pomidora i brokułów (ok. 200 g), herbatka z dzikiej róży,
  • kolacja - 2 jajka na twardo, herbatka z melisy, 1/2 grejpfruta;

Dzień II

  • śniadanie - 2 jajka na twardo, jabłko, czarna kawa bez cukru,
  • obiad - 2 jajka na twardo, surówka z ogórka, szczypiorku i koperku (ok. 200 g),
  • kolacja - 2 jajka na twardo, zielona herbata, 2 gałązki selera naciowego z sokiem z cytryny;

Dzień III

  • śniadanie - 2 jajka na twardo, herbatka malinowa, 1/2 grejpfruta,
  • obiad - 2 jajka na twardo, gotowane na parze cząstki kalafiora (ok. 200 g) polane łyżeczką oliwy z oliwek, czarna kawa bez cukru,
  • kolacja - 2 jajka na twardo, 1 brzoskwinia, herbatka miętowa;

Dzień IV

  • śniadanie - 2 jajka na twardo z kiełkami rzodkiewki, pomidor, czarna kawa bez cukru,
  • obiad - 2 jajka na twardo, starta marchewka z sokiem z cytryny (ok. 200 g), herbatka owocowa,
  • kolacja - 2 jajka na twardo, gruszka, herbatka z melisy;

Dzień V

  • śniadanie - 2 jajka na twardo, 1/2 grejpfruta, zielona herbata,
  • obiad - 2 jajka na twardo, surówka z sałaty, pomidora, rzodkiewki z odrobiną oliwy, słaba czarna herbata,
  • kolacja - 2 jajka na twardo, sałatka owocowa z mandarynki, jabłka i truskawek (ok. 200 g), herbatka miętowa;

Dzień VI

  • śniadanie - 2 jajka na twardo posypane szczypiorkiem, pomarańcza, czarna kawa bez cukru,
  • obiad - 2 jajka na twardo, gotowana marchewka z groszkiem (ok. 200 g),
  • kolacja - 2 jajka na twardo, gotowany na parze brokuł z odrobiną oliwy z oliwek, herbata rumiankowa;

Dzień VII

  • śniadanie - 2 gotowane jajka, 1 grejpfrut, czarna kawa bez cukru,
  • obiad - 2 gotowane jajka, kapusta na ciepło, herbatka malinowa,
  • kolacja - 2 gotowane jajka, sałata rzymska z jogurtem naturalnym, herbatka z melisy.

Tak może wyglądać jadłospis w diecie jajecznej siedmiodniowej. Czas trwania diety jajecznej to 14 dni, ale można ją skrócić do 5-7 dni, zwłaszcza gdy pojawi się osłabienie, zawroty głowy lub złe samopoczucie. Powyższy jadłospis można stosować także w drugim tygodniu diety jajecznej, przy czym odchudzanie jest najskuteczniejsze, gdy dieta trwa właśnie 2 tygodnie.

Dieta jajeczna - efekty

Efekty diety jajecznej to przede wszystkim utrata zbędnych kilogramów. Należy jednak pamiętać, że powrót do dawnych nawyków żywieniowych może doprowadzić do efektu jojo. Dieta z jajek jest efektywna, ale zbyt restrykcyjna, aby stosować ją przez dłuższy czas.

Zdrowe odżywianie, czyli jakie? Rozwiąż nasz quiz i sprawdź swoją wiedzę o zdrowej diecie

Odpowiedz na 10 pytań
Rozpocznij quiz


Data aktualizacji: 22.10.2018,
Opublikowano: 03.09.2017 r.

Komentarze (1)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

Alex 21.09.2018r.

Ten kto to napisal musi byc strasznym nudziarzem w kuchni.... z warzyw i jajek mozna zrobic tyle cudow ze strony by braklo....troche fantazji ludzie.

Zobacz wszystkie 1 komentarzy
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej