Dieta jaglana – skuteczny detoks i odchudzanie. Zasady i przygotowanie do diety. Właściwości kaszy jaglanej 

Fot: matka_Wariatka / stock.adobe.com

Dieta jaglana wspomaga odchudzanie oraz przyczynia się do poprawy ogólnego samopoczucia i stanu zdrowia. Kasza jaglana będąca bazą tej diety dostarcza organizmowi cennych witamin i minerałów, naturalnych antyoksydantów i błonnika pokarmowego. Detoks jaglany nie powinien trwać dłużej niż 14 dni. 

Dieta jaglana wykazuje właściwości detoksykacyjne oraz przyspiesza procesy przemiany materii ułatwiając odchudzanie. Kasza jaglana stanowiąca podstawę diety jest źródłem wielu cennych witamin i minerałów, a także błonnika pokarmowego regulującego pracę jelit.

Dieta jaglana – jakich składników dostarcza?

Dieta jaglana<, nazywana inaczej detoksem jaglanym lub monodietą jaglaną stosowana jest w celu oczyszczenia organizmu z nagromadzonych w nim toksyn. Kuracja trwa od 3 do 14 dni. Polega na codziennym jedzeniu kaszy jaglanej, najlepiej w postaci 5 posiłków spożywanych w regularnych odstępach czasu – co 3-4 godziny. W składzie kaszy znajduje się wiele cennych dla organizmu składników, takich jak witaminy: z grupy B, kwas foliowy, witamina E i K oraz minerały: żelazo, magnez, sód, potas, wapń, fosfor oraz cynk. Kasza jaglana dostarcza również krzemionki wpływającej na kondycję włosów, skóry i paznokci. 

Zdrowe odżywianie, czyli jakie? Rozwiąż nasz quiz i sprawdź swoją wiedzę o zdrowej diecie

Odpowiedz na 10 pytań
Rozpocznij quiz

>Nie zawiera glutenu, dlatego zalecana jest w jadłospisie osobom z celiakią czy nietolerancją glutenu. Ponadto znajdują się w niej substancje o działaniu antyoksydacyjnym, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami tlenowymi. Te szkodliwe związki mogą prowadzić do rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego oraz nowotworów. Antyoksydanty obecne w kaszy zapobiegają tym schorzeniom oraz hamują procesy starzenia się skóry. Kasza jaglana jest źródłem błonnika pokarmowego, który jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego. 

Reguluje pracę jelit, przeciwdziałając zaparciom i przyczyniając się do przyspieszenia procesów przemiany materii. Ponadto zwiększa uczucie sytości, dzięki temu hamuje łaknienie i zapobiega podjadaniu między posiłkami. W składzie kaszy jaglanej obecna jest duża ilość skrobi należącej do węglowodanów złożonych stanowiących główne źródło energii dla organizmu. Kaloryczność kaszy wynosi około 350 kcal na 100 gramów produktu. Mimo dość wysokiej kaloryczności monodieta jaglana nie przyczynia się ona do przyrostów masy ciała, a zapewnia detoks i przyspiesza metabolizm.

Zobacz film: Rozgrzewająca kasza jaglana. Źródło: Dzień Dobry TVN

Zasady diety jaglanej

Decydując się na dłuższą wersję diety jaglanej, czyli trwającą około dwóch tygodni, należy zwrócić uwagę na odpowiednie przygotowanie organizmu. W ten sposób osiągnie się lepsze efekty bez obciążenia organizmu gwałtowną zmianą sposobu żywienia. Na dwa tygodnie przed wprowadzeniem diety jaglanej zadbać o optymalne nawodnienie, pijąc m.in. ciepłą, przegotowaną wodę, naturalną i niegazowaną wodę mineralną oraz herbatę: zieloną lub ziołową. 

Z jadłospisu należy wyeliminować cukier, tłuste rodzaje mięs, produkty wysoko przetworzone, sery żółte i pleśniowe, słodzone napoje gazowane. Dieta przygotowująca do detoksu jaglanego powinna dostarczać dużej ilości warzyw i owoców. Przez pierwsze dwa dni diety jaglanej zaleca się jeść wyłącznie zupę na bazie kaszy. Po tym wstępnym etapie wskazane są posiłki złożone z kaszy, wzbogacone o warzywa i owoce. Proponowaną potrawą jest zapiekanka z kaszy jaglanej z dodatkiem papryki i cukinii. Na śniadanie sprawdzi się natomiast kasza jaglana na słodko w formie „jaglanki” uzupełnionej o świeże owoce, np. jabłka, śliwki oraz odrobinę orzechów i cynamonu. W trakcie diety jaglanej powinno się wypijać dużą ilość płynów, eliminując kawę, czarną herbatę i napoje słodzone.

Byłaś / Byłeś kiedyś na diecie jaglanej?

Odpowiedz aby zobaczyć wyniki
Zagłosuj

Właściwości kaszy jaglanej i efekty diety

Kasza jaglana posiada właściwości detoksykacyjne. Monodieta jaglana przyczynia się do szybszego usunięcia z organizmu szkodliwych toksyn. Dieta jaglana przyspiesza procesy przemiany materii wspomagając odchudzanie. Prowadzi również do lepszego samopoczucia i poprawy kondycji zdrowotnej, a także do wzmocnienia skóry, włosów i paznokci. W kaszy jaglanej znajdują się witaminy z grupy B, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. 

Wpływają na poprawę pamięci oraz koncentracji. Osiągnięcie pożądanych efektów jest możliwe, jeżeli detoks jaglany jest stosowany przez co najmniej 3 dni. Nie może trwać jednak dłużej niż dwa tygodnie, gdyż opiera się na jednym produkcie i z czasem mógłby doprowadzić do niedoborów pokarmowych i pogorszenia stanu zdrowia. Detoks jaglany można stosować kilka razy w roku – maksymalnie do 4 powtórzeń. Zalecany jest zwłaszcza w okresie jesiennym, gdyż wzmocni organizm przed nadchodzącą zimą.

Dla kogo przeznaczona jest dieta jaglana?

Dieta jaglana może być stosowana przez każdego, zdrowego człowieka. Przeciwwskazaniem są choroby przewlekłe, które często wymagają specjalnego sposobu odżywania dostosowanego do potrzeb chorego organizmu i stanowiącego element złożonego leczenia. Detoks jaglany najbardziej wskazany jest osobom palącym oraz prowadzącym nieregularny tryb życia uniemożliwiający zdrowe odżywianie się. 

Zobacz film: Detoks? Zobacz, zanim zaczniesz! Źródło: 36,6

Data aktualizacji: 08.11.2019,
Opublikowano: 02.11.2017 r.

Polecamy

Komentarze (1)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

Super dueta 19.12.2021r.

Brawo. Dieta z kasza jaglana jest zdrowa, a dodatkowo tez dość łatwa do stosowania, bo kasza jest smaczna i można ja jadac z dodatkami z warzyw lub owoców.

Zobacz wszystkie 1 komentarzy
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej